Länsi- ja Sisä- Suomen aluehallintoviraston tilavalvonta- ja lupafoorumi 15.10.2020 kokoustiedote
– Foorumin tiedottaminen, informaatio-ohjaaminen ja tarkastustoiminnan kehittäminen yhteistyössä on näiden kokousten tavoitteena. Lisäksi asioita viedään tiedoksi keskusvirastoon ja ministeriöön, kertasi ylijohtaja Marko Pukkinen kokouksen aluksi foorumin tarkoituksesta.
Pukkinen totesi Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston jatkavan mm. valvontatoimintaansa koronatilanteeseen sopivalla tavalla. - Turvallisuusnäkökohdat huomioidaan korostetusti mutta esimerkiksi tarkastuskäyntejä tehdään edelleen. Toiminta on sopeutettu tilanteeseen, kuten tämän kokouksenkin osalta, kokoonnumme nyt etäyhteyksin.
Ruokavirasto
Ylitarkastaja Taina Mikkonen Ruokavirastosta kertoi, että koronan vaikutuksista huolimatta, valvontaa on pystytty jatkamaan lähes normaalisti. Ajankohtaisena nostona hän muistutti, että sähköinen Eläinten pitäjä- ja pitopaikkarekisteri on toistaiseksi poissa käytöstä ja ilmoitukset tehdään lomakkeella kuntaan ja aluehallintovirastoon.
Mikkonen kertoi myös, että antibioottivahinkojen määrä on nautatiloilla lisääntynyt huomattavasti. Meijereiden omavalvonnan positiiviset antibioottilöydökset ovat yli kaksinkertaistuneet viimeisen kahden vuoden aikana. Kun vuonna 2018 tapauksia raportoitiin 14, oli luku vuonna 2019 38 tapausta. Kolmasosa antibioottivahinkojen syistä liittyi robotin toimintaan, kolmasosa toimintatapoihin tiloilla ja kolmannes syistä jäi epäselväksi.
Turkistarhojen koronatilanteesta Mikkonen kertoi, ettei suomalaisilla tarhoilla ole todettuja tartuntoja mm. Tanskan ja Alankomaiden tapaan. Edellä mainituissa maissa tauti on aiheuttanut eläimissä kuolleisuutta ja hengitysvaikeuksia. On mahdollista, että tauti tarttuu ihmisistä eläimiin.
Lisätietoja Ruokaviraston kokouksessa käsittelemiin ajankohtaisiin aiheisiin :
Aluehallintovirasto
Läänineläinlääkäri Matti Nyberg Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastosta täydensi omalta osaltaan Ruokaviraston ajankohtaiskatsausta. - Afrikkalainen sikarutto uhkaa sikataloutta ja korona turkistaloutta. Tanskassa joudutaan lopettamaan koronan vuoksi miljoona minkkiä ja jokainen voi ajatella, mitä se tarkoittaisi, jos tämä uhka täällä toteutuisi. Antibioottivahinkojen osalta Nyberg kertoi, että mikrobilääkeresistenssin torjunnan vuoksi aluehallintovirasto on lisännyteläinlääkäreiden lääkkeiden käytön, määräämisen ja luovutuksen valvontaa.
Aluehallintovirasto arvioi eläinlääkäripalvelujen saatavuutta peruspalvelujen arvioinnissa vuosina 2019-2020. Arvioinnista ilmeni, että paikkakunnittain praktikkoeläinlääkäreiden ja valvontaeläinlääkäreiden saatavuudessa virkoihin on vaikeuksia. Nyberg kertoi, että ministeriön asettama työryhmä selvittää eläinlääkäripalvelujen järjestämistä tulevaisuudessa ja tavoitteena on saada hallituksen esitys tarvittavista säädösmuutoksista valmiiksi syyskuuhun 2021 mennessä.
Ympäristölupavastuualueen johtaja Tarja Savea-Nukala kertoi omassa puheenvuorossaan, että elinkeinoelämän vaikeudet näkyvät myös vireille tulevien hakemusten määrissä. Tänä vuonna voimaan tullut uusi turvetuotantolaki on kuitenkin pitänyt Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston lupakäsittelijät kiireisinä. – Turvetuotantolain muutos on aiheuttanut sen, että alle kymmenen hehtaarin turvetuotantolupahakemuksia tulee meidän viraston alueella paljon. Työtä on hankaloittanut osaltaan, että hakemuksissa on ollut paljon puutteita ja lisäselvityksiä on jouduttu pyytämään. Turvetuotantoluvan keskimääräinen käsittelyaika on jo muutenkin noin kaksi vuotta. Käsittelyaika venyy näissä siksi, että lähes kaikki hakemukset herättävät ristiriitaa ja tämä hidastaa käsittelyä, kertoi Savea-Nukala.
Pohjanmaan ja Etelä- Pohjanmaan ELY- keskukset
Pohjanmaan ELY- keskuksesta valvontapäällikkö Ulf- Erik Häggvik kertoi, että työtä on riittänyt kriisitukien hakujen käsittelyssä. - Olemme siirtäneet joustavasti henkilökuntaa tehtävistä toisiin. Maaseudun kehittämisrahoituksen ohjelmakaudella 2014-2020 on ollut vuositasolla käytettävissä 5-7 miljoonaa euroa. Tämän syksyn rahoitettavista hankkeista useat ovat nyt kytköksessä koronatilanteeseen. On todennäköistä, että ennen seuraavaa rahoituskautta tulee muutaman vuoden siirtymäkausi ja uusi rahoituskausi käynnistyisi vuonna 2023. Kansallista tukivalvonnan asiakastyytyväisyystutkimusta ei tehdä tänä vuonna mutta oman viraston osalta asiakastyytyväisyyttä mittaamme kyllä. Maataloustuet maksetaan ajallaan ja ennakot maksetaan korotettuna, Häggvik totesi lopuksi.
Minna Impola Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta kertoi uusiutuvan energian direktiivi RED II:sta, jolla EU:n jäsenvaltiot varmistavat yhteisesti, että uusiutuvan energian osuus energian loppukulutuksesta olisi jäsenmailla vähintään 32 % vuoteen 2030 mennessä. Suomen tavoite kansallisessa energia- ja ilmastosuunnitelmassa on vähintään 51 %. Direktiivin sisältönä ovat mm.uusiutuvan energian tukiohjelmat ja lupa- ja muut hallinnolliset menettelyt. Laki uusiutuvan energian tuotantolaitosten lupamenettelystä ja muista hallinnollisista menettelyistä on lakina uusi ja sillä pyritään vauhdittamaan RED ΙΙ -direktiivin mukaistenuusiutuvan energian tuotantolaitosten lupamenettelyn organisointia.Tavoitteena on lupa- ja muiden hallinnollisten menettelyjen sähköistäminen ja tarjota kattavaa neuvontaa näihin liittyvissä tilanteissa. Käsittelyaika olisi viranomaisille velvoittava.
Tuottajajärjestöt
Tuottajajärjestöiltä pyydettiin kokoukseen kysymyksiä käsiteltäväksi jo ennakkoon ja tuottajajärjestöjen puolesta kokouksessa puheenvuoron käytti MTK Pirkanmaan toiminnanjohtaja Visa Merikoski. - Koronatiedotus tuottajien ja viranomaisten taholta onnistui keväällä hyvin. Nyt on havaittu selvästi koronaväsymystä. Maatiloilla tapahtuvat varkaudet ovat uusi ilmiö ja olemme pyrkineet kiinnittämään tuottajien huomiota tähän, Merikoski kertoi. Maatalouden hyvinvointihankkeiden osalta Merikoski toivoi, että niillä saataisiin viljelijöiden hyvinvointia vakiinnutettua.
Seuraava kokous pidetään huhtikuussa 2021.
Lisätietoja: Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto
ylijohtaja Marko Pukkinen, p. 0295 018 582, etunimi.sukunimi@avi.fi
läänineläinlääkäri Matti Nyberg, p.0295 018 572, etunimi.sukunimi@avi.fi
ympäristölupavastuualueen johtaja,Tarja Savea-Nukala, p. 0295 018 777, etunimi.sukunimi@avi.fi
Ruokavirasto
ylitarkastaja Taina Mikkonen, Ruokavirasto, 0295 204 702, etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi
ELY- keskus
valvontapäällikkö Ulf- Erik Häggvik, Pohjanmaan ELY-keskus, p. 0295 028 566 etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
ylitarkastaja Minna Impola, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, p. 0295 027 878, etunimi.sukunimi@ ely-keskus.fi
MTK:Visa Merikoski, MTK-Pirkanmaan toiminnanjohtaja, 0501514 etunimi.sukunimi@mtk.fi
Länsi- ja Sisä-Suomi
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Joensuussa toimivat ravintola-alan yrittäjät tuomittiin ehdolliseen vankeusrangaistukseen törkeästä kiskonnasta ja luvattoman ulkomaisen työvoiman käytöstä17.4.2025 15:45:56 EEST | Tiedote
Ulkomaalaisen työntekijän työllistäneistä yrittäjistä toinen tuomittiin kahdeksan kuukauden ja toinen kuuden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Pohjois-Karjalan käräjäoikeus antoi asiassa tuomionsa 17.4.2025.
Kemikalier orsakar många allvarliga olycksfall i arbetet17.4.2025 07:25:32 EEST | Pressmeddelande
Varje år inträffar cirka två tusen olycksfall i arbetet där arbetstagare har fått farliga kemikalier på huden, i ögonen eller i andningsvägarna. Arbetarskyddsmyndigheten har sedan början av 2024 undersökt nästan sextio allvarliga olycksfall i arbetet där farliga ämnen på ett eller annat sätt har varit inblandade.
Kemikaalit aiheuttavat paljon vakavia työtapaturmia17.4.2025 07:17:52 EEST | Tiedote
Vuosittain tapahtuu noin kaksi tuhatta työtapaturmaa, joissa vaarallista kemikaalia on joutunut työntekijän iholle, silmiin tai hengitysteihin. Työsuojeluviranomainen on tutkinut vuoden 2024 alusta lukien lähes kuusikymmentä vakavaa työtapaturmaa, joissa vaaralliset aineet ovat olleet tavalla tai toisella osallisena.
Attendo Herajärven hoivakoti korjasi puutteet työntekijöidensä kielitaidossa ja opiskelijamäärässä16.4.2025 12:00:00 EEST | Tiedote
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto päätti valvontansa Attendo Herajärven hoivakodissa. Hoivakoti korjasi toimintaansa noudattaen valvonta-asiassa annettuja määräyksiä muun muassa yksikön henkilöstörakenteeseen ja kansainvälisten työntekijöiden kielitaidon riittävyyteen liittyen. Kaikkia palveluntuottajia muistutetaan samalla oppisopimusopiskelijoiden oikeudesta opiskeluun ja työntekijöiden käytännön työssä tarvittavasta kielitaidosta.
Ansökan om förtydligande av vattenhushållningstillståndet för Tainionkoski vattenkraftverk avslogs16.4.2025 10:03:00 EEST | Pressmeddelande
Fortums ansökan enligt vattenlagen om förtydligande av vattenhushållningstillståndet för Tainionkoski har avslagits. Det ursprungliga vattenhushållningstillståndet har inte innehållit tillstånd för korttidsreglering.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme