Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Uusi Turvallinen lääkehoito-opas lausuntokierrokselle - vastaa 19.8. mennessä

Jaa

Fimean, Valviran ja aluehallintoviraston yhteinen tiedote

Päivitysprojekti on edennyt vaiheeseen, jossa uuden Turvallinen lääkehoito-oppaan luonnos on sidosryhmien kommentoitavana julkisella lausuntokierroksella. Samalla pyydetään kommentteja myös uudesta työkalusta, lääkehoitosuunnitelman mallipohjasta. Lausunnot jätetään anonyymisti Webropol-kyselylomakkeen kautta 19.8. mennessä.

Oppaasta tukea lääkitysturvallisuuden varmistamiseen toimintayksiköissä

Oppaan ensisijaisena tavoitteena on tukea kaikkia lääkehoitoa toteuttavia toimintayksiköitä lääkehoitoprosessin turvallisuuden varmistamisessa. Opas antaa konkreettisia työvälineitä lääkehoitoa toteuttaville ammattilaisille, heidän lähiesimiehilleen sekä organisaation muulle johdolle. Opas kuvaa lääkitysturvallisuuden varmistamiseen tähtäävät hyvät toimintakäytännöt.  Valvontaviranomaiset hyödyntävät opasta valvonta- ja ohjaustyössään.

Uutena työkaluna lääkehoitosuunnitelman mallipohja

Päivitetyn oppaan keskeisin uusi työkalu on lääkehoitosuunnitelman mallipohja. Oppaassa annetaan lisäksi konkreettiset ohjeet siitä, miten ja miksi toimintayksikön lääkehoitosuunnitelma tulisi laatia ja keiden toimesta.

- Olennaista on, että toimintayksiköt ja niissä työskentelevät työntekijät tunnistavat oppaan avulla itse, miten lääkehoidon prosessi toimintayksikössä toimii, mitä lääkitysturvallisuusriskejä siihen liittyy ja kirjaavat edelliset ajassa päivittyvään lääkehoitosuunnitelmaansa, projektipäällikkö Päivi Ruokoniemi toteaa.

Lääkehoitosuunnitelman mallipohjaa pilotoidaan parhaillaan useassa eri lääkehoitoa toteuttavassa organisaatiossa ja toimintayksikössä, mutta myös muut sidosryhmät voivat kommentoida mallipohjaa lausuntokierroksen aikana.

Lausuntoja pyydetään 19.8.2020 mennessä

Sosiaali- ja terveysministeriöltä saamansa toimeksiannon mukaisesti Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea käynnisti Turvallinen lääkehoito -oppaan päivittämisen syksyllä 2019. Päivitystyötä on tehty yhdessä Valviran, aluehallintovirastojen sekä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa. Päivityksestä vastaava projektityöryhmä on lisäksi kuullut ja konsultoinut opasta hyödyntäviä ammattilaisia ja muita sidosryhmiä talvella järjestetyssä työpajassa sekä keväisen puhelinpäivystyksen muodossa. Kommentteja ja konkreettista apua on jo saatu ilahduttavan paljon ja projekti on edennyt alkuperäisessä aikataulussaan. Nyt on oppaan julkisen lausuntokierroksen vuoro.

Opasta ja lääkehoitosuunnitelman mallipohjaa hyödyntävien ammattilaisten ja muiden sidosryhmien kommentit ja kannanotot ovat edellytys oppaan päivitystyön onnistumiselle. Lausuntoja toivotaan monipuolisesti erilaisista toimintaympäristöistä, joissa lääkehoitoa toteutetaan, myös sosiaali- ja terveydenhuollon sektorin ulkopuolelta.

Kaikki lausunnot pyydetään alla olevalla Webropol -lomakkeella. Lausunnot jätetään anonyymisti.

Opas (pdf):

https://www.fimea.fi/documents/160140/10248328/Turvallinen+l%C3%A4%C3%A4kehoito-opas_lausuntokierrokselle_0620_final.pdf/8f3b1280-7ebb-9113-8ae0-7f61c5ecf2c4?t=1592374843410

Mallipohja (pdf):

https://www.fimea.fi/documents/160140/10248328/Laakehoitosuunnitelman_mallipohja_lausuntokierrokselle_0620_final.pdf/342f9373-1c0a-80b2-88ef-bd408a7d0fba?t=1592374917155

Webropol-lomake:

https://link.webropolsurveys.com/S/904FE6BE940E93B4

Lisätietoja:

Emilia Laukkanen, projektikoordinaattori, Fimea
p. 029 522 3540, etunimi.sukunimi@fimea.fi

Päivi Ruokoniemi, projektipäällikkö, ylilääkäri, Fimea
p. 029 522 3442, etunimi.sukunimi@fimea.fi

Paula Hevosmaa, Etelä-Suomen aluehallintovirasto,
p. 0295 016 082, etunimi.sukunimi@avi.fi

Irja Hemmilä, Valvira
p. 029 520 9531, etunimi.sukunimi@valvira.fi

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket



Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Förvaltningsdomstolen beviljade NCC Industry Oy rätt att avvika från förbudet att äventyra naturtillståndet i källorna i Sibbo29.4.2025 15:58:08 EEST | Pressmeddelande

Vasa förvaltningsdomstol upphävde Regionförvaltningsverket i Södra Finlands beslut som hindrade NCC Industry Oy från att avvika från förbudet att äventyra naturtillståndet i Staverkärr i Sibbo. Förvaltningsdomstolen ansåg att källorna i området inte längre är i naturtillstånd på grund av tidigare avverkningar och utdikningar.

Regionförvaltningsverken bekämpar marginalisering bland unga med statsunderstöd på över 28 miljoner euro29.4.2025 13:00:00 EEST | Pressmeddelande

Regionförvaltningsverken har beviljat över 28 miljoner euro i statsunderstöd för uppsökande ungdomsarbete och ungdomsverkstäder. Målet med det uppsökande ungdomsarbetet är att nå unga som behöver stöd och hänvisa dem till de tjänster de behöver. I ungdomsverkstäderna hjälper man unga att få tillträde till en utbildning, arbetslivet eller någon annan service som de behöver. Tack vare de understödda verksamheterna får drygt 33 000 unga hjälp och stöd varje år.

Aluehallintovirastot torjuvat nuorten syrjäytymistä yli 28 miljoonan euron valtionavustuksilla29.4.2025 13:00:00 EEST | Tiedote

Aluehallintovirastot ovat myöntäneet yli 28 miljoonan euron valtionavustuksen etsivään nuorisotyöhön ja nuorten työpajatoimintaan. Etsivän nuorisotyön tehtävänä on tavoittaa tuen tarpeessa oleva nuori ja ohjata hänet tarvitsemiensa palvelujen piiriin. Nuorten työpajatoiminnassa nuorta autetaan pääsemään kiinni koulutukseen, työelämään tai muuhun hänelle tarpeelliseen palveluun. Avustettavilla toiminnoilla autetaan ja tuetaan reilua 33 000 nuorta vuosittain.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye