Uuden peli- ja oppimisalustan avulla kuka tahansa voi tutustua kvanttiteknologiaan

Kvanttiteknologian ennustetaan olevan seuraava tietotekniikan ja elektroniikan alan innovaatio, joka mullistaa elämämme. Sen taustalla olevaa tieteenalaa, kvanttifysiikkaa, ymmärtävät silti lähinnä vain ne harvat, jotka käyttävät sitä jokapäiväisessä elämässään. Jotta tähän saadaan muutos, avataan 14. joulukuuta uusi oppimis- ja pelialusta, jonka verkossa pidettäviin avajaisiin kaikki ovat tervetulleita.
Suora avajaistilaisuus järjestetään 14. joulukuuta 2020 klo 17.00–19.00 Tiedekulmassa verkkotapahtumana. Tervetuloa!
Avajaistilaisuus sisältää puheenvuoroja, videoita ja pelejä tutkijoilta eri puolilta Eurooppaa. Tilaisuutta isännöivät suomalaiset tiedeviestijät Kari Enqvist ja Esko Valtaoja. Tapahtumassa esitellään uuden sivuston tarjontaa ja annetaan kaikille sopiva hauska johdanto kvanttifysiikkaan.
Kvanttiteknologia ja -fysiikka ymmärrettäväksi kaikille
Turun yliopiston, Helsingin yliopiston sekä Aalto-yliopiston tutkijat ovat kehittäneet IBM:n ja muiden kumppaneiden tuella maksuttoman ja avoimen verkkosivuston tai tarkemmin sanottuna peli- ja oppimisalustan (QPlayLearn), jonka avulla kuka tahansa voi tutkia kvanttiteknologian taustalla olevia käsitteitä. Sivuston tarkoituksena on tarjota monitasoista koulutusta kvanttifysiikasta ja -teknologiasta kaikille ikään ja taustaan katsomatta.
Verkkosivusto hyödyntää kekseliäitä interaktiivisia työkaluja, joiden avulla oppimisprosessi on tehokkaampi ja hauskempi. Sivustoa voidaan käyttää eritasoisten oppijoiden perehdyttämiseen sisällön tieteellisestä tarkkuudesta tinkimättä.
– Kvanttimekaniikan kehitys on tullut pisteeseen, jossa uusi kvanttiteknologia lisää merkittävästi kykyämme käsitellä tietoa. Siksi on tärkeää kehittää menetelmiä, joilla kvanttifysiikkaa ja -teknologiaa tehdään ymmärrettäväksi koko yhteiskunnalle, sanoo Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston kvanttifysiikan professori Sabrina Maniscalco.
– Kehittämämme verkkoalustan avulla kuka tahansa voi tutustua kvanttifysiikkaan. Se tarjoaa eri tasoista sisältöä eri tasoisille kohderyhmille aina alakoulujen oppilaista yliopistojen fysiikan opiskelijoihin.
QPlayLearn-verkkosivusto sisältää pelejä, jotka opettavat kvanttifysiikan perusasioita, sekä maailman johtavien asiantuntijoiden puheenvuoroja, joissa selitetään alan terminologiaa ja käsitteitä helposti ymmärrettävällä tavalla. Sisällön perusajatuksena on, että kvanttifysiikkaan voi tutustua, vaikka ei olisi matemaattisesti lahjakas.
In the Realm of Quantum -avajaisten ohjelma
Tieteen popularisointi ja koulutus
17.00–17.05 Puheenvuoro: ”In the Realm of Quantum”, professori Sabrina Maniscalco
17.05–17.10 Videoanimaatio: Mitä kvanttifysiikka on?
17.00–17.25 Puheenvuoro: ”The Importance of Scientific Literacy in our society”, emeritusprofessori Kari Enqvist
17.25–17.40 Puheenvuoro: ”How do we talk science with people with different views and background?”, emeritusprofessori Esko Valtaoja
17.40–17.50 Kvanttivisa: Esko vastaan Kari, Kari vastaan Esko
17.50–18.00 Tervehdys kvanttitieteen tutkijoilta
Zoom-yhteys professoreihin Zambrini (Palma de Mallorca, Espanja), Maccone (Pavia, Italia), Chiofalo (Pisa, Italia), Parigi (Pariisi, Ranska) ja Verrucchi (Firenze, Italia).
QPlayLearn-alustan esittely
18.00–18.05 IBM Suomen toimitusjohtaja Mervi Airaksinen
18.05–18.10 Jukka Pekola, kvanttiteknologian huippuyksikön johtaja
18.10–18.20 QPlayLearn-alustan esittely, tohtori Caterina Foti
18.20–18.30 Pelinkehittäjien videoita
18.30–19.00 Paneelikeskustelu, jonka vetäjinä esiintymislavalla toimivat Esko Valtaoja ja Mervi Airaksinen ja johon osallistuvat verkkoyhteyden avulla professori Chiara Macchiavello (Euroopan kvanttiteknologian lippulaivaohjelman koulutuskoordinaattori), professori Kai Nordlund (Helsingin yliopison matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan dekaani), tohtori James Wootton (tutkija, IBM Zürich), professori Andrea Ferrara (luonnontieteellisen tiedekunnan dekaani, Scuola Normale Superiore di Pisa, Italia), tohtori Marcos Valdes (Virtual Immersions in Science, Italia), tohtori Himadri Majumdar (kvanttiteknologiasta vastaava päällikkö, VTT), Natasha Skult (MiTalen toimitusjohtaja, IGDA Finlandin hallituksen puheenjohtaja), professori Ilkka Tittonen (Aalto-yliopiston kvanttiteknologian kandidaattiohjelman koordinaattori)
Tapahtuma päättyy klo 19.00.
Katso esimerkkejä videoina
-
https://vimeo.com/487257159 (salasana: Quantastiche)
-
https://www.youtube.com/watch?v=cEi3J-MsYQ8&feature=youtu.be
QPlayLearn-verkkosivusto (toimii avajaisten jälkeen)
Lisätietoja
Professori Sabrina Maniscalco, sabrina.maniscalco@helsinki.fi
Tutkijatohtori Caterina Foti, caterina.foti@aalto.fi
Avainsanat
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Uusi teknologia mullistaa nanokuitujen tuotannon7.4.2025 10:00:34 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston spinout-yhtiö Acouspin on kehittänyt sähkökeruuteknologian, jota voidaan hyödyntää esimerkiksi mikromuovien poistamisessa vedestä, sähköisessä liikkumisessa, terveydenhoidossa ja lääketeollisuudessa.
Asteroidin törmäysuhka-arviot Maahan ja Kuuhun tarkentuneet2.4.2025 12:23:06 EEST | Tiedote
Kansainvälinen tutkijaryhmä seuraa parhaillaan tarkasti Maan lähiasteroidia 2024 YR4. Viimeisimpien havaintojen perusteella asteroidin törmäystodennäköisyys Maahan vuonna 2032 pieneni 3 prosentista alle 0,001 prosenttiin.
Sukeltajakuoriaiset kertovat kaupunkiluonnon monimuotoisuudesta2.4.2025 08:59:09 EEST | Tiedote
Lammen rantojen ruoppaus tai vesikasvien poisto voivat vaarantaa sukeltajakuoriaisten elinoloja.
Vuoden dosentti 2025 on Esko M. Laine1.4.2025 17:00:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston dosenttiyhdistys on valinnut vuoden 2025 dosentiksi ma. yliopistonlehtorin, kirkkohistorian dosentti, teologian tohtorin Esko M. Laineen.
Helsingin yliopiston sijoitustoiminta menestyi erinomaisesti vuonna 202431.3.2025 09:10:33 EEST | Tiedote
Sijoitustoiminnan tuotto oli yli 18 prosenttia ja sijoitusvarallisuus kasvoi 122 miljoonaa euroa. Sijoitusraportti 2024 on julkaistu.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme