Rektor Sari Lindblom: ”Hållbarhetskompetens är en grundläggande färdighet för världsförändrare”

År 2020 har visat hur mycket världen kan förändras på ett ögonblick. En oförutsägbar händelse förändrade snabbt hela samhället.
I sitt inskriptionstal framhöll Helsingfors universitets rektor Sari Lindblom hur vetenskapens och universitetens betydelse för att lösa globala kriser framgick på ett mycket konkret sätt under den exceptionella våren.
– Vi skapar framtiden med vetenskapens kraft och utbildar världsförändrare. Vårt mål är att de som utexamineras ska ha både förmåga och mod att ta tag i globala problem och lösa dem i samarbete med experter inom olika områden.
I och med att den exceptionella situationen drar ut på tiden blir det allt viktigare att se till att alla vid universitetet mår bra och känner samhörighet.
– Även om många har berättat att arbetet och studierna på distans har löpt bra har undantagssituationen inte varit en lätt tid för alla. I höst ska universitetet likaså fästa vikt vid att våra nya studenter blir en del av gemenskapen.
Alla studenter erbjuds en mångvetenskaplig hållbarhetskurs
Studietiden ska enligt Lindblom utveckla studentens akademiska expertis, men också stärka de färdigheter som behövs i det nya millenniet: nyfikenhet, sociala färdigheter, ihärdighet och resiliens. Färdigheterna är nyckeln till att skapa hållbart välbefinnande.
– Hållbarhet är oumbärligt både för individens välbefinnande och för miljön. Därför har vi vid Helsingfors universitet beslutat att alla studenter från och med detta läsår kan genomföra en mångvetenskaplig hållbarhetskurs. Kursen ger redskap både för ansvarsfullt beslutsfattande och för att upprätthålla sitt eget välbefinnande.
På kursen kommer en viktig röd tråd att vara studentens egen roll i att lösa hållbarhetsproblem. Dessutom vill man garantera studenterna allt bättre möjligheter att delta i forskningsarbete under studierna.
– I syfte att fördjupa våra studenters vetenskapliga sakkunskap har vårt bildningsuniversitet satt ett ambitiöst mål att alla examensstuderande ska ha möjlighet att delta i forskning under sin studietid, tillade Lindblom.
Stöd för internationella studenters sysselsättning
Internationella studenter behöver särskilt stöd av näringslivet och civilsamhället för att kunna integrera sig på arbetsmarknaden. För tillfället har utexaminerade magistrar och doktorer med internationell bakgrund svårt att hitta jobb i Finland.
– I våras uppmuntrade Helsingfors universitet finländska arbetsgivare att erbjuda praktikplatser till internationella studenter, så att de kan skapa värdefulla arbetslivsnätverk i Finland. Det hoppas vi att arbetsgivarna fortsätter med, påminde Lindblom.
Rektor Lindblom betonade också att universitetet är en plattform för interaktion mellan universitetsgemenskapen och olika samhällsaktörer.
– Vetenskap och lärande gagnar inte bara individen, utan också det politiska beslutsfattandet och de olika sektorerna i vårt samhälle. Deras betydelse för vårt välbefinnande och jordens framtid är avgörande.
***
Sari Lindbloms tal vid universitetets inskription 31.8.2020
Bild: Pekka Lähteenmäki
Kontakter
Sari Lindblom
rektor
president@helsinki.fi
tfn 02941 22210 (ledningens assistent Maija Roitto)
Bilder
Om

PB 3
00014 Helsingfors universitet
+358 2941 911 (växel), +358 2941 22622 (presstjänst)http://www.helsinki.fi/
Helsingfors universitet är Finlands äldsta och största universitet grundat 1640. Vår akademiska gemenskap består av 40 000 studerande, forskare och medarbetare. "Med vetenskapens kraft för världens bästa" sammanfattar vårt gemensamma arbete vid campusen i Helsingfors, universitetscentrumen i Lahtis, S:t Michel och Seinäjoki samt vid våra sex forskningsstationer runtom i Finland samt i Kenya.
Följ Helsingfors universitet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Helsingfors universitet
Lärarnas välbefinnande på arbetsplatsen har förbättrats17.4.2025 08:00:00 EEST | Pressmeddelande
Helsingfors universitets uppföljningsundersökning visar att lärarnas arbetshälsa har förbättrats för första gången på flera år. Enkätundersökningen som två gånger årligen riktas till medlemmarna i Undervisningssektorns Fackorganisation OAJ inleddes för fem år sedan, under coronavåren 2020. En tydlig vändning till det bättre inträffade i fjol.
Helsingfors universitets resultat för 2024 var positivt16.4.2025 12:00:27 EEST | Pressmeddelande
Det operativa resultatet var 1,1 miljoner euro. Tack vare placeringsverksamhetens överskott var totalresultatet 99 miljoner euro.
Helsingfors universitet var återigen de sökandes förstahandsval i den gemensamma ansökan26.3.2025 11:22:29 EET | Pressmeddelande
Fler än 35 000 personer sökte till kandidat- och magisterprogrammen. Helsingfors universitet var Finlands populäraste universitet både sett till antalet förstahandssökande och det totala antalet sökande. Juridik, medicin och psykologi var återigen de populäraste ansökningsmålen vid Helsingfors universitet.
Fyra externa medlemmar i Helsingfors universitetets styrelse perioden 2026–202919.3.2025 16:39:16 EET | Pressmeddelande
Till styrelsen valdes Sanni Lehtinen, Mari Pantsar, Juha Tuominen och Antti Vasara. Helsingfors universitets styrelse för perioden 2026–2029 har tio medlemmar, av vilka sex kommer från universitetet och fyra är externa.
Tuff pubertet? En enda gen kan styra laxens väg till könsmognad21.2.2025 12:20:56 EET | Pressmeddelande
En ny studie av laxfiskar visar hur en enskild gen kan ha en avgörande effekt på pubertetsstarten hos Atlantlaxen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum