Työturvallisuuskeskus

Työkuormitus ja voimavarat tasapainoon

Jaa
Kuormitusvaaka on Työturvallisuuskeskuksen uusi palvelu, joka tuottaa tietoa työntekijän psykososiaalisen kuormituksen kokonaistilanteesta. Se toimii työkuormituksen ennakoinnin ja seurannan välineenä.

Suomalaisessa työelämässä kannetaan laajasti huolta työntekijöiden työkyvystä, erityisesti psykososiaalisesta työkuormituksesta, mutta työpaikoilla ei välttämättä ole riittävästi osaamista, aikaa tai muita resursseja kuormituksen hallintaan. Työyhteisöissä keskustelut kietoutuvat usein työhyvinvoinnin ja jaksamisen ympärille.

– Psykososiaalinen työkuormitus on ilmaisuna hankala. Siitä puhutaan paljon, mutta edelleen on epäselvyyttä, mitä kaikkea siihen liittyy. Kuormitusvaaka avaa, mitä tuo sanapari tarkoittaa – kuvaannollisesti puhkoo reikiä verhoon, kertoo Työturvallisuuskeskuksen asiantuntija Seija Moilanen. Psykososiaaliset tekijät ovat organisaation, työn johtamisen ja suunnittelun, työjärjestelyjen ja työympäristön, työtehtävän, työyhteisön ja vuorovaikutuksen ominaisuuksia tai piirteitä, jotka vaikuttavat ihmiseen. 

Työturvallisuuskeskuksen koulutuksissa ja asiakasyhteydenotoissa välittyy kuva, että työnantajat kantavat huolta psykososiaalisesta kuormituksesta työssä.
– Monella työpaikalla kuormitusta saatetaan osata kyllä tunnistaa, mutta kuormituksen arviointi koetaan hankalaksi, toteaa Moilanen.

Kuormitusvaaka auttaa tunnistamaan, jäsentämään ja pukemaan sanoiksi työhön liittyviä kuormituksen lähteitä ja myönteisiä piirteitä eli voimavaroja. Sen avulla voi myös arvioida näiden välistä tasapainoa työssä. Palaute esitetään sanallisesti, visuaalisesti ja numerollisesti. Näin on helppoa havaita muutostarpeita, kohdentaa toimenpiteitä ja seurata näiden vaikuttavuutta.

– Meillä on työpaikoilla paljon hyvää, ja Kuormitusvaaka auttaa nostamaan näitä tekijöitä esille. Nämä voimavarat tukevat työ- ja toimintakykyä kuormittavissa tilanteissa, sanoo Työturvallisuuskeskuksen asiantuntija Lasse Kammonen.

Sovelluksen käytössä on kaksi vaihtoehtoa: käyttäjä voi arvioida omaa tilannettaan itsenäisesti tai arviointi voidaan tehdä keskustellen esihenkilön kanssa.

– Liian moni havahtuu miettimään työnsä kokonaisuutta vasta sitten, kun työ vie viimeisetkin mehut. Kuormitusvaaka auttaa meistä jokaista palastelemaan omaa työtämme niin, että näemme kohtia, joita muuttamalla voimme voida paremmin. Kun kuva on itselle jäsentynyt, asiat on helpompi ottaa puheeksi esihenkilön kanssa ja saada muutoksia aikaan, kannustaa Kammonen.

– Kuormitusvaaka soveltuu hyvin esihenkilön käyttöön. Se on ohjattu tapa keskustella työkuormituksesta yhdessä. Kuormitusvaaka on hyvä väline työkuormituksen seurantaan myös silloin, kun emme kohtaa kasvokkain – kuten nyt koronavirusepidemian aikana, jatkaa Moilanen.

Kuormitusvaaka on helppokäyttöinen ja maksuton sovellus, joka toimii mobiililaitteella ja selaimella.

www.kuormitusvaaka.fi

Lisätietoja:

Seija Moilanen, asiantuntija
Työturvallisuuskeskus
etunimi.sukunimi@ttk.fi
puhelin 050 331 0719

Lasse Kammonen, asiantuntija
Työturvallisuuskeskus
etunimi.sukunimi@ttk.fi
puhelin 040 846 6558

Mikko Kuivalainen, viestintäpäällikkö
Työturvallisuuskeskus
etunimi.sukunimi@ttk.fi
puhelin 044 502 4080

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Työturvallisuuskeskus
Työturvallisuuskeskus
Yrjönkatu 29 C
00100 Helsinki

09 61 6261https://ttk.fi

Työturvallisuuskeskus edistää työturvallisuutta työpaikoilla ja tukee työsuojelun yhteistoimintaa. Tarjoamme työpaikoille koulutusta, tietoa ja kehittämispalveluja sekä ylläpidämme työsuojeluhenkilörekisteriä. Työmarkkinakeskusjärjestöt hallinnoivat Työturvallisuuskeskusta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työturvallisuuskeskus

Työsuojelun yhteistoimintaa on hyödynnettävä enemmän koronapandemian aikana1.6.2020 11:37:38 EEST | Tiedote

Työntekijöiden terveyteen, turvallisuuteen ja hyvinvointiin vaikuttavat asiat ja niitä koskevat muutokset käsitellään työsuojelun yhteistoiminnassa. Kuntatyöpaikat ovat poikkeusoloissa toteuttaneet nopeasti erilaisia työsuojelutoimenpiteitä. Työsuojeluhenkilöstö arvioi, että työyksikkökohtaisessa vaarojen arvioinnissa on silti haasteita. Työturvallisuuskeskuksen kuntaryhmä toteutti huhtikuussa 2020 kunta-alan työsuojelupäälliköille ja työsuojeluvaltuutetuille kyselyn työsuojelun yhteistoiminnan toteutumisesta koronapandemia-aikana.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye