Yhä useampi suuntaa kesällä hyvin varustellulle mökille

Karkuun kiireistä arkea sinne missä lapsuuden kesät mökkirannassa olivat huolettomia ja loputtomia, mäntymetsä tuoksui sateen jälkeen ja jalkoja hyväili pehmeä nurmi. Tästä haaveilee nyt moni suomalainen koronapandemian pistettyä kesän lomasuunnitelmia uusiksi.
If selvitti asiakkaidensa ajatuksia mökkeilystä sekä mökkien varustelutasoa. Kyselyyn vastasi lähes 4 100 Ifin vakuutusasiakasta.
Rakkaalla mökillä on monta nimeä
Mökkeily on tärkeä osa suomalaista kulttuuria ja siihen liittyy usein kerros muistoja.Vahva tunneside mökkiin näkyy ja kuuluu puheissa.
Näin Ifin asiakkaat kutsuivat omaa lomapaikkaansa:
- Mökki: 86 %
- Vapaa-ajan asunto: 8 %
- Huvila: 2 %
- Muita: Saari, Kesäpalatsi, Vaarila, Ukkila, Pirtti, Möksä, Kartano, Kämppä, Aitta, Mummola, Torppa, Kesäasunto, Kakkoskoti, Torppa, Lepola, Lande, Ämmännokka, Daca
Joka kolmannen mökki soveltuu ympärivuotiseen asumiseen
Mökillä vietetään paljon aikaa ja se on useimmalla kohtuullisen lähellä kotia. Yli puolella (57 %) mökille on kotoa matkaa alle 100 kilometriä. Suurin osa, noin 80 %, pääsee perille saakka autolla. Noin joka kymmenellä (11 %) on edessään venematka.
Etätöiden yleistymisen ansiosta yhä useampi voi viettää vapaa-ajan asunnollaan pidempiä aikoja. Monen mökkitie ei enää täysin hiljene talvisinkaan. 35 % vastaajista oli ympärivuotiseen asumiseen varusteltu mökki. Heistä suurin osa, 84 %, kertoi käyvänsä mökillä myös talvella.
Pihan perällä vierailee edelleen moni, mutta tuliterää teknologiaakin löytyy
Yli puolella (57 %) mökki on rakennettu 1980-luvulla tai myöhemmin. Hieman alle kolmanneksella (30 %) mökki on vanhempaa perua ajalta ennen 1970-lukua. Viimeisen vuosikymmenen aikana rakennetun mökin omistaa vain yksi kymmenestä (11 %).
Mökin varustelutasoon kuuluvat yleisimmin ainakin takka (88 %), sähköt (84 %), grilli (63 %) ja erillinen saunarakennus (63 %). Mökkirannassa odottaa lähes kolmella neljästä vene. Päämökin yhteydessä pääsee löylyttelemään jo lähes joka toinen, ja juokseva vesi helpottaa lomailua myös noin puolella. Suihku ja sisävessa on lähes joka kolmannella, mutta monen pihan perällä seisoo edelleen ulkohuussi. Joka viides voi sujauttaa likaiset astiat tai pyykin koneeseen ja keskittyä lomailuun. Palju tai poreallas on edelleen harvan mökin varustusta, mutta niiden suosio on lisääntynyt.
Mökeistä löytyy monipuolista tekniikkaa hälytysjärjestelmistä ja riistakameroista ilmalämpöpumppuihin, aurinkopaneeleihin ja lämpötilavahteihin.
Mökin mukavuudet ja tekniikka:
- Takka/tulisija: 88 %
- Sähköt: 84 %
- Ulkohuussi: 82 %
- Vene: 71 %
- Grilli: 63 %
- Erillinen sauna: 63 %
- Juokseva kylmä- ja tai lämminvesi: 49 %
- Sauna päämökissä: 47 %
- Jätevesijärjestelmä (ei kunnallinen): 42 %
- Laajakaista: 41 %
- Sisävessa: 32 %
- Suihku: 31 %
- Ilmalämpöpumppu: 31 %
- Astianpesukone: 21 %
- Pyykinpesukone: 21 %
- Riistakamera:19 %
- Aurinkopaneelit: 13 %
- Lämpötilavahti: 13 %
- Hälytysjärjestelmä: 12 %
- Poreallas/palju: 8 %
Uutta ja vanhaa iloisesti sekaisin
Lepolan irtaimisto, eli muun muassa huonekalut ja elektroniikka, on tyypillisesti ykköskodista lähtöpassit saanutta tai uutena ostettua, hieman edullisempaa tavaraa. Joka kuudennella kodin irtaimisto on kuitenkin uutta ja arvokasta. Elektroniikan suhteen mökkeilijät ovat jakautuneet kahteen leiriin: osalla laitteet ovat tuliteriä, toisilla hieman vanhempaa mallia. Kovin arvokasta elektroniikkaa mökille ei kuitenkaan hankita, ja osa vie elektroniikan syksyn saapuessa mukaan.
Mökin irtaimisto:
- Oman kodin vanhaa irtaimistoa: 31 %
- Uutta, mutta edullista: 24 %
- Kierrätettyä irtaimistoa: 18 %
- Uutta/uudehkoa ja arvokasta: 16 %
- Antiikkihuonekaluja: 3 %
Mökillä oleva elektroniikka:
- Vanhaa ja ei niin arvokasta: 46 %
- Uutta/uudehkoa: 41 %
- Ei elektroniikkaa: 9 %
- Arvokasta: 2 %
Ylläpidon kustannukset, varkaat ja myrskytuhot huolestuttavat
Mökkeily on Ifin asiakkaiden mielestä melko huoletonta puuhaa, joskin osa pitää mökin ylläpitoa kalliina ja on samalla huolestunut mahdollisesta mökin ränsistymisestä. Mökki sijaitsee yleensä sellaisen ajomatkan päässä, ettei välimatka suurimmalle osalle muodostu kynnyskysymykseksi kakkoskotiin kurvaamiselle. Varkaista on huolestunut yli puolet. Sitäkin useampi pelkää tilannetta, jossa mökille saapuessa rakas lomakoti löytyy myrskyn tai muun luonnonilmiön riepottelemana.
Mökkiläisen huolet:
- Minulla ei ole erityisiä huolia mökkeilyyn liittyen: 55 %
- Mökin ylläpidon kalleus: 14 %
- Mökilleni pääsee liian harvoin pitkän ajomatkan vuoksi: 9 %
- Levän esiintyminen vesistöissä: 9 %
- Mökin ränsistyminen jatkuvan ylläpidon puutteen vuoksi: 6 %
Millaiset vahingot huolettavat eniten:
- Luonnonilmiöt: 62 %
- Varkaat: 57 %
- Palovahingot: 31 %
- Villieläimet ja tuhoeläimet: 16 %
- Vuotovahingot: 14 %
- Jäätymisvahingot: 11 %
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Laura Utunenomaisuusvakuutusten tuotepäällikkö
Puh:050 425 8364laura.utunen@if.fiAinomaija PippuriLehdistökontakti
Viestintäjohtaja
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
If vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiset, eläimet, kodit, autot ja paljon muuta. Me hoidamme vakuutusasiat mutkattomasti, helposti ja hetkessä. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. 6 700 ammattitaitoista työntekijäämme huolehtivat, että 3,7 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua ja oikeanlaista turvaa – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta If Vakuutus
Eläinkolareita ennätysmäärä alkuvuonna – villisikatörmäyksiäkin sattuu15.4.2025 06:45:00 EEST | Tiedote
Eläinkolareita on tapahtunut alkuvuonna 2025 enemmän kuin tammi-maaliskuussa viimeiseen seitsemään vuoteen, kertovat Ifin vahinkotilastot. If muistuttaa pääsiäisliikenteeseen lähteviä, että eläinkolarit eivät ole vain pimeiden talvikuukausien vaara.
Kyselytutkimus: Luonnonilmiöt huolettavat – puolet suomalaisista huolissaan kotinsa puolesta8.4.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Suomalaisista joka toinen (51 %) on huolissaan, että oma koti voi kärsiä seuraavan vuosikymmenen aikana jostain luonnonilmiöstä. Moni on jo ryhtynyt toimeen minimoidakseen omalle kodille koituvia vahinkoja.
Varkaudet ja kaatumiset yleisimpiä vahinkoja – näin liikut turvallisesti sähköisellä kulkuneuvolla31.3.2025 06:45:00 EEST | Tiedote
Sähköskootterit, sähköpotkulaudat ja muut sähköiset kulkuneuvot ovat tulleet pysyväksi osaksi kaupunkiliikennettä. Niiden aiheuttamista häiriöistä ja onnettomuuksista uutisoidaan säännöllisesti, mutta Ifin tilastojen mukaan yksityishenkilöt ajavat omilla laitteillaan varsin turvallisesti.
Akun kunto huolettaa monia käytetyn sähköauton ostossa – uusi akkutarkastus helpottaa siirtymää sähköautoilijaksi18.3.2025 08:27:05 EET | Tiedote
Huoli akun kunnosta voi jarruttaa käytettyjen sähköautojen kauppaa ja sähköautoon siirtymistä, selviää Ifin kyselytutkimuksesta. Tarve akkutarkastukselle kasvaa Suomen sähköautokannan ikääntyessä. Vastatakseen autoilijoiden huoleen If ja Autoklinikka ovat ideoineet akkutarkastuksen, joka selvittää helposti ajoakun ja auton pohjan kunnon.
Kysely: Suomalaisilla korkea luottamus kuntien kykyyn varautua ilmastonmuutokseen12.3.2025 08:12:00 EET | Tiedote
Ilmastonmuutoksen myötä sään ääri-ilmiöiden odotetaan lisääntyvän Suomessa. Lähes kolme neljästä suomalaisesta luottaa asuinkuntaansa luonnonilmiöihin varautumisessa, kertoo Ifin kysely. Epäilevimpiä ovat pienillä paikkakunnilla asuvat. If ja Suomen ympäristökeskus käynnistävät tutkimusprojektin, jossa selvitetään kuntien varautumista ilmastonmuutokseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme