Opetusministeri Andersson: ”IT-alalle saatava tasa-arvo tuleville sukupolville” – #mimmitkoodaa-ohjelmalla EU-tason merkitys

Lehdistötiedote 20.11.2020
Jo yli 6000 naista on mukana #mimmitkoodaa-ohjelmassa, ja heistä lähes kolmasosa ilmoittautui perjantaiksi mukaan ”This Is Not A Webinar” -suurtapahtumaan. Tavoite on avata naisille ovet ohjelmistoalalle ja varmistaa, ettei kenellekään enää käy kuten aikanaan kävi ohjelmaa vetävälle Milja Köpsille.
”Yläasteella opinto-ohjaaja totesi minulle, että voisitko Milja antaa paikkasi jollekin pojalle. ATK-ryhmä oli tullut täyteen, ja minä sitten tyttönä olin se, jonka piti luopua toivomistaan opinnoista. Tätä rikosta ei enää kenellekään!”, muistelee Köpsi edelleen sydäntä repivää kokemusta.
#mimmikoodaa-ohjelmaa johtavan Ohjelmisto- ja e-business ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha ottaa Miljan kokemukset sekä ammatillisesti että henkilökohtaisesti.
”Haluan varmistaa, ettei minun tyttärelleni eikä kenenkään muunkaan tyttärelle käy samoin. Onneksi jo kohta kolmen vuoden ajan alamme edelläkävijäyritykset ovat tehneet parhaansa korjatakseen epäkohtia ja rakentaakseen tasa-arvoisen ja hyvinvoivan ohjelmistoalan”, painotti Roiha.
Tasa-arvo sitoutuu kaikkiaan voimakkaasti henkilökohtaisiin kokemuksiin. Myös tapahtuman pääpuhuja, opetusministeri Li Andersson kuvasi avoimesti itseään kohdanneita vaikeuksia, kun on kohdannut naisena lasikattoja ja joutunut kyseisissä tilanteissa vaikeiden valintojen eteen.
”Minun on pitänyt omalla urallani monta kertaa harkita osaanko tarpeeksi ja tulenko pärjäämään. Joka kerta olen uskaltanut, enkä kertaakaan ole katunut. Mutta monesti me naiset jäämme helposti odottamaan. Kyseenalaistamme liikaa osaamistamme. Paras tapa murtaa näitä rooleja on kannustaa ja tukea toinen toistamme”, kannusti ministeri Andersson itse.
Anderssonilla oli Roihan tavoin vahvasti mielessä tulevien sukupolvien menestys.
”On hyvin tärkeää tulevaisuutta ajatellen, että saamme erilaiset ihmiset kiinnostumaan opiskelemaan tarvittavia taitoja mitä tarvitaan yhä useammassa eri työtehtävässä. #mimmitkoodaa -ohjelman tavoite varmistaa tuleville sukupolville tasa-arvoinen mahdollisuus opiskella ja menestyä IT-alalla sukupuolesta riippumatta on erittäin tärkeä. Pelkkä hyvä tahto ei riitä, siksi onkin valtavan arvokasta nähdä konkreettisia ja kunnianhimoisia toimia”, kiitti ministeri ohjelmaa ja sen osallistujia.
Tasa-arvo avain menestykseen sekä Suomelle että koko Euroopalle
Ministeri Andersson korosti voimallisesti sekä ohjelmistoalan että yleisesti ICT-alan suurta puutetta osaajista, niin Suomessa kuin Euroopassakin. Asiaa vaikeuttaa vahva sukupuolittuminen. EU:ssa ICT-alan opiskelijoista vuonna 2018 vain keskimäärin 17% oli naispuolisia.
”Naisia ja tyttöjä tarvitaan mukaan koodaamaan ja IT-alalle, sillä ilman heitä laaja osaamispohja jää hyödyntämättä. Suomen, kuten Euroopan tulevaisuus on vahvasti digitalisaation eteenpäin viemä. Tämä tarkoittaa samalla myös sitä, että tukemalla tyttöjen ja naisten digitaalisten taitojen ja osaamisen kehittymistä, takaamme heille samalla myös yhdenvertaiset mahdollisuudet työllistyä, osallistua yhteiskuntaan ja rakentaa menestyvää ja tasavertaista Eurooppaa.”
#mimmitkoodaa onkin noussut merkittäväksi tekijäksi myös EU-tasolla. Ohjelma sai vuosi sitten EU:n tasa-arvopalkinnon. Tänä syksynä #mimmitkoodaa nostettiin puolestaan naisten koodaukseen siirtymisen benchmarkiksi eli parhaaksi tavaksi toimia EU:n Erasmus-ohjelman toimesta. Milja Köpsi sai viime viikolla suuren kunnian pokata itsensä ja koko ohjelman puolesta voittopalkinnon Nordic Women in Tech -kilpailun Diversity-sarjassa.
Hienoista palkinnoista riippumatta, Roihan näkemys on selvä.
”Tämä huikea määrä naisia on paras tunnustus, jonka ikinä voimme saada”, kiitti Roiha valtavaa määrää perjantaina mukaan lähteneitä mimmejä.
Tasa-arvo on menestystekijä
Ministeri Andersson nosti esiin hallituksen monet toimet edistää tyttöjen kiinnostusta teknologiaan jo varhaisella iällä, viimeistään alakouluikäisenä. Kannustavia esimerkkejä tarvitaan, ja niistä on suuri pula. Olisi kaikkien etu, että naisten kyvykkyydet nousevat esiin digitaalisissa palveluissa.
”Minun keskeisin viestini tässä tapahtumassa on, että miten tuottaa niitä esimerkkejä ja herättää kiinnostusta yhä laajemmin.”
”Nykyistä yhteiskuntaa suunnittelee miesvaltainen joukko koodaajia ja insinöörejä. Niin kuin politiikassa myös IT-alalla naisten edustuksella on väliä. On tärkeää, että digitaalisten palveluiden suunnittelu-, muotoilu- ja toteutusvaiheeseen osallistuu naisia. Potentiaalia on, mutta se on nähtävä ja otettava rohkeasti käyttöön.”
Tasa-arvolla on tutkimusten mukaan myös vahva myönteinen taloudellinen merkitys. Professori Janne Tienari Hankenilta toi tapahtumassa esiin yritysnäkökulmasta vahvan kannustimen rakentaa organisaatiosta sukupuolijakaumaltaan tasapainoinen.
”Ne yksiköt, joissa on johdossa sekä naisia että miehiä, menestyvät paremmin kuin yksiköt, joissa on vain naisia tai miehiä”, tiivisti Tienari olennaisimman.
Esimerkki edistyksestä – kaikki voivat osallistua
Paljon askeleita kohti tasa-arvoa pitää vielä ottaa, mutta on myös jo otettu. Duunitorin Anna Mäkelä kertoi puhuttelevan esimerkin siitä, miten sukupuolittuneisiin ammattinimikkeisiin puuttumalla saatiin tarpeellinen keskustelu ja konkreettista muutosta aikaan.
”Omilla sivuillamme törmäsimme nimikkeeseen ’mittamies’. Mietimme, miksi ihmeessä pitää olla mittamies? Kun löysimme tilalle heti oikein hyvän nimikkeen, eli mittaajan. Siitä lähti liikkeelle laajempi selvitys yli sadasta nimikkeestä, ja saimme ammattilaiset apuun. Kun sitten tulimme ulos, some räjähti”, kuvailee Mäkelä vastaanottoa.
130 nimikkeen lista löytyy Duunitorin sivuilta. Mäkelä kehottaa etsimään sieltä apua, jokainen voi halutessaan osallistua muutokseen eli muuttaa omaa tai vaikkapa median kielenkäyttöä. Nimikeprosessin lopputulos oli voitto, joita myös #mimmitkoodaa pyrkii edistämään laajalla rintamalla.
”Tärkeä askel tasa-arvoisemman työelämän eteen”, kiteyttää Mäkelä.
Ohjelman vetäjä Milja Köpsi kiittelee paitsi kaikkia tilaisuuteen osallistuvia mimmejä ja yli 30 huippupuhujaa, niin myös yrityksiä, jotka ovat tarjonneet merkittävän panoksen mimmien koulutukseen, tukeen ja mm. Junior Trainee paikkojen tarjoamiseen. Mukana tilaisuudessa rakentamassa uusia urapolkuja ja tasa-arvoisempaa IT-alaa ovat Microsoft, Siili, Vincit, Accenture, Laurea AMK, FITech, LUT-yliopisto, IBM, Geniem ja CGI. Kiitos kuuluu myös teknisestä toteutuksesta vastaavalle Brellalle.
Lisätiedot:
Milja Köpsi, #mimmitkoodaa-ohjelma, vetäjä, 040 152 5154, milja@mimmitkoodaa.fi
Rasmus Roiha, Ohjelmisto ja e-business ry, toimitusjohtaja, 0400 180434, rasmus@ohjelmistoebusiness.fi
Avainsanat
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Software Finland ry on vuonna 1993 perustettu ainutlaatuinen yritysjohdon yhteisö ja ohjelmistoalan vaikuttaja. Toimintamme tärkein tavoite on jäsenyritystemme ja koko ohjelmistoalan kukoistus. Suomessa nimittäin tehdään huippulaadukasta ja kansainvälisesti kilpailukykyistä softaa, ja me uskomme, että sen avulla ratkaistaan maailman isotkin ongelmat. Mukana alaa koskevaan päätöksentekoon vaikuttamassa, tutkimusta ja koulutusta tukemassa sekä liiketoimintaansa kehittämässä on yli 600 softayritystä Suomesta. Software Finland ry tunnettiin vuoden 2023 alkuun asti nimellä Ohjelmisto- ja e-business ry ja vuoteen 2018 nimellä Ohjelmistoyrittäjät ry.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Software Finland ry
”Saimme oikean Manchesterin ennen Mansesteria” – Mimmit koodaa -palkitun Karoliina Kauhasen Commu tähtää ”auttamisen Tinderiksi”25.4.2025 12:00:00 EEST | Tiedote
Mimmit koodaa -palkinnon 2025 saa Karoliina Kauhanen, jonka Commu App on kasvussa maailmanmenestykseen. ”Tavoitteemme on kasvaa auttamisen Tinderiksi: tarjota globaalisti helppo ja turvallinen kanava auttamiseen. Olen todella onnellinen tästä tunnustuksesta, jonka toivon rohkaisevan muitakin rakentamaan omaa polkuaan alalla”, kiittää Kauhanen. ”Karoliina osoittaa esimerkillään, että yhä vahvasti miesvaltaisen teknologia-alan tulevaisuus kuuluu myös johtaja- ja yrittäjänaisille”, painottaa Mimmit koodaa -ohjelman vetäjä Milja Köpsi.
Tuottavuusloikkaan Suomelle muhii nyt resepti ohjelmistoalan kattojärjestössä – ”ATK on pian totta”, nauraa alan kestovaikuttaja20.12.2024 08:45:00 EET | Tiedote
Ohjelmistoalan kattojärjestö Software Finland ry (SF) on saanut uuden hallituksen, josta löytyy myös yllätys. ”Granlund Oy on tunnettu yhtenä kiinteistö- ja rakennusalan edelläkävijänä, mutta karsinat ovat turhia digimaailmassa. Granlund on osaaja myös softassa”, perustelee SF:n hallituksen puheenjohtaja Taija Engman, miksi Granlundin Kimmo Mattila nousi hallitukseen. ”Avain Suomen nousuun tuottavuuskuopasta on ymmärrys, että kaikkien yritysten on saatava softan hyödyt täysimittaisesti käyttöön”, visioi Mattila itse.
”Lupaavaa koko Suomelle!”: Ohjelmistoala satsaa taas kasvuun, rekrytointi kiihtyy ja kannattavuus kohentuu – ”Kasvajan markkina!”2.12.2024 10:15:59 EET | Tiedote
Ohjelmistoyritykset ovat alkaneet yhä enemmän panostaa taas kasvuun, kertoo alan uunituore Sykemittari. ”Vuosi sitten kasvuun satsasi ohjelmistoyrityksistä vain 40 prosenttia, mutta nyt jo 60 %. Tämä muutos on kansallisestikin merkittävä uutinen”, analysoi alan kattojärjestön Software Finland ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha. Yksi alan vahva kasvaja näkee tilaisuuden. ”Nyt on kasvajan markkina! Suhdanne on loikkaamassa, mutta osaajia on vielä hyvin tarjolla”, toteaa NAPA Oy:n varatoimitusjohtaja Esa Henttinen.
”RELEX on todiste suomalaisten kyvystä maailmanvalloituksiin” – Vuoden Ohjelmistoyrittäjä -palkinto yksisarvisen perustajatiimille31.10.2024 18:00:37 EET | Tiedote
Vuoden Ohjelmistoyrittäjästä 2024 täytyy puhua monikossa: Palkinnon saa yksisarviseksi moninkertaisesti kasvaneen RELEX Solutionsin kolmehenkinen perustajatiimi. ”RELEX on riemastuttava menestystarina: Suomalainen startup nousee itse kehittämillään teknologiaratkaisuilla koko maailman ykköseksi toimitusketjujen optimoinnissa”, kuvailee Software Finland ry:n hallituksen puheenjohtaja Taija Engman. Johanna Småros, Michael Falck ja Mikko Kärkkäinen perustivat RELEXin vuonna 2005 ja johtavat sitä edelleen.
”Olemme ihmisen ja asiakkaan asialla” – Vuoden Digipalvelu -palkinnon saavat Verohallinnon digitaaliset kansalaispalvelut31.10.2024 17:31:47 EET | Tiedote
Vuoden Digipalvelu -palkinnon on myönnetty Verohallinnon digitaalisille kansalaispalveluille. ”Voittoon oikeuttivat etenkin veropalvelujen yhteiskunnallinen merkitys ja miten ne ovat parantaneet kansalaisten elämänlaatua”, tiivistää tuomariston puheenjohtaja Perttu Tolvanen palkinnon perusteet. ”Olemme lähteneet siitä, että digitalisaation on oltava ihmislähtöistä. On upeaa, että siitä nyt näin hienosti palkittiin”, kiittää palkinnon vastaanottanut OmaVeron tuoteomistaja Joonas Jarva Verohallinnosta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme