Tarkasta talvirenkaat ajoissa
Talvesta ei ole vielä tietoakaan, ja se on talvirenkaita silmällä pitäen paras mahdollinen asia. Nyt on nimittäin hyvä hetki tarkastaa, missä kunnossa omat talvirenkaat ovat.
”Tärkeimmät tarkastuskohteet ovat urien syvyys, nastarenkaissa nastojen kunto, renkaiden ikä sekä kulumisen tasaisuus”, turvallisuuskampanja Rengasfoorumiin kuuluvan Autonrengasliiton puheenjohtaja Jarmo Nuora tiivistää.
Tieliikennelain mukaan talvirenkaiden pääurien on oltava vähintään 3 mm syvät, mutta renkaan toiminnan kannalta urasyvyyttä on hyvä olla vähintään 5 mm.
Nastarenkaissa nastat on hyvä käydä läpi ja tarvittaessa myös laskea. Neljän renkaan sarjassa parhaan ja huonoimman renkaan nastamäärän ero saa olla enintään 25 prosenttia. Toisin sanoen, jos nastoja kovasti puuttuu, on syytä suunnata rengaskaupoille.
”Nastasta on katsottava, että se nousee riittävän ylös, on napakasti kiinni ja että lumi- ja jääpintaan pureutuva nastapiikki on erotettavissa, Nasta kuluu käytössä, mutta jos rengas kuluu tasaisesti, nastat yleensä kestävät renkaan käyttöiän ajan.”
Aika ja suola syövät renkaan ominaisuuksia
Paras työkalu renkaan urasyvyyden mittaamiseen on työntömitta. Jos sellaista ei löydy, voi apuna käyttää kahden euron kolikkoa. Sen hopeareunus on 4 mm paksuinen, eli jos reunus uppoaa reilusti uraan, on ura riittävän syvä.
”Urasyvyys on talvirengaskaudella tärkeää erityisesti sohjokeleillä. Liian matala ura ei ohjaa sohjoa renkaan alta pois, ja auto ajautuu hallitsemattomaan sohjoliirtoon.”
Nastojen ja urien kunto on renkaan kuntoarviossa vasta puolet. Renkaalla on enimmäiskäyttöikä, jonka loppuessa kumiseos haurastuu ja sen ominaisuudet heikkenevät. Renkaan kokonaisiäksi suositellaan enintään kymmenen vuotta valmistusajankohdasta tai kuuden vuoden käyttöä.
Valmistusajankohta selviää renkaan kyljestä DOT-merkinnän yhteydestä.
”Renkaan yleiskunnon tarkastaminen on aina tarpeen, sillä täydellinen mittari valmistusajankohta ei ole. Ajan lisäksi rengasta kuluttavat esimerkiksi teiden suola ja muut kemikaalit.”
Jos omat tarkastajantaidot arveluttavat, on hyvä suunnata asiantuntevaan rengasliikkeeseen tarkistuttamaan renkaat. Hyvä hetki talvirengaskaupoille on ennen kiireisen vaihtosesongin alkua.
”Nyt ruuhkia ei renkaanvaihdossa vielä ole, joten liikkeillä on hyvin aikaa perehtyä asiakkaan tarpeisiin. Tässä asiassa ennakointi kannattaa, niin on hyvät renkaat alla, kun talvirengaspakko talvikelien tullessa alkaa.”
Epätasainen kuluminen paljastaa aurauskulmat
Urien ja nastojen ohessa tarkastettavien kohteiden listalle kuuluvat renkaiden kulumat. Kun rengasta katsotaan kohtisuoraan edestä, pitäisi renkaan molempien ´olkapäiden´ olla kulunut yhtä tasaisesti.
Jos kuluma on toispuolista, taustalla on usein auton auraus- eli ohjauskulmien virhe.
”Rengasliikkeissä sitä tulee vastaan paljon. Tieverkostomme on monin paikoin huonokuntoinen ja nykyiset autojen pyörän tuennat ovat entistä herkempiä erilaisille iskuille. Etenkin teräväreunaiseen monttuun tai jalkakäytävän reunaan ajaminen saattavat aiheuttaa ohjauskulmien muuttumisen.”
Nelipyöräsuuntaus eli aurauskulmien säätö on osaavassa rengasliikkeessä tunnin työ. Virhe kannattaa korjata rengasvaihdon yhteydessä aina.
”Aurauskulman virhe heikentää auton käsiteltävyyttä sekä liikenneturvallisuutta ja kasvattaa polttoaineen kulutusta. Jos virhettä ei korjata, ovat uudetkin renkaat pian pilalla.”
Kuljettaja vastaa oikeista renkaista
Tieliikennelaki uudistui kesällä. Uusi laki siirtää vastuuta hyväkuntoisista ja keliin sopivista renkaista autoilijalle entistä enemmän, ja myös niin sanottu talvirengaspakko on nyt aiempaa pidempi.
Tulevana talvena autossa on käytettävä talvirenkaita 1.11.2020 – 31.3.2021 välisenä aikana aina kelin niin vaatiessa.
”On muistettava, että vastuu hyväkuntoisista ja keliin sopivista renkaista on aina kuljettajalla, ei ajoneuvon omistajalla”, Nuora sanoo.
Näin tarkastat renkaasi
- Tarkasta ajoissa. Jos renkaat tarvitsee uusia, pääset rauhassa ostoksille, kun rengasliikkeissä on hyvin tilaa.
- Mittaa urasyvyys. Laki vaatii 3 mm urat, mutta 5 mm urilla rengas toimii, kuten valmistaja on suunnitellut.
- Huomioi tasaisuus. Tarkasta kulutuspinta koko pinnan alueelta. Jos renkaat kuluvat epätasaisesti, ohjauskulmat on syytä tarkastaa ja korjata osaavassa rengasliikkeessä.
- Selvitä ikä. Katso renkaan kyljen DOT-merkinnästä, milloin rengas on valmistettu: esimerkiksi 0919 merkitsee vuoden 2019 viikkoa numero 9. Renkaan turvallinen maksimikäyttöikä on kymmenen vuotta valmistuksesta tai kuusi vuotta käyttöä.
- Pyydä apua. Omien renkaiden tunteminen on kuljettajan tehtävä, mutta kaikkea ei tarvitse osata itse. Jos renkaiden kunto arveluttaa, käänny Autonrengasliiton jäsenyritysten puoleen.
Rengasfoorumi
- Rengasfoorumi on rengasalan keskeisten toimijoiden järjestämä tapahtuma auto-, liikenne- ja moottoritoimittajille ja keskeisille rengasalan sidosryhmille. Rengasfoorumin tavoitteena on luoda tehokkaampia tiedotustapoja rengasalan toimijoille, tarjota ammatillista lisäarvoa auto- ja liikennetoimittajille.
- Lisäksi tavoitteena on tarjota tuoretta toimialatietoa, syventää rengastietämystä, herättää julkista keskustelua tärkeäksi koetuista aiheista, tarjota kiinnostavaa kerrottavaa ja luettavaa renkaista suurelle yleisölle sekä vahvistaa rengasalan ja renkaan imagoa.
- Rengasfoorumin järjestäjinä ovat Bridgestone Europe NV/SA, Continental Rengas Oy, Goodyear Finland Oy, Oy Suomen Michelin Ab, Nokian Renkaat Oyj, Suomen Rengaskierrätys Oy ja Autonrengasliitto ry.
- Vuoden 2020 Rengasfoorumin perinteiset tilaisuudet korvataan koronaviruksen vuoksi tiedotuskampanjalla.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Autonrengasliitto ry
Jarmo Nuora
Hallituksen puheenjohtaja
+358 40 557 5690
www.autonrengasliitto.fi
Tietoja julkaisijasta

Eteläranta 10 - Södra kajen 10
00130 HELSINKI - HELSINGFORS
020 595 5000http://www.autonrengasliitto.fi
Autonrengasliitto ry on yrittämistä ja yhteistyötä arvostava rengasalan toimialajärjestö, joka perustettiin vuonna 1944. Sen tehtävänä on rengasliikkeiden ja pinnoitusyritysten elinkeino- ja työmarkkinapoliittinen edunvalvonta. Liitolla on 70 jäsenyritystä, joilla on yhteensä noin 250 toimipaikkaa. Yhteisen vision mukaan renkaat hankitaan ja huolletaan Suomessa jatkossakin ensisijaisesti rengasalan erikoisliikkeissä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Autonrengasliitto ry - Bildäcksförbundet rf
Hyvät talvirenkaat, huolellinen pakkaaminen ja rento asenne ovat resepti sujuvaan lomaliikenteeseen22.2.2025 04:31:00 EET | Tiedote
Huonokuntoiset renkaat ovat taustalla joka seitsemännessä kuolonkolarissa. Renkaiden kunto kannattaakin tarkastaa ennen talvilomaliikenteeseen lähtemistä. Vaihtelevat talvikelit edellyttävät hyväkuntoisia renkaita, oikeita rengaspaineita ja huolellista kuormaamista.
Ovatko joulupukin talvirenkaat kunnossa vai eivät?21.12.2024 05:31:00 EET | Tiedote
Mahdollisuus on 50–50, sanoo Autonrengasliiton tuore kuluttajakysely. Joka toinen autoilija ajaa renkaansa ennen uusimista sakkorajalle asti. Joululiikenteessä tarvitaankin maltin lisäksi myös tuntemusta omista renkaista, jotta niiden kulumisen ja mahdolliset puutteet voi ottaa ajotavassa huomioon.
Talviajo väärillä renkailla voi käydä sielun ja kukkaron päälle24.10.2024 05:12:00 EEST | Tiedote
Huonokuntoisen tai väärän rengastuksen suurin hinta talvikeleillä on vakavan kolarin aiheuttaminen pidon loppuessa. Onnettomuuden sattuessa renkaiden laiminlyönti voi alentaa myös kaskovakuutuksen korvauksia ja tehdä oman auton korjaamisesta kallista.
Riittävät rengaspaineet ja huolellinen jälkikiristys ovat resepti turvalliseen juhannusliikenteeseen18.6.2024 11:59:02 EEST | Tiedote
Renkaiden jälkikiristys on nopea toimenpide, joka säästää isolta vahingolta. Lomaliikenteeseen lähtiessä on syytä tarkastaa myös renkaiden urasyvyys, sillä kesärenkaiden on pysyttävä turvallisina paitsi aurinkoisella säällä myös sadekelissä.
Sujuvat rengasvaihdot vaativat lisää uusia ammattilaisia22.5.2024 04:31:00 EEST | Tiedote
Teemu Tuuri on Autonrengasliiton tuore puheenjohtaja. Hän haluaa kehittää rengasalaa parantamalla työnantajamielikuvaa ja edistää liikenneturvallisuutta etenkin niiden autoilijoiden parissa, jotka tietämättään ajavat vaarallisiksi kuluneilla renkailla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme