Suomen Uusperheiden Liitto rySuomen Uusperheiden Liitto ry

Uusperheille hyötyjä digiavusteisesta valmennuksesta

Jaa
Suomen Uusperheiden Liiton Stepping-hankkeessa kehitettiin digiavusteinen, hyvinvointia tukeva valmennus uusperheille. Valmennuksen hyötyjä arvioitiin Stepping-tutkimuksessa, jota toteutetaan yhteistyössä Turun yliopiston hoitotieteen laitoksen kanssa. Tutkimus on kaksivaiheinen, ensin toteutettiin valmennuksen hyötyjä arvioiva soveltuvuustutkimus ja sen jälkeen pilottitutkimus, jossa arvioidaan valmennuksen alustavaa vaikuttavuutta. Soveltuvuustutkimuksen tulosten mukaan lähes kaikki tutkimukseen osallistuneet perheet kokivat hyötyvänsä valmennuksesta. Pilottitutkimus on yhä käynnissä, mutta alustavien tulosten mukaan vanhempien tietoinen läsnäolo vanhemmuudessa kasvoi valmennuksen myötä tilastollisesti merkitsevästi.

Perheille kohdistetuissa interventioissa hyödynnetään nykypäivänä yhä enemmän digitaalisia menetelmiä. Suomen Uusperheiden Liiton hankkeessa haluttiin yhdistää perheiden valmennuksessa ammattilaisten ohjaamat vertaisryhmätapaamiset sekä kehittää niiden lisäksi perheiden käyttöön mobiilisovellus. StepApp-sovelluksen on tarkoitus lisätä perheen yhteistä toimintaa ja jatkaa valmennuksessa alulle laitettujen asioiden käsittelyä. Sovellusta käyttävät uusperheiden aikuiset, lapset ja nuoret sekä valmennusta ohjaavat, sote- ja kasvatusalan ammattilaiset.

- Kuntien järjestämien kasvatus- ja perheneuvonnan asiakkaiden keskuudessa uusperheiden määrä on kasvanut ja sote-alan ammattilaiset kaipaavat lisää uutta tietoa ja toimivia työkaluja uusperheiden kanssa työskentelyyn. Tavoitteenamme oli kehittää ensimmäinen uusperheille suunnattu, digiavusteinen palvelu kuntien perhepalveluihin yhdessä uusperheiden sekä perheiden parissa työskentelevien ammattilaisten kanssa, kertoo Stepping-hankkeen hankepäällikkö Elisa Jyllikoski. 

Uusperheille suunnattu StepApp-valmennus® kestää viisi viikkoa ja sitä ohjaavat StepApp-valmentajakoulutuksen käyneet sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattilaiset työpareina. Valmennuksessa perheet saavat sekä ammatillista tukea, että vertaistukea muilta uusperheiltä. Valmennuksen ja valmentajakoulutuksen sisällöt pohjautuvat laajaan kirjallisuuskatsaukseen uusperhetutkimuksista sekä asiantuntijoiden kokemustietoon ja kohderyhmän näkemyksiin. Tähän mennessä valmennuksia on toteutettu Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän sekä Varsinais-Suomen alueilla. 

Soveltuvuustutkimuksessa lähes kaikki uusperheiden aikuiset raportoivat saaneensa hyötyjä valmennuksesta. Perheet kokivat saaneensa vertaistukea sekä uusperhe-elämään liittyvää hyödyllistä tietoa ja vinkkejä. Lisäksi vanhemmat kokivat, että ymmärrys muita uusperheen jäseniä kohtaan lisääntyi valmennuksen myötä. Kaikki valmentajat olivat sitä mieltä, että perheet hyötyivät valmennuksesta. Myös sovelluksen käytettävyyden todettiin olevan hyvällä tasolla. Käynnissä olevan pilottivaikuttavuustutkimuksen alustavien tulosten mukaan StepApp-valmennukseen osallistuneiden uusperheiden vanhempien tietoinen läsnäolo vanhemmuudessa kasvoi tilastollisesti merkitsevästi valmennuksen myötä. Sen sijaan tilastollisesti merkitsevää muutosta ei havaittu parisuhdetyytyväisyydessä ja perhedynamiikassa. Tulokset ovat alustavia ja tutkittavien määrä oli välianalyyseissa niin pieni, ettei tuloksista voida tehdä vielä vahvoja johtopäätöksiä.

- Alustavat tulokset ovat lupaavia ja ohjaavat toiminnan jatkokehittämistä. Sote-alan palveluissa korostetaan yhä enemmän vaikuttavien toimintamallien käyttöönottoa ja haluamme kehittää perheille palvelua, josta he oikeasti hyötyvät, kertoo hankesuunnittelija Laura Selänne.

Stepping-hankkeelle on haettu jatkorahoitusta tuleville vuosille. Hankkeen jatkoon on suunniteltu laajempaa vaikuttavuuden tutkimusta valmennukseen osallistuvilla perheillä sekä toimintamallin käyttöönoton tutkimusta.

- Saatujen tulosten perusteella toimintaa lähdetään laajentamaan uusille alueille. Laajempi vaikuttavuustutkimus sekä implementoinnin tutkimus on tarkoitus käynnistää vuonna 2021. Tutkimus tuottaa tietoa valmennuksen vaikuttavuudesta ja käyttöönoton haasteista ja onnistumisista sote-palveluiden piirissä. Tietoa tullaan hyödyntämään itse hankkeessa, ja laajemmin tietoa voidaan hyödyntää digi-interventioita suunniteltaessa, kehitettäessä ja käyttöönotettaessa kuvailee Stepping-tutkimusta johtava, Turun yliopiston erikoistutkija Anni Pakarinen. Hän esitteli alustavia tutkimustuloksia Suomen Uusperheiden Liiton Merkityksellinen elämä uusperheessä -konferenssissa 6.11.2020.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Uusperheiden Liitto ry
Suomen Uusperheiden Liitto ry
Lintulahdenkatu 10
00500 Helsinki

0406893418http://www.supli.fi

Suomen Uusperheiden Liitto ry on 1996 perustettu valtakunnallinen uusperheiden asiantuntijajärjestö, joka toimii aktiivisesti tasa-arvoisen, lapsi- ja perhemyönteisen yhteiskunnan edistämiseksi. Liitto tarjoaa uusperheiden arjen tueksi neuvontaa sekä vapaaehtois- ja vertaistoimintaa. Lisäksi liitto tarjoaa täydennyskoulutusta sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattilaisille, jotka kohtaavat uusperheitä työssään.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Uusperheiden Liitto ry

Tuen ja tiedon merkitys uusperheiden hyvinvoinnin mahdollistajana kasvaa13.9.2024 08:00:00 EEST | Tiedote

Suomen Uusperheiden Liittoon tulee huolestuttavan paljon palautteita, joissa perheet kuvaavat palvelujärjestelmien jäykkyyttä huomioida monimuotoisia uusperheitä sekä niiden tuen ja tiedon tarpeita. Kyseessä ei ole mikään marginaalinen haaste, sillä uusperheteemat koskettavat suoraan noin 15% kaikista lapsiperheistä. Lainsäädäntö sekä palvelujärjestelmät ovat kuitenkin suunnattu ensiperheille. Kansainvälistä uusperheiden päivää vietetään jälleen 16. syyskuuta. Käsittelemme uusperheteemoja viikon aikana tapahtumissa, some-kanavissa ja blogikirjoituksissa.

Mun uusperhe -nuoria osallistava perhetutkimus28.8.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Perhemuutoksena vanhempien eron lasketaan koskettavan Suomessa vuosittain noin 30 000 lasta tai nuorta. Haasteiden keskellä olisi tärkeää kiinnittää huomiota vanhempien eron negatiivisten vaikutusten lisäksi eron jälkeisen elämän tuomiin mahdollisiin positiivisiin seurauksiin ja perhemuutoksiin. Käsillä oleva tutkimus täydentää aikaisempaa suomalaista uusperhetutkimusta, avaamalla nuorten omia kokemuksia heitä suojaavista tekijöistä.

Uusperheen rakennusaineet ovat Rakkautta suurempaa8.9.2023 12:04:41 EEST | Tiedote

Uusperhe opettaa meille, että rakkaus voi ylittää biologiset rajat. Uusperheteemojen voidaan ajatella koskettavan vähintään joka neljättä kansalaisista. Kahdeksatta kertaa järjestettävän uusperheiden viikon teemana on Rakkautta Suurempaa. Viikko huipentuu 16.9. kansainväliseen uusperheiden päivään. Aihetta käsitellään viikon aikana uusperheiden asiantuntijajärjestön, Suomen Uusperheiden Liiton, somekampanjassa, blogikirjoituksissa ja verkkoluennoilla.

Uutuuskirja Uusperheen ABZ tunnistaa uusperheiden haasteet ja tarjoaa monipuolisesti ratkaisuja niihin12.9.2022 08:57:00 EEST | Tiedote

Uusperhe opettaa meille, että rakkaus voi ylittää biologiset rajat. Uusperheen muodostuminen ei ole yksiselitteinen asia. Vaikka uusperhe ei tutkimusten valossa ole riski lapsen hyvinvoinnille, se muuttaa totutun perheen rakenteita ja voimavaroja. Käsikirja pyrkii olemaan tukena matkalla hyvinvoivaksi ja kuulumisen tunnetta vahvistavaksi suhdeverkostoksi - onnelliseksi uusperheeksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye