Kotimainen matkailija hämmästyy porotilalla: uuden tiedon määrä ja poron rauhoittava läsnäolo syventävät Lappi-elämystä lomalla

Jaa
Porojooga ja muut uudet matkailutuotteet houkuttelevat kotimaisia vierailijoita porotiloille. Itse eläimen kohtaaminen ja paikalliseen poronhoitokulttuuriin tutustuminen ovat suomalaisten kestosuosikkeja.
Kuva: Beyond Arctic / Juho Uurtamo
Kuva: Beyond Arctic / Juho Uurtamo

Porotilavierailut rekiajeluineen ovat ulkomaalaismatkailijoiden kohokohtia Lapin-lomalla. Kansainvälisen matkustamisen hiipumisen seurauksena poromatkailutiloilla keskitytään tänä talvena enemmän kotimaisille matkailijoille suunnattuihin elämyksiin ja innovoidaan uutta.

– Keskenään kilpailevilla poromatkailuyrittäjillä oli edessä samat korona-ajan haasteet, joten aloimme yhdessä etsiä ratkaisuja. Perustimme Porotilamatkailun uudet tuotteet -hankkeen, jonka toteuttaa Lapin ammattikorkeakoulun Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutti, taustoittaa Porotilamatkailu ry:n varapuheenjohtaja Miia Merkku.

Porot hyvinvoinnin tuottajina ja virtuaalimaailman hahmoina

Uusia tuoteideoita ovat muun muassa porojooga ja poropaimen eli porotilan renkinä toimiminen.

­– Poro sopii erinomaisesti hyvinvointipalveluiden sisältöön, sillä se on lempeä ja rauhoittava eläin, jolla on maadoittava vaikutus. Poro sitoo ihmisen käsillä olevaan hetkeen – tämä viehättää myös poronhoitajia ammatissaan, Merkku valottaa.

– Kotimaiset matkailijat ovat innokkaina mukana toiminnassa ja haluavat kokea palan porotilallisen elämäntapaa. Pororenkinä pääsee tarttumaan niin sanotusti härkää sarvista, hän nauraa.

Myös virtuaalisuus tekee tuloaan poromatkailutuotteisiin. Porotilan virtuaalikierroksia on jo saatavilla ja koparat kolkuttelevat pikkuhiljaa pelimaailmankin ovia.

Uusi sukupolvi kotimaisia Lapin-matkailijoita nousemassa

Matkustusrajoitusten myötä suomalaiset lapsiperheet ja nuoret ovat löytämässä Lapin matkakohteena. Merkku on vakuuttunut, että porotilat tarjoavat uutta tietoa ja elämyksiä kotimaanmatkailijoille, sillä moni lappilainenkaan ei läpikotaisin tunne pohjoisen ainutlaatuista puolivilliä eläintä.

– Poron silmän muoto ja väri muuttuvat kaamoksen ja kevään valon mukaan. Talvella se syö märehtimättä, jottei siihen kuluisi energiaa kun on kylmä ja ruokaa niukemmin. On paljon erilaisia luonteita, jotkut emät huolehtivat tarkasti vasoistaan ja toiset taas ovat täysiä hulttioita, Merkku listaa tiedonjyviä.

Poro myös näkee UV-säteilyn, jota varastoituu petojen turkkeihin – tämä supersankarimainen kyky auttaa sitä selviytymään. Jokainen poro on oma yksilönsä, kuten myös porotilat.

– Poronhoidossa on paljon toisistaan eroavia paikallisvivahteita. Vierailu yhdellä porotilalla ei suinkaan tarkoita, että olet nähnyt ne kaikki – jokaisella on omat kiinnostavat kuriositeettinsa, vinkkaa Merkku.

- - -

Lisätietoja porotilamatkailusta ja uusista porotilamatkailutuotteista:

Miia Merkku

Varapuheenjohtaja, Porotilamatkailu ry.
040 755 0197
miia@arcticreindeer.fi

Sini Kestilä

Projektipäällikkö, Lapin ammattikorkeakoulu
040 703 0678
sini.kestila@lapinamk.fi

- - -

Videot:

https://youtu.be/Zz40NxP_uDM

https://youtu.be/I1goRoVPeiU 
https://youtu.be/TLC29_4QsTs

Yksittäisinä videoina:

https://we.tl/t-k9bwMaTdSH
https://we.tl/t-xfQ8gfcXmr

Kuvat

Kuva: Beyond Arctic / Juho Uurtamo
Kuva: Beyond Arctic / Juho Uurtamo
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lapin ammattikorkeakoulu Oy



Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye