50 vuotta suomalaista sydänvalvontaa – tamperelainen keksintö oli edelläkävijä sepelvaltimotautipotilaiden sairaalahoidon kehittämisessä

Kesäkuussa 1970 Tampereen keskussairaalassa avattiin Suomen ensimmäinen sydänvalvontaosasto. 12-paikkainen osasto oli kansainvälisestikin poikkeuksellisen suuri.
– Vastaavilla erikoisosastoilla on yleensä 5–6 sairaansijaa, mutta meikäläisissä oloissa tämä ei riitä. Suomessa on sepelvaltimotautia eniten koko maailmassa, kommentoi tuolloin johtava lääkäri Eino Linko. Toinen valvontaosaston perustamiseen vahvasti vaikuttanut tamperelainen lääkäri oli Reino Ruosteenoja.
Ensimmäinen valvontajärjestelmä perustui jatkuvaan valvontalaitteiden mittareiden tarkkailuun. Potilasryhmiä olivat nykyäänkin tutut sydäninfarktit, rytmihäiriöt ja sydämen vajaatoiminta. Koska sydänlihasvauriota ei pystytty estämään, infarktit olivat nykyiseen verrattuna suurempia ja potilaat huonokuntoisempia. Sydänosastolla hoidettiin vuosittain noin 500 sydänveritulppapotilasta. Nykyään Tays Sydänsairaalan sydänvalvonnassa hoidetaan vuodessa noin 2000 potilasta, joista 700 sydäninfarktin vuoksi.
70-luvulla sydäninfarktipotilaiden hoidon perustana olivat pitkä vuodelepo, kivun hoito ja lukuisat rajoitukset: mm. istumista, kiinteää ruokaa ja kahvia rajoitettiin.
– Nykyään sydäninfarktin syy eli ahtautunut sepelvaltimo avataan nopeasti pallolaajennuksella ja potilas kannustetaan liikkeelle pian toimenpiteen jälkeen. Nykyinen valvontahoito ja eri elinjärjestelmien tukeminen mahdollistavat toipumisen tilanteista, joissa se ei olisi ollut mahdollista 50 vuotta sitten, kertoo sydänvalvonnan toimintopäällikkö Jyri Koivumäki Sydänsairaalasta.
– Osa sydänvalvonnan potilaista on edelleen hyvin vaikeasti sairaita. Hoidon alkuvaiheen jälkeen pyrimme ehkäisemään uusia infarkteja. Potilaan on tärkeintä hakeutua ajoissa hoitoon sekä motivoitua tarvittaviin elämäntapamuutoksiin ja lääkehoitoon.
Korkea sepelvaltimotautisairastavuus käynnisti hoidon kehittämisen
Tampereen ensimmäiset sydänvalvontalaiteet päätettiin hankkia kotimaasta huoltovarmuuden ja edullisemman hinnan takia. Ulkomaiset järjestelmät olisivat olleet 12 potilaan valvontaan tehokkuudeltaan riittämättömät. Huolta aiheuttivat myös huolto ja varaosien saanti. Lääkäreiden ja Tampereen teknillisen korkeakoulun elektroniikkainsinöörien työryhmä teki sydänvalvontalaitteiston perussuunnitelman.
– Olli-Tuote Oy ja Valmetin instrumenttitehdas ovat valmistaneet onnistuneen laitteiston, jossa on käytetty elektroniikan uusimpia oivalluksia. Suomessakin voidaan siis tehdä korkeatasoista sairaalaelektroniikkaa, Eino Linko kehui Aamulehden haastattelussa 1970.
Vuonna 1989 Tampereella saatiin käyttöön ensimmäinen tietokonepohjainen rytmianalysaattori-keskusvalvonta, jolloin valvonta automatisoitui ja tarkentui. Nykytekniikan avulla potilaan voinnista ja sydämen toiminnasta onkin mahdollista saada hyvin yksityiskohtaista tietoa parhaan hoidon varmistamiseksi Sydänsairaalassa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jyri KoivumäkiSydänvalvonnan toimintopäällikkö, Tays Sydänsairaala
Puh:03 311 716jyri.koivumaki@sydansairaala.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Sydänsairaala on Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirien omistama julkinen sairaala. Sydänhoitoon erikoistuneessa sairaalassa hoidetaan potilaita, jotka tarvitsevat kardiologista tai sydän- ja rintaelinkirurgista hoitoa. Sydänsairaala tuottaa palveluja myös muille kunnille, sairaanhoitopiireille ja terveydenhuollon toimijoille.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta TAYS Sydänsairaala
Sydänsairaala tukee eteisvärinätoimenpiteeseen saapuvia etähoitopalvelulla7.1.2025 10:56:11 EET | Tiedote
Sydänsairaalaan eteisvärinän ablaatiotoimenpiteeseen kutsuttavat potilaat saavat käyttöönsä Omasydän-etähoitopalvelun, joka ohjeistaa paitsi ennen sairaalaan saapumista, myös kannustaa jälkihoidossa sairaalakäynnin jälkeen. Sydänsairaalassa tehdään vuosittain noin 400 eteisvärinän ablaatiotoimenpidettä.
Sydänsairaala avasi näkymän sydämen vajaatoiminnan hoitoon18.12.2024 12:54:50 EET | Tiedote
Sydänsairaala jatkaa hoidon vaikuttavuustietojen julkaisemista verkkosivuillaan. Nyt vuorossa on sydämen vajaatoiminta, jonka hoitotietojen taustalla on Suomen ensimmäinen vajaatoiminnan laaturekisteri. Suomessa ei aiemmin ole ollut saatavilla ajantasaista vaikuttavuustietoa sydämen vajaatoiminnan hoidosta. Sydänsairaalan sivuilla on jo aiemmin julkaistu vastaavia tietoja sepelvaltimotaudin hoidosta. Tavoitteena on lisätä erikoissairaanhoidon läpinäkyvyyttä ja avoimuutta sekä varmistaa hoidon vaikuttavuus.
Sydänsairaalan TAVI-elinkaaripalvelu palkittiin Vuoden vaikuttavuusteko 2024 -kilpailussa5.12.2024 13:30:08 EET | Tiedote
Vaikuttavuusseura ry palkitsi aorttaläppäahtauman TAVI-hoitoon kehitetyn elinkaaripalvelun Vuoden vaikuttavuusteko -kilpailun jaetulla ensimmäisellä palkinnolla. Palkintosija jaetaan Oulun yliopistossa kehitetyn Onnikka-sovelluksen kanssa.
Yleisimmän tekoläppähoidon kustannuksia vähennetään uudella elinkaaripalvelulla Sydänsairaalassa15.10.2024 13:24:56 EEST | Tiedote
Aorttaläpän ahtaumaan sairastuneiden sydänpotilaiden toimenpidehoito on kallista, mutta vakavan sairauden takia välttämätöntä. Sydänsairaalan kehittämä elinkaaripalvelu tuo erikoissairaanhoitoon kustannussäästöjä Pirkanmaalla, Keski-Suomessa ja Kanta-Hämeessä. Uusi laskutusperuste on potilaan elämänlaatu.
Tutkimus: Kahden vakavan sydäntaudin samanaikainen hoito kannattaa16.9.2024 10:55:49 EEST | Tiedote
Tays Sydänsairaalan kardiologi Olli Kajander on mukana yhteispohjoismaisessa tutkimuksessa, jossa tutkitaan sepelvaltimotaudin pallolaajennushoitoa sydämen vaikean aorttaläpän ahtauman korjaustoimenpiteen yhteydessä. Tutkimuksen tuloksia on juuri julkaissut The New England Journal of Medicine, joka on maailmanlaajuisesti arvostetuin lääketieteen julkaisu.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme