Näin vältät tunnelmoijan paloriskit: älä jätä kynttilää uloskaan yöksi palamaan

Tyypillinen harhaluulo liittyy kynttilöiden polttamiseen ulkona. Kodeissa tulipaloja syttyy kuitenkin keittiön ja saunan lisäksi usein juuri parvekkeella ja terassilla.
– Moni ajattelee, että jos kynttilää poltetaan esimerkiksi terassilla tai parvekkeella, sen voi huoleti jättää palamaan yöksi tai muuten valvomatta. Kaikki kynttilät ja ulkotulet pitää kuitenkin sammuttaa ennen nukkumaan menoa. Meillä on tiedossa valitettavia tapauksia, joissa kynttilästä alkunsa saanut palo on asukkaiden nukkuessa sytyttänyt terassin ja levinnyt sen jälkeen taloon. Ulkona lähellä seinää syttyvä palo on erityisen vaarallinen, koska palovaroittimetkaan eivät välttämättä reagoi siihen ajoissa, kertoo omakotitalo- ja mökkivakuutuksista vastaava tuotepäällikkö Laura Utunen Ifistä.
Kynttilän tai tuikun pitää olla lisäksi riittävän tukevassa lyhdyssä, joka ei pääse kaatumaan tai putoamaan esimerkiksi tuulessa.
– Puu on tällä hetkellä sisustuksessa trendikäs materiaali, jota näkee kynttilälyhdyissäkin, mutta metallinen on ehdottomasti paloturvallisempi vaihtoehto. Kynttilöiden alla täytyy muistaa aina käyttää palamatonta alustaa, kuten lasia, keramiikkaa tai kiveä, muistuttaa Utunen.
Jätä kynttilän kaksi viimeistä senttiä polttamatta
Toinen tyypillinen harhaluulo liittyy kynttilöiden polttamiseen loppuun asti: poltti kynttilää sitten sisällä tai ulkona, pöytä- ja kruunukynttilästä pitäisi aina jättää kaksi viimeistä senttimetriä polttamatta.
Ifin asiakkaan omakotitalon tulipalosta alkunsa saaneissa tutkimuksissa kävi ilmi, että kynttilän sydänlanka kallistuu palamisen loppuvaiheessa vaakatasoon ja jatkaa palamistaan sulan steariinin keskellä.
– Käytännössä tuli voi jatkaa palamistaan vielä pitkään sen jälkeen, kun kynttilä on muuten palanut loppuun. Pahimmassa tapauksessa sula steariini tai parafiini voi syttyä palamaan allasmaisena nestepalona ja liekit lähtevät leviämään erityisesti puurunkoisen kynttilälyhdyn kautta ympäristöön, kertoo Utunen.
Poista käytöstä oudosti vilkkuvat kausivalot
Kausivaloja viritellessä nyrkkisääntö on, että ulkona käytetään vain ulkokäyttöön suunniteltuja valoja. Sisäkäyttöön tarkoitettuja valoja ei voi käyttää ulkona, koska niitä ei ole eristetty esimerkiksi kosteudelta ja kylmyydeltä. Jos valaisimet ovat millään tavoin rikki tai esimerkiksi vilkkuvat epäilyttävästi, ei niitä pidä käyttää. Tulipaloriskin lisäksi rikkinäisissä valoissa on myös sähköiskun vaara.
– Rikkoutuneita jouluvaloja ei myöskään pidä ryhtyä itse korjailemaan, vaan ennemmin hankkia uudet. Valoja ostaessa kannattaa aina tarkistaa, että niistä löytyy CE-merkintä. Led-valot ovat turvallisimpia, koska niiden lamput eivät kuumene hehkulamppujen tavoin, kertoo Utunen.
Muista nämä 5 vinkkiä tunnelmoidessasi kynttilöillä ja kausivaloilla:
- Käytä kynttilöiden ja ulkotulien alla palamatonta alustaa. Ulkotulialustan pitää pysyä paikoillaan säässä kuin säässä.
- Jos samalla alustalla on useampia kynttilöitä, jätä jokaisen kynttilän ympärille vähintään viiden sentin tila. Muuten kynttilät lämmittävät toisiaan ja kaasuuntunut steariini saattaa roihahtaa yhdeksi suureksi liekiksi.
- Jätä pöytä- ja kruunukynttilöistä noin kaksi senttimetriä polttamatta.
- Älä jätä kynttilää tai ulkotulta palamaan ilman valvontaa. Sammuta myös terassilla palavat kynttilät, kun menet nukkumaan.
- Käytä ulkona vain ulkokäyttöön tarkoitettuja kausivaloja. Älä käytä valosarjoja, joiden epäilet olevan edes osittain rikki.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Laura UtunenOmaisuusvakuutusten tuotepäällikkö
Puh:050 425 8364laura.utunen@if.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
If vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiset, eläimet, kodit, autot ja paljon muuta. Me hoidamme vakuutusasiat mutkattomasti, helposti ja hetkessä. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. 6 700 ammattitaitoista työntekijäämme huolehtivat, että 3,7 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua ja oikeanlaista turvaa – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta If Vakuutus
Kyselytutkimus: Luonnonilmiöt huolettavat – puolet suomalaisista huolissaan kotinsa puolesta8.4.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Suomalaisista joka toinen (51 %) on huolissaan, että oma koti voi kärsiä seuraavan vuosikymmenen aikana jostain luonnonilmiöstä. Moni on jo ryhtynyt toimeen minimoidakseen omalle kodille koituvia vahinkoja.
Varkaudet ja kaatumiset yleisimpiä vahinkoja – näin liikut turvallisesti sähköisellä kulkuneuvolla31.3.2025 06:45:00 EEST | Tiedote
Sähköskootterit, sähköpotkulaudat ja muut sähköiset kulkuneuvot ovat tulleet pysyväksi osaksi kaupunkiliikennettä. Niiden aiheuttamista häiriöistä ja onnettomuuksista uutisoidaan säännöllisesti, mutta Ifin tilastojen mukaan yksityishenkilöt ajavat omilla laitteillaan varsin turvallisesti.
Akun kunto huolettaa monia käytetyn sähköauton ostossa – uusi akkutarkastus helpottaa siirtymää sähköautoilijaksi18.3.2025 08:27:05 EET | Tiedote
Huoli akun kunnosta voi jarruttaa käytettyjen sähköautojen kauppaa ja sähköautoon siirtymistä, selviää Ifin kyselytutkimuksesta. Tarve akkutarkastukselle kasvaa Suomen sähköautokannan ikääntyessä. Vastatakseen autoilijoiden huoleen If ja Autoklinikka ovat ideoineet akkutarkastuksen, joka selvittää helposti ajoakun ja auton pohjan kunnon.
Kysely: Suomalaisilla korkea luottamus kuntien kykyyn varautua ilmastonmuutokseen12.3.2025 08:12:00 EET | Tiedote
Ilmastonmuutoksen myötä sään ääri-ilmiöiden odotetaan lisääntyvän Suomessa. Lähes kolme neljästä suomalaisesta luottaa asuinkuntaansa luonnonilmiöihin varautumisessa, kertoo Ifin kysely. Epäilevimpiä ovat pienillä paikkakunnilla asuvat. If ja Suomen ympäristökeskus käynnistävät tutkimusprojektin, jossa selvitetään kuntien varautumista ilmastonmuutokseen.
Hiihtolomalle sähköautolla: tyypillinen ensikertalaisen huoli on useimmiten turha13.2.2025 08:26:00 EET | Tiedote
Lauhan talven myötä moni eteläsuomalainen tuore sähköautoilija totuttelee hiihtolomalla ensimmäistä kertaa pidempään ajomatkaan talvikelissä. Ifin vahinkotilastot viime talvelta paljastavat, miten sähköautot pärjäävät erityisesti pakkasella. If kokosi vinkit hiihtolomamatkalle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme