Kansalliset laserkeilaus- ja ilmakuvaukset alkoivat onnistuneesti

Kansallisten ohjelmien mukaisia aineistoja kerää viisi puitesopimustoimittajaa. Maanmittauslaitos ilmakuvaa ja laserkeilaa myös omalla kalustollaan. Koronapandemia aiheutti alkukeväällä huolta ohjelmien mukaisen tiedonkeruun onnistumisesta.
– Yrityskumppanimme operoivat pääosin ulkomailta käsin, joten huolena oli, pääsevätkö koneet ja lentäjät Suomeen. Tämä onnistui ja monista haasteista huolimatta lähes kaikki suunnitellut alueet saatiin kuvattua, kartastopäällikkö Heli Laaksonen Maanmittauslaitokselta kertoo.
Pohjoisen pilviset ja sateiset sääolot vaikeuttivat kartoituslentoja, mikä on hyvin tavallista. Pohjoisimmasta Lapista siirtyy kaksi tuotantoaluetta ilmakuvattavaksi ensi vuodeksi.
Oma kalusto turvaa tuotannon
Maanmittauslaitos teki omalla lentokoneellaan ilmakuvauksia huhtikuun alusta alkaen. Koronan tuomat vaikutukset yritysten kohdalla olivat tuolloin vielä epäselviä.
– Omalla kalustolla voidaan varmistaa ainakin osa tiedonkeruusta poikkeusoloissakin. Omalla koneella voidaan myös reagoida nopeasti uusiin tarpeisiin. Esimerkiksi kesäkuun alussa Maanmittauslaitoksen laitteistolla tehtiin Lapissa tulvakuvauksia muun kuvaustoiminnan välillä, Laaksonen sanoo.
Kaikki laserkeilausohjelman mukaiset tuotantoalueet saatiin keilattua. Laserkeilausten pistetiheys eli tarkkuus on viisi (5) pistettä neliömetrille eli aineisto on kymmenkertaisesti tiheämpää verrattuna aikaisempaan laserkeilausaineistoon. Uusi aineisto mahdollistaa esimerkiksi entistä tarkemman metsävaratiedon keruun sekä Maanmittauslaitoksella alkavan rakennusgeometrioiden 3D-tuotannon.
Aineistot koko yhteiskunnan käyttöön
Uusien kansallisten ohjelmien takaa löytyy KALLIO -niminen yhteistyöelin, jossa ministeriöiden edustajien ja Maanmittauslaitoksen lisäksi toimivat Suomen metsäkeskus, Metsähallitus, Suomen ympäristökeskus ja Ruokavirasto. Kansallinen ilmakuvausohjelma on luotu siten, että kaikki osapuolet saavat tarvitsemansa aineistot vuosittain.
– Yhteistyössä on voimaa. Ruokavirastolle, joka toimii Suomen maataloustukien maksajavirastona, vuosittaisten kuvausalueiden hyvä ennakoitavuus ja ilmakuva-aineiston toimitusvarmuus on erittäin tärkeää. Puutteet ilmakuva-aineistoissa voivat maksaa suomalaiselle yhteiskunnalle kymmeniä tai jopa satoja miljoonia euroja, Ruokaviraston ylijohtaja Matti Puolimatka kertoo.
Kevään ilmakuva-aineistot on jo päivitetty Maanmittauslaitoksen eri verkko- ja rajapintapalveluihin. Kesäkuvauksia käsitellään parhaillaan, ja ne saadaan päivitettyä vuoden loppuun mennessä. Maanmittauslaitoksen ilmakuvat ovat saatavilla avoimena datana.
Uudet entistä tarkemmat laserkeilausaineistot saadaan käyttöön loka-marraskuun aikana. Kokonaisturvallisuussyistä aineistojen lataaminen vaatii vahvan tunnistautumisen ja käyttöoikeussopimuksen hyväksymisen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Heli LaaksonenKartastopäällikkö
Puh:+358 40 098 8243heli.laaksonen@maanmittauslaitos.fiKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 84 (Opastinsilta 12C)
00521 HELSINKI
029 530 1100 (Vaihde)https://www.maanmittauslaitos.fi/
Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä edistämme paikkatietojen tutkimusta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos
Laki muuttuu: Maanmittauslaitos hoitamaan itärajan esteaidan korvausmenettelyt 1.5. alkaen25.4.2025 13:34:20 EEST | Tiedote
Suomen itärajalle nousevaan esteaitaan liittyvää korvausmenettelyä tehostetaan siten, että Maanmittauslaitos ratkaisee 1.5. lähtien korvausasiat Rajavartiolaitoksen sijaan. Tasavallan presidentti vahvisti lakimuutoksen perjantaina 25.4.
Tahallinen häirintä itärajalla piinaa lentoliikennettä ja yhteiskunnalle miljoonien arvoista aineistonkeruuta, nyt Maanmittauslaitoksen tutkijat testaavat ratkaisuja ongelmaan15.4.2025 07:56:54 EEST | Tiedote
Maanmittauslaitoksen tutkijat kehittävät ja testaavat satelliittipaikannuksen häirinnän tunnistusta ja sen vahinkojen torjuntaa huhtikuussa käynnistyvän EU:n rahoittaman tutkimushankkeen avulla. Ratkaisuja tullaan testaamaan Pohjois-Karjalassa. Ongelmanratkaisulle on huutava pula, sillä paikannushäirintä aiheuttaa turvallisuusriskejä ja taloudellista vahinkoa viranomaisille ja yrityksille.
Kolme miljoonaa rajapyykkiä epätarkasti kartalla – epäselvät tapaukset ratkeavat rajankäynnissä8.4.2025 07:12:47 EEST | Tiedote
Suomen metsissä ja tonttien kulmilla on noin 12 miljoonaa rajapyykkiä, joista joka neljännen sijainti ei ole tarkasti tiedossa. Modernit, tarkat mittalaitteet on saatu maanmittarien käyttöön vasta tällä vuosituhannella. Epätarkkoja sijainteja mitataan tarkoiksi aina maanmittaustoimitusten yhteydessä sekä tarvittaessa erillisessä rajankäynnissä.
Maanmittauslaitoksen Seinäjoen asiakaspalvelu avaa uusissa tiloissa 10.4.24.3.2025 14:24:24 EET | Tiedote
Maanmittauslaitoksen asiakaspalvelupiste Alvar Aallon kadulla Seinäjoella on suljettu 24.3–9.4. muuton vuoksi. Torstaina 10.4. asiakaspalvelu avaa ovensa osoitteessa Kirkkokatu 9b B.
Tutkijat havaitsivat, että saman lajin puut samassa metsässä heräävät kevääseen omia aikojaan – ero jopa 12 päivää19.3.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Maanmittauslaitoksen ja Helsingin yliopiston tutkimus on paljastanut merkittäviä yksilöllisiä eroja siinä, miten puut aloittavat kasvukautensa. Tulokset saatiin ensimmäistä kertaa kokeillulla menetelmällä, jossa tutkijat laserkeilasivat metsäalueen tunnin välein koko kasvukauden ajan. Löydökset tarjoavat arvokasta uutta tietoa paikallisten kasvuolosuhteiden vaikutuksesta puiden kasvuun.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme