Taideyliopisto sai 75 000 euroa narratiivisen osaamisen vahvistamiseen terveydenhuollossa
Potilaiden kuunteleminen on keskeistä terveydenhuollon ammattilaisten työssä. Alan ammattilaisille on siksi hyödyllistä pysähtyä välillä pohtimaan, miten tarinat toimivat ja miten niitä kuunnellaan ja tulkitaan. Tarinoihin liittyvä osaaminen auttaa heitä hyödyntämään lääketieteellistä ammattitaitoaan entistä paremmin. Eri alojen taiteilijoiden ja humanistien olisi puolestaan hyvä huomata, miten heidän tarinoihin liittyvää osaamistaan voidaan kehittää ja soveltaa muiden käyttöön.
Ensi vuonna alkavassa "Health, Narrative and the Arts” -hankkeessa paneudutaan narratiivisen kompetenssin tunnistamiseen, kehittämiseen ja soveltamiseen. Lisäksi siinä käynnistetään alan tutkimusta Taideyliopistossa. Mikäli hankkeelle saadaan jatkorahoitus, se ajoittuu vuosille 2021–2023.
Hankkeessa järjestetään muun muassa terveydenhuollon ammattilaisille suunnattuja kirjoittamiseen ja lukemiseen keskittyviä kursseja, joiden tarkoitus on tarjota tilaisuuksia kuuntelemisen ja itsereflektion taitojen kehittämiseen. Luvassa on myös muihin taiteenaloihin liittyviä kursseja.
Uusi avaus Suomessa
Suomessa vastaavaa koulutusta on järjestetty toistaiseksi vähän. Kansainvälisestikin ala on vielä nuori mutta vireä.
”Useissa kansainvälisissä̈ yliopistoissa on jo aiheeseen liittyvää tutkimusta ja koulutusta”, kertoo hankkeen sisällöstä vastaava kirjailija ja psykologi Jussi Valtonen. Valtonen toimii kirjoittamisen maisteriohjelman professorina Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa ja tutkijana Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa.
Esimerkiksi Columbian, New Yorkin ja Nottinghamin yliopistoissa terveyttä, sairautta ja kuolevaisuutta tarkastellaan monialaisesti lääketieteen, taiteiden ja humanististen alojen näkökulmista. Tarkoitus onkin kutsua narratiivisen lääketieteen huippuosaajia Suomeen luennoimaan aiheesta.
”Haluamme herätellä ihmisiä huomaamaan, kuinka monipuolinen voimavara taide on myös sairastumiseen ja kuolevaisuuteen liittyvissä kysymyksissä”, Valtonen sanoo.
Taiteellisen ajattelun voima
Taideyliopistolle kyseessä on uusi, mutta luonteva aluevaltaus.
”Taideyliopisto uskoo taiteen ja taiteellisen ajattelun voimaan ja haluaa vahvistaa niiden roolia yhteiskunnassa. Tässä tapauksessa tarjoamme niiden näkökulmia aiheesta kiinnostuneille terveydenhuollon ammattilaisille”, toteaa Taideyliopiston rehtori Jari Perkiömäki.
Taiteen tasa-arvoista saatavuutta ja hyvinvointivaikutuksia muun muassa terveydenhuollossa ja hoivalaitoksissa on tutkittu Suomen Akatemian Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittamassa ArtsEqual-hankkeessa, jota Taideyliopisto koordinoi.
”Tässä ajassa on todella tärkeää tutkia ja kehittää eri taiteenalojen menetelmien ja käytäntöjen hyödyntämistä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä”, Perkiömäki jatkaa.
Vuodelle 2021 "Health, Narrative and the Arts - Narratiivisen kompetenssin vahvistaminen taiteessa ja terveydenhuollossa" -hankkeen apuraha on 75 000 euroa. Jenny ja Antti Wihurin rahasto sai toukokuun apurahahaussa 5638 hakemusta. Hakijoista noin kahdeksanprosenttia sai myönteisen päätöksen.
Yhteyshenkilöt
Heta MuurinenTutkimusviestintä
Puh:050 569 2904heta.muurinen@uniarts.fiTietoja julkaisijasta
Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, teatterin ja tanssin koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto
Uusi maisteriohjelma tukemaan suomalaisen musiikin vienti- ja kasvumahdollisuuksia25.11.2024 08:25:16 EET | Tiedote
Music Business -koulutusohjelma tuo uudenlaista kaupallista osaamista kotimaiseen musiikkiteollisuuteen digitalisaation ja kuluttajakäyttäytymisen murroksessa. Englanninkielinen maisteriohjelma käynnistyy Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa syksyllä 2025 Teoston kulttuurisäätiön tuella.
Sibelius-Akatemian nuorisokoulutus: 140 vuotta ponnahduslautana musiikin huippuammattilaisuuteen20.11.2024 14:02:00 EET | Tiedote
Taideyliopiston Sibelius-Akatemian nuorisokoulutus täyttää tänä vuonna 140 vuotta. Valtakunnallisestikin merkittävää koulutusta juhlistetaan muun muassa konsertilla joulukuussa.
Ranskalainen urkumusiikki innosti etsimään luovuutta suomalaisessa jumalanpalveluksessa14.11.2024 14:07:00 EET | Tiedote
Anna Pulli-Huomo löysi tohtorintutkinnossaan uusia näkökulmia siihen, miten musiikki voi vahvistaa osallisuuden kokemusta jumalanpalveluksessa.
Väitös: Musiikkikorkeakouluilla tärkeä rooli sosiaalisen kestävyyden edistämisessä12.11.2024 16:32:00 EET | Tiedote
Outi Niemensivu on väitöstutkimuksessaan selvittänyt, miten taideyliopistojen kansainvälistymisen ja sosiaalisen kestävyyden periaatteet kohtaavat ja toteutuvat paikallisessa kulttuuren välisessä kontekstissa.
Tuore tutkimus: Kielten opiskelun tulisi olla luovaa ja kehollista23.10.2024 11:08:03 EEST | Tiedote
Kehollinen ja taiteellinen toiminta tukee kielen oppimista. Kielen opiskelu luovasti ja toiminnallisesti innostaa ja motivoi kaikenikäisiä. Nelivuotisessa ELLA-tutkimushankkeessa tutkitut lähestymistavat tuovat uutta näkökulmaa muun muassa varhennettuun kielen opetukseen, kotouttamiseen ja kansainvälisten osaajien suomen oppimiseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme