Puolet suomalaisista koki kirjastojen sulkemisen kielteisenä
Viime keväänä koronan takia tehty kirjastojen täyssulku vaikutti voimakkaasti suomalaisiin.
Puolet suomalaisista oli sitä mieltä, että kirjastojen sulkemisella oli kielteisiä vaikutuksia ihmisten elämään. Kahdeksan prosenttia piti vaikutuksia erittäin negatiivisina ja 43 prosenttia melko negatiivisina.
Tutkimukseen vastasi 1143 ihmistä ja sen toteutti Kantar TNS. Tutkimuksen tilaaja oli Suomen kirjastoseura.
"Tutkimuksen perusteella kirjastojen sulkemisella oli useita negatiivisia vaikutuksia ihmisten elämään. Tutkimus vahvisti käsitystämme siitä, että uutta täyssulkua ei pitäisi toteuttaa. On tärkeää, että kirjastoissa säilyy vähintään mahdollisuus pika-asiointiin eli esimerkiksi lainaamiseen” kertoo toiminnanjohtaja Rauha Maarno Suomen kirjastoseurasta.
Suurin yksittäinen negatiivinen asia oli se, ettei suljetusta kirjastosta voinut lainata kirjoja tai muuta luettavaa.
Kirjojen lainaamisen lisäksi vastaajat jäivät kaipaamaan paikkaa, jossa viettää aikaa, josta voi hakea tietoa tai opiskelumateriaalia ja jossa käyttää tietokonetta tai lukea lehtiä.
Lisäksi joka kolmas opiskelija kertoi kirjastojen sulkemisen hankaloittaneen opiskeluja.
Sulku harmitti
Myös tutkimukseen vastanneiden henkilökohtainen kokemus kertoo kirjastojen merkityksestä.
Joka kymmenes vastaaja oli hyvin pahoillaan siitä, että kirjastot suljettiin keväällä. Kolmasosa oli melko pahoillaan. Kolmasosa ei ollut asiasta kovinkaan pahoillaan ja 18 prosenttia ei lainkaan pahoillaan. Viisi prosenttia ei osannut sanoa, miten oli asian silloin kokenut.
Sulkujen aikana kirjastojen digitaalisista palveluista eniten yleistyi e-kirjojen käyttö. Joka kymmenes oli käyttänyt e-kirjoja ainakin hieman enemmän kuin ennen sulkua.
"Kevään sulkujen aikana yhä useampi löysi kirjastojen e-kirjat. Niiden lainaus tulee lähivuosina kasvamaan ja on tärkeää, että kunnissa satsataan painettujen kirjojen lisäksi myös digitaalisiin sisältöihin. Selvää on, että e-kirjat eivät korvaa painettua kirjaa vaan kirjan eri muodot elävät rinnakkain”, Rauha Maarno kertoo.
Hieman useampi kuin kaksi kolmesta kertoi ruvenneensa käyttämään kirjastoja entiseen tapaan niiden auettua uudestaan kesäkuussa.
Yhteyshenkilöt
Sakari Nurmela
Tutkimusjohtaja, Kantar TNS
040578 5080
Rauha MaarnoToiminnanjohtaja
Puh:044 748 1801rauha.maarno@fla.fiKuvat
Liitteet
Tietoja julkaisijasta
Suomen kirjastoseura on kansalaisjärjestö, joka edistää kirjastojen asemaa. Seura julkaisee Kirjastolehteä, kampanjoi Kirjaston päivänä ja järjestää valtakunnalliset Kirjastopäivät.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen kirjastoseura
Vuoden kirjasto -kisan voittaja on Keravan kaupunginkirjasto5.6.2024 19:27:43 EEST | Tiedote
Voittaja julkistettiin Kuopiossa Kirjastopäivillä, jossa kokoontuu satoja kirjastoammattilaisia.
Tutkimus: Kirjastojen työntekijät viihtyvät työssään poikkeuksellisen hyvin4.6.2024 12:57:28 EEST | Tiedote
Lähes yhdeksän kymmenestä kirjastoalan ammattilaisesta tuntee usein innostusta työstään. Korkeaa työhyvinvointia selittää asiakkailta saatu arvostus.
Kirjastoissa on tapahtumassa isoja muutoksia – sadat kirjastoammattilaiset tapaavat toisensa Kirjastopäivillä Kuopiossa28.5.2024 13:05:42 EEST | Tiedote
Kirjastopäivät kokoavat yhteen 500 kirjastoalan ammattilaista 4.–6. kesäkuuta Kuopion Musiikkikeskukseen.
Kirjastot juhlistavat uutta E-kirjastoa Kirjaston päivänä18.3.2024 13:11:31 EET | Tiedote
E-kirjasto tarjoaa uuden keinon lukutaidon kriisin ratkaisemiseen.
Kirjastopäivät järjestetään kesäkuussa Kuopiossa5.3.2024 14:05:49 EET | Tiedote
Kirjastoammattilaisten tapahtumassa muistutetaan, että kaikki kirjastossa tehtävä työ tähtää sivistyksen ja hyvinvoinnin edistämiseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme