HUS

Laaja HUSista johdettu suomalainen tutkimus selvitti leikkaushoidon hyötyjä umpipussitulehduksen hoidossa

Jaa
Divertikuliitti eli umpipussitulehdus on yleinen vaiva. Suurin osa umpipussitulehduksista on lieviä ja ne paranevat itsestään ilman antibioottihoitoa. Umpipussitulehdus voi kuitenkin uusiutua ja kroonistua, ja siten alentaa elämänlaatua.

Umpipussitulehduksen uusiutuminen voidaan estää poistamalla sairastunut osa paksusuolta. Leikkaus on riskialtis eikä aikaisemmin ole ollut selvää, voidaanko sillä parantaa potilaiden elämänlaatua. 
 
”Viime vuosina paksuolen loppuosan eli sigmasuolen poistoa on käytetty yhä vähemmän umpipussitulehduksien hoidossa, sillä hyvää näyttöä sen hyödyistä ei ole ollut”, kertoo tutkimuksen taustoista tutkimusryhmän johtaja, dosentti ja vatsaelinkirurgi Ville Sallinen. 

HUSista johdettu tutkimus selvitti, mikä on paras hoito toistuvista umpipussintulehduksista kärsiville potilaille. Tutkimuksessa oli mukana HUSista Jorvin ja Hyvinkään sairaalat. Muita suomalaisia keskuksia olivat Oulun yliopistollinen sairaala, Seinäjoen keskussairaala ja Vaasan keskussairaala. Tutkimuksessa satunnaistettiin potilaita joko elintapahoitoon tai kiireettömään tähystykselliseen paksusuolen osapoistoon 

”Havaitsimme, että leikattujen potilaiden elämänlaatu parani merkittävästi verrattuna elintapahoitoon ja leikkaus käytännössä esti umpipussitulehduksen uusiutumisen”, sanoo väitöskirjatutkija ja vatsaelinkirurgi Alex Santos.  

Leikkausryhmässä elämänlaatu koheni 12 pistettä verrattuna elintapahoitoonSeitsemän pisteen eroa pidetään kliinisesti merkittävänä erona. 

Santos kertoo, että 10 prosentilla leikkausryhmässä esiintyi kuitenkin merkittäviä komplikaatioita, joka tulee ottaa huomioon potilaita informoitaessa 

”Jatkamme potilaiden seurantaa. On mielenkiintoista nähdä, miten elämänlaatu kehittyy pidemmässä seurannassa, ja kuinka moni elintapahoitoon satunnaistettu potilas tarvitsee leikkauksen”, kertoo Sallinen tutkimusryhmän jatkosuunnitelmista. 

Tutkimuksen päätulokset julkaistiin kirurgian alan johtavassa julkaisusarjassa, JAMA Surgeryssä 18. marraskuuta 2020. 

Tutkimusta rahoittivat Vatsatautien tutkimussäätiö, Mary ja Georg Ehrnroothin säätiö, Martti I. Turusen säätiö ja HUS. 

Lisätiedot 

Vatsaelinkirurgian
erikoislääkäri, dosentti Ville Sallinen 
HUS Vatsakeskus 
050 428 5361 
ville.sallinen@helsinki.fi 

Vatsaelinkirurgianerikoislääkäri Alexandre Santos 
HUS Vatsakeskus 
050 427 0634 
alexandre.santos@hus.fi 

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye