Sinilevätilanne rauhallinen Helsingin uimarannoilla

Tällä viikolla uimavesinäytteet otettiin Vantaanjoen uimarannoilta (Pakila, Pikkukoski, Tapaninvainio) sekä läntisen Helsingin uimarannoilta. Vantaanjoen uimarantojen veden mikrobiologinen laatu oli heikentynyt vedessä havaittujen bakteerien vuoksi, ja rannoilta haettiin uusintanäytteet.
Vantaanjoen uusintanäytteissä todettiin vielä kohonneita suolistoperäisten enterokokkien pitoisuuksia, mutta määrät olivat kuitenkin laskeneet alkuviikosta. Rannoilta haetaan toiset uusintanäytteet, joiden tulokset valmistuvat ensi viikon aikana. Veden laadun heikentyminen on voinut johtua viime viikon runsaista sateista, jotka ovat huuhtoneet epäpuhtauksia maan pinnalta uimaveteen.
Uimaveden lämpötila läntisillä uimarannoilla vaihteli pääosin 18–20 asteen välillä, kun taas Vantaanjoen rannoilla veden lämpötila oli noin 15 asteista. Sinilevää ei havaittu tutkituilla rannoilla näytteenoton yhteydessä, mutta ulkoliikunta -palvelun mukaan muutamilla uimarannoilla on tällä viikolla ollut vähäisiä määriä sinilevää. Munkkiniemessä sinilevää havaittiin jo kohtalaisia määriä. Sinilevien määrä ja esiintyvyys voi kuitenkin vaihdella suuresti riippuen vallitsevista tuulista ja lämpötilasta sekä rannan suojaisuudesta.
Sinilevät runsastuneet hieman merialueilla
Vesinäytteitä otettiin tällä viikolla sekä ulompaa Helsingin edustalta että merenlahdista. Meriveden pintalämpötila on nyt noin 15–18 astetta.
Sinilevien määrä Helsingin merialueilla on lisääntynyt hieman viime viikosta. Runsastuminen näkyy sekä Suomenlahdelta otetuissa satelliittikuvissa että mereltä otetuissa kasviplanktonnäytteissä.
Näytteissä havaittiin sekä Aphanizomenon- että Dolichospermum-suvun rihmamaisia sinileviä, joista Dolichospermum-suvun levät voivat muodostaa myrkyllisiä kukintoja. Sinilevien määrä kokonaisuudessaan oli kuitenkin näytteissä melko vähäinen. Sinilevät ovat tavallisesti runsaimmillaan heinäkuun lopulla ja elokuun alkupuolella.
Sinilevätilanne riippuu suuresti sääoloista ja voi muuttua nopeastikin. Tyynellä ja lämpimällä säällä sinilevät nousevat pintaan ja voivat muodostaa laajoja kukintoja. Tuulinen sää puolestaan ehkäisee pintakukintojen muodostumista ja pitää sinilevät sekoittuneena syvemmälle vesipatsaaseen.
Runsastuva sinilevä näkyy vedessä aluksi vihreinä tai kellertävinä tikkuina tai hippusina. Yksinkertainen sinilevätesti on ottaa leväistä vettä lasiin ja antaa sen seistä. Jos vedessä on sinilevää, se nousee pintaan noin tunnin kuluessa. Levämassaa voi myös nostaa kepillä, ja jos se hajoaa veteen eikä tartu keppiin, voi kyseessä olla sinilevä.
Tietoa uimavesistä, levätilanteesta, veden lämpötilasta ja merisäästä
Uimavesinäytteiden viimeisimmät tulokset ovat nähtävillä kunkin uimarannan ilmoitustaululla. Lisäksi uimavesinäytteiden tuloksista ja näytteenoton yhteydessä tehdyistä sinilevähavainnoista tiedotetaan kesän aikana Helsingin kaupungin Internet-sivuilla sekä viikoittaisilla mediatiedotteilla.
Rantapelastajien päivittämät tiedot valvottujen uimarantojen sinilevätilanteesta ja uimaveden lämpötilasta löytyvät palvelusta.
Helsingin edustan vesien tilaa voi seurata seuraavista lähteistä.
- http://www.hel.fi/merivesi (meriveden laatu)
- meri.hel.fi (veden lämpötila, merisää ja aallokko)
- Uimaveden lämpötilat Helsingissä https://uiras.fvh.io/
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Uimarannat
- vs. terveysinsinööri Anni Jylhä-Vuorio, puh. 040 3502043, anni.jylha-vuorio@hel.fi
Merialue
- tutkija Emil Vahtera, puh. 040 1530388, emil.vahtera@hel.fi
- tutkimusapulainen Annaliina Skyttä, puh. 040 6266429, annaliina.skytta@hel.fi
Kuvat

Tietoja julkaisijasta

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki
09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto
Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 24.4.202524.4.2025 17:45:17 EEST | Tiedote
Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 24.4.2025 » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran torstaina 8.5.2025.
Omgivningen kring Esplanaden är stängd för trafik under valborgsmässoafton24.4.2025 15:30:53 EEST | Pressmeddelande
Motorfordonstrafiken är förbjuden på Esplanaderna och deras sidogator kl. 15–20 då Havis Amanda får sin mössa. Gatuparkeringen är begränsad på Ludvigsgatan, Fabriksgatan, Skepparegatan och Eirastranden.
Esplanadin ympäristö suljettu liikenteeltä vappuaattona24.4.2025 15:30:53 EEST | Tiedote
Moottoriajoneuvoliikenne on kielletty Esplanadeilla ja niiden sivukaduilla klo 15–20 Havis Amandan lakituksen takia. Kadunvarsipysäköintiä on rajoitettu Ludviginkadulla, Tehtaankadulla, Laivurinkadulla ja Eiranrannassa.
Esplanadi area closed to traffic on May Day Eve24.4.2025 15:30:53 EEST | Press release
Motorised traffic on Esplanadi streets and their side streets will be prohibited from 15.00 to 20.00 due to the Havis Amanda capping ceremony. Street-side parking is restricted along Ludviginkatu, Tehtaankatu, Laivurinkatu and Eiranranta.
Taimenten kutupaikkaa vahingoittanut pato puretaan Pitäjänmäellä23.4.2025 17:24:23 EEST | Tiedote
Helsingin kaupunki purkaa Strömbergin puistossa työmaa-aikaisen padon, joka on aiheuttanut tuhoa erittäin uhanalaisen taimenen kutupaikalle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme