Kotimaan matkailijan haavereiden hoito-opas

– Vaatetuksen vähetessä paljaaksi jäävät ihoalueet ovat alttiita pienille vaurioille. Yleisimpiä kesäloman ankeuttajia ovat rakko jalassa, nirhauma tai tikku ihossa, hyönteisen pisto tai palanut nahka. Listasin lomalaisen yleisimmät harmit ja haaverit hoitovinkkeineen, tuotepäällikkö Iiris Räsänen kertoo.
1. Haavapuhdiste ja geelilaastari rakoille
Uudet kesäkengät tai kengät ilman sukkia voivat hangata ja hiertää jalkoihin kipeitäkin rakkuloita. Jos rakko puhkeaa ja sinne pääsee likaa, iho täytyy puhdistaa antiseptisella haavapuhdisteella. Kirvelemätön ja sumutepulloon pakattu tuote on kätevin. Geelilaastari puolestaan helpottaa kipua, suojaa ihoa ja nopeuttaa rakon paranemista.
2. Pihkasalvaa haavoihin, nirhaumiin ja ihorikkoihin
Pihkasalva on tehokas, antibakteerinen voide kaikkiin pieniin ihovaurioihin ja jopa pienten palovammojen hoitoon. Pihkalla tiedetään olevan haavan parantumista edistäviä ominaisuuksia. Myös apteekkikosmetiikasta löytyy hoitovoiteita, joista on apua koko perheelle silloin, kun ihon kutinaa, punoitusta tai ärsytystä pitää lievittää.
3. Pinsetit tikkujen, lasinsirujen tai punkkien poistoon
Kapeakärkiset Z-pinsetit ovat monikäyttöiset ja täydelliset tarkkaan työskentelyyn. Kapealla kärjellä saa hyvän otteen niin punkista, tikusta kuin lasinsirustakin. Punkki pitää poistaa ihosta mahdollisimman pian. Pinsettien avulla saat punkista hyvän otteen ja se irtoaa ilman, että puremakohtaan puristuu lisää taudinaiheuttajia. Borrelioosiriski kasvaa, mitä pidempään punkki on kiinnittyneenä ihossa. TBE puolestaan tarttuu minuuteissa.
4. Voide, pilleri tai puikko hyönteisten pistoihin
Kortisonivoide, antihistamiinipuikko ja antihistamiinitabletit ovat tehokkain apu hyönteisten pistoihin. Jos tiedät saavasi muhkeita ja kutiavia paukamia vaikkapa hyttysten pistoista, antihistamiinitabletinkäyttö kannattaa aloittaa jo pari päivää ennen mökin pihaan tai metsän reunaan saapumista. Antihistamiinia sisältävä ihopuikko on näppärä ottaa mukaan kesän retkille ja matkoille. Osalle allergisista ampiaisen pisto voi olla hengenvaarallinen ja siksi allergisen olisi hyvä kantaa mukanaan adrenaliinikynää. Muillekin se voi aiheuttaa vakavia oireita, etenkin pään ja kaulan alueelle osuessaan. Kyypakkaus auttaa ampiaisen piston aiheuttamaan turvotukseen ja piikki kannattaa poistaa ihosta pinseteillä.
5. Voidetta auringonpolttamiin
Aurinkosuojatuotteen käyttö on ehdottoman tärkeää. Jos kuitenkin poltat ihosi, siirry pois auringosta tai peitä iho vaatetuksella. Viilennä ihoa viileällä vedellä, kosteilla pyyhkeillä tai after sun -voiteella. Kosteuta ihoa usean päivän ajan kosteusvoiteella tai after sun -voiteella. Rauhoita ihon reaktiota miedolla hydrokortisoni- tai dekspantenolivoiteella ja vältä suoraa auringonvaloa. Myös mineraalipohjaiset lähdevesisuihkeet rauhoittavat, suojaavat ja viilentävät ihoa.
– Allergisen on hyvä huolehtia, että allergialääkkeitä riittää myös matkan ajaksi. Tuotteet voi tilata Suomessa minne tahansa ya.fi -verkkoapteekista tai YA-mobiilisovelluksella.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Iiris Räsänentuoteryhmäpäällikkö
Puh:09 5420 4528iiris.rasanen@ya.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Yliopiston Apteekki on huolehtinut suomalaisten hyvinvoinnista jo yli kaksi ja puoli vuosisataa. Palvelemme asiakkaita apteekeissa ja verkkoapteekissa ya.fi kaikkialla Suomessa. Tarjoamme myös terveydenhuollon toimijoille laajan valikoiman palveluita aina lääkkeiden valmistuksesta annosjakeluun. Olemme Helsingin yliopiston omistama yritys, jonka tuotto käytetään koulutukseen ja tutkimukseen. Asioidessasi Yliopiston Apteekissa olet mukana huolehtimassa huomisen yhteiskunnasta kanssamme.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Yliopiston Apteekki
Näin poistat punkit oikein10.4.2025 08:59:51 EEST | Tiedote
Punkkikausi alkaa Suomessa aikaisin keväällä ja jatkuu pitkälle syksyyn. Punkkien puremat ovat tavallisia niin ihmisillä kuin lemmikeilläkin. Asiantuntijamme antaa vinkit siihen, kuinka punkin puremilta kannattaa suojautua ja miten punkki poistetaan oikealla tavalla.
Yliopiston Apteekin vuosiraportti 2024 on julkaistu9.4.2025 10:01:07 EEST | Tiedote
Yliopiston Apteekin verkossa julkaistu vuosiraportti 2024 sisältää taloudellisen tilinpäätöksen ja kestävyysraportin, joka on toteutettu soveltaen eurooppalaista kestävyysraportointistandardia (European Sustainability Reporting Standard, ESRS).
Rokotus- ja terveyspalvelut alkavat kaikissa Yliopiston Apteekeissa2.4.2025 10:15:06 EEST | Tiedote
Yliopiston Apteekki aloittaa rokotukset ja terveyspalvelut kaikissa apteekeissaan huhti–toukokuussa 2025.
Kilpailua vääristävä progressiivinen apteekkivero täytyy poistaa tai muuttaa tasaveroksi18.3.2025 10:00:48 EET | Tiedote
Apteekkivero asettaa apteekit eriarvoiseen asemaan ja vääristää kilpailua. Progressiivista yritysverotusta ei ole millään muulla toimialla Suomessa.
Asiantuntijan neuvot siitepölyallergian oireiden lievittämiseen11.3.2025 09:09:38 EET | Tiedote
Siitepöly aiheuttaa monelle erilaisia silmä- ja nenäoireita, kun pensaat, lehtipuut ja heinät kukkivat. Siitepölykausi alkaa Suomessa kevättalvella ja jatkuu pitkälle syksyyn. Herkimmät voivat saada allergisia oireita jo helmikuussa, kun tuulet tuovat mukanaan siitepölyä etelästä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme