Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän perhekeskuspalvelut sai kunniamaininnan Suunnannäyttäjät-kilpailussa
Uusperhe voi tutkimusten mukaan ajautua kriisiin noin kolmen vuoden kohdalla uusperheen perustamisesta. Uusperheissä erilaiset ristiriidat rooleissa ja tarpeissa voivat aiheuttaa perheenjäsenille jännitteitä, kertoo perhekeskuspalvelujen päällikkö Minna Kairesalo Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymästä.
”Me Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän perhekeskuspalveluissa haluamme tarjota palveluita monenlaisille perheille ja vastata nykyajan perhe-elämästä nouseviin tarpeisiin. StepApp-valmennus® on mahdollistanut meille ryhmämuotoisen tuen järjestämisen tavalla, jossa asiakkaiden osallisuus on vahvistunut ja työntekijöiden osaaminen lisääntynyt”, Kairesalo lisää.
Suomen Uusperheiden Liiton Stepping-hankkeen tutkimus- ja kehittämisprojektissa on kehitetty tiettävästi maailman ensimmäinen uusperheille suunnattu digitaalinen perheinterventio. Keski-Uudenmaan sotenkuntayhtymä ja Järvenpää ovat olleet kehittämässä uutta perhetyön interventiota vuodesta 2018 lähtien. Toiminta jatkuu alueella, ja seuraavat StepApp-valmennukset starttaavat Järvenpäässä ja Tuusulassa syksyllä 2020.
”Uusperhevalmennus antaa asiakkaille keinoja ja toivoa haastavistakin tilanteista selviämiseen. Lisäksi valmennus tukee lapsille merkityksellisten ihmissuhteiden jatkumista. Menetelmällä on merkittävä rooli ennaltaehkäisevässä työssämme osana sähköisen perhekeskuksen palveluita.", Kairesalo kertoo
Käytännössä uusperheille suunnattu StepApp-valmennus® kestää viisi viikkoa ja se sisältää uusperheiden aikuisille, lapsille ja nuorille kehitetyn pelillisen StepApp-mobiilisovelluksen käytön ja uusperheen aikuisille viisi StepApp-valmentajien ohjaamaa valmennusryhmätapaamista.
StepApp-valmennuksen® ja mobiilisovelluksen kehittämisen pohjana toimi aiempi tutkimusnäyttö, asiantuntijoiden kokemustieto ja kohderyhmän (uusperheiden aikuiset, lapset, nuoret ja perheiden parissa työskentelevät ammattilaiset) näkemykset.
"Valmennuksen etuna on, että valmennuksiin osallistuvat perheet saavat ohjausta sote-alan ammattilaisilta sekä vertaistukea muilta samassa tilanteessa olevilta perheiltä. Digitaalinen palikka valmennuksessa ohjaa koko perhettä tekemään asioita yhdessä ja harjoittelemaan esimerkiksi kommunikaatio-, vuorovaikutus-, ja tunnetaitoja, joita uusperheessä kokemuksemme mukaan tarvitaan perheen arkea helpottamaan", Lisää Elisa Jyllikoski Suomen Uusperheiden Liitosta.
Digi- ja väestötietoviraston vuosittain järjestettävä Suunnannäyttäjät-kilpailu kannustaa organisaatioita siilottomaan ja asiakaslähtöiseen kehittämiseen. Vuoden 2020 kilpailun teema oli yhdenvertaisuus digitaalisissa palveluissa. Finaalissa kilpaili Digi haltuun -hankkeen lisäksi Satasairaalan Mobiiliapuri ja Suomen Uusperheiden Liiton StepApp-valmennus. Voittajan valitsi raati, johon kuului kuntaministeri Sirpa Paatero, Digi- ja väestötietoviraston pääjohtaja Janne Viskari, Vammaisneuvoston pääsihteeri Merja Heikkonen sekä Digi arkeen -neuvottelukunnan puheenjohtaja ja Marttaliiton pääsihteeri Marianne Heikkilä.
Katsoaksesi videon lähteestä www.youtube.com, anna hyväksyntä sivun yläosasta.Videossa uusperheelliset ja asiantuntijat kertovat uusperhe-elämästä sekä uudesta valmennuksesta uusperheille.Siirry videokanavalle
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätiedot:
Minna Kairesalo
perhekeskuspalvelujen päällikkö
Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä
minna.kairesalo@keusote.fi
p. 040 315 2343
(arkisin klo 9.00-16.00)
Elisa Jyllikoski
Hankepäällikkö/Stepping-hanke
Suomen Uusperheiden Liitto ry
elisa.jyllikoski@supli.fi
puh. 040-732 0076 (arkisin klo 8.00-18.00)
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Stepping-hanke on Suomen Uusperheiden Liitto ry:n kehittämishanke, joka toteutetaan vuosina 2018-2020. Hankkeessa kehitetään haastavissa tilanteissa eläville uusperheille suunnattu mobiiliavusteinen StepApp-valmennus®. Valmennusta suositellaan uuspareille, jotka kaipaavat tietoa uusperheen eri vaiheista ja lisää ymmärrystä uusperhedynamiikasta. Valmennus tähtää uusperheen hyvinvoinnin edistämiseen ja perheen toimivuuteen. Lisäksi hankkeessa kehitetään uusperheitä työssään kohtaaville ammattilaisille suunnattu StepApp-valmentajakoulutus.
Hankkeen keskeinen arvo on yhdessä kehittäminen. Palvelun kehittämisessä on ollut alusta asti mukana niin uusperheitä työssään kohtaavia ammattilaisia kuin uusperheiden aikuisia, lapsia ja nuoria.
Stepping-hankkeessa sekä ammattilaisten että uusperheiden näkökulmat ja ajatukset tarjoavat aineksia yhteiseen tutkimuksen-, kehittämisen- ja oppimisen polkuihin. Asiakkaiden ja ammattilaisten tarpeisiin vastaaminen, uusperheiden haasteiden tunnistaminen ja ratkaisujen löytäminen on mahdollista yhdessä tekemisen ja yhteisen ymmärryksen saavuttamisen kautta.
Stepping-hankkeen keskeisinä ydinkumppaneina Järvenpään, Keskiuudenmaan sotekuntayhtymän, Raision perhepalveluiden lisäksi ovat Opintokeskus Sivis ja Turun Yliopiston tutkimusohjelma Connected Health UTU (Gamification for Health Promotion) sekä hankkeen rahoittaja STEA.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Uusperheiden Liitto ry
Tuen ja tiedon merkitys uusperheiden hyvinvoinnin mahdollistajana kasvaa13.9.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Suomen Uusperheiden Liittoon tulee huolestuttavan paljon palautteita, joissa perheet kuvaavat palvelujärjestelmien jäykkyyttä huomioida monimuotoisia uusperheitä sekä niiden tuen ja tiedon tarpeita. Kyseessä ei ole mikään marginaalinen haaste, sillä uusperheteemat koskettavat suoraan noin 15% kaikista lapsiperheistä. Lainsäädäntö sekä palvelujärjestelmät ovat kuitenkin suunnattu ensiperheille. Kansainvälistä uusperheiden päivää vietetään jälleen 16. syyskuuta. Käsittelemme uusperheteemoja viikon aikana tapahtumissa, some-kanavissa ja blogikirjoituksissa.
Mun uusperhe -nuoria osallistava perhetutkimus28.8.2024 07:00:00 EEST | Tiedote
Perhemuutoksena vanhempien eron lasketaan koskettavan Suomessa vuosittain noin 30 000 lasta tai nuorta. Haasteiden keskellä olisi tärkeää kiinnittää huomiota vanhempien eron negatiivisten vaikutusten lisäksi eron jälkeisen elämän tuomiin mahdollisiin positiivisiin seurauksiin ja perhemuutoksiin. Käsillä oleva tutkimus täydentää aikaisempaa suomalaista uusperhetutkimusta, avaamalla nuorten omia kokemuksia heitä suojaavista tekijöistä.
Uusperheen rakennusaineet ovat Rakkautta suurempaa8.9.2023 12:04:41 EEST | Tiedote
Uusperhe opettaa meille, että rakkaus voi ylittää biologiset rajat. Uusperheteemojen voidaan ajatella koskettavan vähintään joka neljättä kansalaisista. Kahdeksatta kertaa järjestettävän uusperheiden viikon teemana on Rakkautta Suurempaa. Viikko huipentuu 16.9. kansainväliseen uusperheiden päivään. Aihetta käsitellään viikon aikana uusperheiden asiantuntijajärjestön, Suomen Uusperheiden Liiton, somekampanjassa, blogikirjoituksissa ja verkkoluennoilla.
Uutuuskirja Uusperheen ABZ tunnistaa uusperheiden haasteet ja tarjoaa monipuolisesti ratkaisuja niihin12.9.2022 08:57:00 EEST | Tiedote
Uusperhe opettaa meille, että rakkaus voi ylittää biologiset rajat. Uusperheen muodostuminen ei ole yksiselitteinen asia. Vaikka uusperhe ei tutkimusten valossa ole riski lapsen hyvinvoinnille, se muuttaa totutun perheen rakenteita ja voimavaroja. Käsikirja pyrkii olemaan tukena matkalla hyvinvoivaksi ja kuulumisen tunnetta vahvistavaksi suhdeverkostoksi - onnelliseksi uusperheeksi.
MEDIAKUTSU: Uusperheen ABZ -käsikirjan julkistustilaisuus9.9.2022 08:00:00 EEST | Kutsu
Tervetuloa Kirsi Heikinheimon ja Elina Teerijoen toimittaman Uusperheen ABZ –käsikirja uusperhe-elämään -tietokirjan julkistustilaisuuteen Helsingin ytimeen kansainvälisenä uusperheiden päivänä 16.9.2022 klo 14-16.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme