Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Tartuntataudit Suomessa: Seksitaudit ja matkailuun liittyvät infektiot lisääntyivät viime vuonna

Jaa
Vuonna 2019 seksitautien määrä lisääntyi selvästi. Myös matkailuun liittyviä infektioita todettiin aiempaa enemmän. Muuten tartuntatautien esiintyvyys pysyi Suomessa melko vakaana. Tiedot käyvät ilmi THL:n tartuntatautirekisterin tiedoista.

Klamydia on yleisin seksitauti Suomessa. Vuonna 2019 todettiin lähes 16 200 klamydiatartuntaa, mikä on yli 1 000 tartuntaa enemmän kuin vuonna 2018. Kyseessä on suurin koskaan tartuntatautirekisteriin ilmoitettu määrä vuoden aikana. Tartunnat painottuvat nuoriin aikuisiin: lähes 80 prosenttia todettiin 15–29-vuotiailla.

Myös tippuri- ja kuppatartunnat lisääntyivät viime vuonna. Tippuritartuntoja todettiin reilu 600 mikä on noin 100 enemmän kuin edellisvuonna. Kuppatartuntoja todettiin lähes 250, mikä on noin 60 tapausta enemmän kuin vuonna 2018.

”Seksitautien määrä on ollut kasvussa jo useamman vuoden ajan. Voi olla, että testausaktiivisuus on lisääntynyt, ja esimerkiksi kunnissa testiin pääsyä on yritetty helpottaa esimerkiksi etätestauksen avulla. Kondomi on ehkäisymenetelmistä ainoa, joka suojaa myös seksitaudeilta”, sanoo THL:n ylilääkäri Tuula Hannila-Handelberg.

Matkailuun liittyvät infektiot lisääntyivät

Myös matkailuun liittyviä infektioita todettiin hieman tavallista enemmän. Hyttysten pistojen välityksellä leviäviä tauteja kuten malariaa, dengueta ja chikunguniaa todettiin enemmän kuin edellisvuonna. Erityisesti vaarallisen falciparum-malarian osuus kaikista malariatartunnoista lisääntyi. Viime vuonna tartuntoja oli 43, kun vuonna 2018 tartuntoja todettiin 24.Kaikki Suomessa todetut malariatartunnat olivat peräsin Afrikasta.

”Trooppisissa kohteissa hyttysiltä tulisi suojautua myös kaupungeissa ja päiväsaikaan. Paras keino on käyttää vaaleita ja kevyitä vaatteita ja lisätä välillä aurinkorasvan päälle myös hyttyskarkotetta. Korkean riskin malariamaissa tulisi huolehtia myös malarialääkityksestä”, Hannila-Handelberg sanoo.

Suolistoinfektiota esiintyy runsaasti

Erilaiset suolistoinfektiot ovat melko yleisiä tartuntatauteja. Viime vuonna etenkin norovirustartunnat lisääntyivät selvästi. Vuonna 2019 niitä todettiin reilu 3 000, mikä on lähes 1 000 enemmän kuin edellisvuonna. Norovirus on tavallisin vatsatautia aiheuttava virus ja yksi yleisimmistä vesi- ja elintarvikevälitteisten epidemioiden aiheuttajista.

Kampylobakteerin aiheuttamat suolistoinfektiot sen sijaan vähenivät. Vuonna 2019 sen aiheuttamia tartuntoja todettiin reilu 4 000, mikä on yli 700 tartuntaa vähemmän kuin edellisvuonna. Kampylobakteeri on yleisin suolistoinfektioita aiheuttava bakteeri Suomessa.

”Varmistetut suolistoinfektiot edustavat vain pientä osaa kaikista tartunnoista, koska kaikkia vatsataudin sairastaneita ei testata”, Hannila-Handelberg muistuttaa.

Antibioottiresistenssi on hitaasti kasvava ongelma

Antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit ovat merkittävä maailmanlaajuinen ongelma. Suomessa tilanne on vielä toistaiseksi melko hyvä.Esimerkiksi karbapeneemeille vastustuskykyisten enterobakteerien (CPE) määrä on edelleen melko pieni Suomessa.  Viime vuonna niitä todettiin hieman edellisvuotta vähemmän, mutta määrä on ollut kasvussa viime vuosina. CPE-tartuntoja todetaan yleensä ryppäinä esimerkiksi hoitolaitoksissa.

Vankomysiinille vastustuskykyisiä enterokokkeja eli VRE-bakteereja todettiin hieman edellisvuotta enemmän. Viime vuonna tehdyt löydökset liittyvät aiempina vuosina alkaneisiin epidemioihin. Sekä CPE- että VRE-bakteerit aiheuttavat hankalasti hoidettavia infektioita.

THL vastaa tartuntatautien seurannasta, ennaltaehkäisystä ja torjunnasta kansallisella tasolla.  Lääkärit ja laboratoriot ilmoittavat tartuntatautilöydöksistä THL:n ylläpitämään tartuntatautirekisteriin. Vuonna 2019 ilmoituksia tehtiin yhteensä lähes 130 000. Mikrobi- ja tautikohtaiset tiedot kootaan vuosittain THL:n verkkosivuille.

Lisätiedot

Tartuntatautien esiintyvyys 2019
THL

Tuula Hannila-Handelberg
ylilääkäri
THL
p. 029 524 7701
etunimi.sukunimi@thl.fi 

Taneli Puumalainen
ylilääkäri, infektiotautien torjunta ja rokotukset -yksikön päällikkö
THL
p. 029 524 6080
etunimi.sukunimi@thl.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Mannerheimintie 166
00270 Helsinki

029 524 6000https://thl.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

THL viikolla 18/202524.4.2025 15:27:24 EEST | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 24.4. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Tiedotteet ti 29.4. Tilasto: Lastensuojelu 2024 Vuoden 2024 tiedot lastensuojelun sijoituksista, avohuollon asiakasmääristä ja lastensuojeluilmoituksista koko maassa ja alueilla. Lisätiedot: tiina.puhakka(at)thl.fi, puh. 029 524 7673 Verkkouutiset ma 28.4. Hellehaittojen torjuntaan kannattaa hyvinvointialueilla ja kunnissa varautua hyvissä ajoin ennen kesää. Kuumasta säästä ja etenkin helleaalloista aiheutuu Suomessa merkittävä määrä vakavia terveyshaittoja. Pitkitty

THL viikolla 17/202517.4.2025 15:07:14 EEST | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 17.4. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Blogit ti 22.4. Kirjoittajat: Rut Norlund-Spiby ja Päivi Nurmi-Koikkalainen. Exploring Independent Living Practices Across Nordic and Baltic Countries ke 23.4. Kirjoittajat: Susanna Kalliola, THL ja Erikka Levälahti, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, laillistettu sosiaalityöntekijä. Lastensuojelua uudistetaan – mistä tiedämme, että olemme onnistuneet? to 24.4. Kirjoittajat: Mika Gissler ja Johanna Lammi-Taskula. 50 ehdotusta lapsitoiveiden tukemiseksi ja syntyvyyden koh

THL viikolla 16/202510.4.2025 14:07:51 EEST | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 10.4. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Tiedotteet ke 16.4. Lapsitoiveet ja lasten hankinnan esteet korkeakouluopiskelijoilla. Tuloksia Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimuksesta KOTT 2024. Lisätietoja: elisa.lautala(at)thl.fi, puh. 029 524 7244 Verkkouutiset pe 11.4. Nikotiinipussien käyttö on yleistynyt merkittävästi. Aikuisväestön hyvinvointi ja terveys – Terve Suomi -kyselytutkimuksen tuloksia. Lisätiedot: kati.matikainen(at)thl.fi, puh. 029 524 8403 Blogit ma 14.4. Kirjoittajat: Er

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye