Sijaisvanhemmuus antaa paljon

Nyt syksyn alkaessa useat lapset ja nuoret kaipaavat tuki-, vastaanotto- ja sijaisperheitä, koska koronaviruspandemia lisäsi heikommassa asemassa olevien perheiden hätää entisestään.
”Poikkeustilanteesta huolimatta avuntarve ei ole vähentynyt. Itse asiassa korona-aika kärjisti perheiden ongelmatilanteita. Onneksi perheet, lapset ja nuoret hakivat ja saivat apua lastensuojelusta”, Espoon kaupungin perhehoidon koordinaattori Emmi-Maaria Mäkilä kertoo.
Koronaviruspandemian aikana lastensuojelun palveluja muokattiin, jotta tartuntariskiä saatiin pienennettyä. Poikkeustilanteesta huolimatta sijaisperheiden valmennuksia on järjestetty normaalisti, ja lapsia on sijoitettu perheisiin kuten tavallisesti.
”Kaipaamme kipeästi perheitä, jotka olisivat valmiita auttamaan näitä apua tarvitsevia lapsia ja nuoria. Yhdessä ja yhteistyöllä pääsemme tämän vaikean ajan yli”, Mäkilä kannustaa.
Perheet valmennetaan tehtävään
Sijaisvanhemmiksi ei haeta superihmisiä, vaan tavallisia perheitä, joilla olisi aikaa ja kiinnostusta olla osa apua tarvitsevan lapsen elämää. Sijaisvanhemmuudesta voi alkaa elämän pituinen yhteinen matka.
”Lapsen kasvun seuraaminen on palkitsevaa, kun huomaa hänen lopulta selviytyvän menetyksistään turvallisen arjen ja kiintymyksen avulla, vaikka yhteinen matka lapsen kanssa sisältää välillä rankkoja vaiheita”, eräs sijaisäiti kertoo.
Sijaisperheessä lapsi asuu niin kauan kuin tarve vaatii, aina aikuisuuteen asti. Sijaisperhe tekee yhteistyötä lapsen vanhempien ja läheisten kanssa.
Perheet pääsevät osallistumaan ennakkovalmennukseen, jossa käydään läpi muun muassa, miten käsitellä sijaislapsen vaikeita tunteita ja yhteistyötä lapsen läheisten ja viranomaisten kanssa. Vasta valmennuksen jälkeen selviää, onko perheellä valmiuksia ja halua ryhtyä sijaisvanhemmiksi. Perheet saavat hoitopalkkion ja kulukorvauksen työstään.
Jokainen sijaisperheeksi ryhtyvä saa lisäksi täydennyskoulutusta sekä oman ammattilaisten verkoston, jolta saa henkilökohtaista ja jatkuvaa tukea.
Sijaisperheiden lisäksi, lapset ja nuoret tarvitsevat tuki- ja vastaanottoperheitä.
Tukiperheessä lapsi yökyläilee säännöllisesti ennalta sovitun suunnitelman mukaisesti. Tukiperheissä tehdään tavallisia asioita, kuten ulkoillaan, harrastetaan ja satsataan mukavaan yhdessäoloon. Kun lapsi on vierailulla tukiperheessä, lapsen omat vanhemmat saavat tervetulleen lepohetken.
Vastaanottoperheeseen lapsi tulee silloin, kun lapsen perheessä on kriisi ja kotitilanne vaatii selvittelyä. Lapsi on perheessä muutamasta päivästä useaan kuukauteen. Toisen vanhemmista tulee olla kokopäiväisesti kotona lapsen kanssa.
Minustako sijaisvanhempi? -infotilaisuus
Helsingin, Vantaan ja Espoon kaupungit hakevat yhdessä uusia sijaisvanhempia. Tule rohkeasti mukaan infotilaisuuteen tiistaina 1.9.2020 Espooseen, Laurea-ammattikorkeakouluun Leppävaaraan. Tilaisuudessa kokeneet sijais-, tuki- ja vastaanottoperheet kertovat omista kokemuksistaan. Teillä on mahdollisuus esittää heille kysymyksiä.
Aika: klo 17.30-19.30 (kahvitarjoilu klo 17-17.30)
Paikka: Laurea-ammattikorkeakoulu, Vanha maantie 9, 02650 Espoo
Ilmoittaudu 31.8. klo 12 mennessä: https://www.lyyti.in/perhehoito2020
tai p.043 826 8540 /Espoon perhehoito.
Osallistuminen tilaisuuteen ei vielä sido sinua mihinkään. Tervetuloa mukaan!
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoa ja sijaisvanhempien haastattelupyynnöt
Espoon perhehoito: Nina Sormo, p. 050 598 6982
Helsingin perhehoito: Alli Uusijärvi, p. 09 3104 6827
Vantaan perhehoito: Anna Klingenberg-Peltola p. 040 570 2567
Kuvat
Liitteet
Tietoja julkaisijasta

PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD
+358 9 816 21http://www.espoo.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad
SM-viikko järjestetään Espoossa myös vuonna 202623.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Espoo toimii SM-viikon isäntäkaupunkina sekä tänä että ensi vuonna. Vuonna 2026 SM-viikko järjestetään kymmenettä kertaa ja ajankohtana on heinä-elokuun vaihde 30.7.–2.8.
Tiedote kasvun ja oppimisen lautakunnasta 15.4.202515.4.2025 20:50:51 EEST | Tiedote
Kasvun ja oppimisen lautakunta päätti 15.4.2024 kokouksessaan perusopetuksen lukuvuoden 2025-2026 oppilaspaikoista vuosiluokilla 1-6. Lautakunta päätti myös, että yksiryhmäisen Auroranniityn päiväkodin tilasta luovutaan vuokrasopimuksen päättyessä ja että, Saunalahden koulussa aloittavat 7. luokkien englannin ja espanjan A-kielten ryhmät syksyllä 2025.
Kaupunginhallitus: Esport Arenan lainalle lyhennysvapaata15.4.2025 19:36:42 EEST | Tiedote
Kaupunginhallitus hyväksyi kokouksessaan Esport Arenalle myönnetyn lainan lyhennysvapaan ja päätti ostaa Kameleonten Ab:n omistaman kiinteistön Viherlaaksosta. Lisäksi se hyväksyi tulevan valtuustokauden poikkihallinnolliset kehitysohjelmat sekä hallintosäännön tarkistukset.
Tilastot ja tutkimukset -kuukausitiedote huhtikuu 202515.4.2025 11:33:19 EEST | Tiedote
Espoon virallinen väkiluku oli 320 931 asukasta vuoden 2024 lopussa. Espoon väkiluku oli helmikuun 2025 lopussa ennakkotietojen mukaan 321 750. Työttömiä helmikuussa 22,5 % vuodentakaista enemmän. Eetvartti 1/2025 on julkaistu.
Vappunen! -festivaalilla Espoossa iloisia eläinhahmoja15.4.2025 10:38:35 EEST | Tiedote
Espoon Järvenperässä Lasten kulttuurikeskus Auroran vuotuista Vappunen!-festivaalia juhlitaan Vappupäivänä torstaina 1.5. klo 14-17. Iloisessa päivässä luvassa niin menevää lastenmusiikkia, kuin lapsille sopivaa taidetekemistäkin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme