Yksilökeskeisyys altistaa länsimaiset vanhemmat uupumukselle
International Investigation of Parental Burnout (IIPB) -tutkimukseen osallistui yli 17,400 vanhempaa 42 eri maasta. Tulokset osoittivat, että vanhemmuuden uupumuksen esiintyvyydessä oli huomattavia eroja maiden välillä. Maiden välisiä eroja uupumuksessa selittivät kulttuuriset arvot: yksilökeskeisissä eli individualistisissa maissa uupumusoireet olivat tyypillisempiä kuin yhteisöllisissä maissa. Lisäksi vakavaa, viikoittain esiintyvää uupumusta esiintyi yleisemmin yksilökeskeisissä maissa.
– Yksilökeskeisyys voi tarkoittaa myös yksinäisyyttä. Esimerkiksi suomalaisvanhemmat kertoivat avoimissa vastauksissaan olevansa usein hyvin yksinäisiä ja vailla luontaisia tukiverkkoja, dosentti Matilda Sorkkila Jyväskylän yliopistosta kertoo. Hän vastaa yhdessä professori Kaisa Aunolan kanssa Suomen osuudesta kansainvälisessä tutkimuskonsortiossa.
– On mahdollista, että yhteisöllisemmissä kulttuureissa koko suku osallistuu lasten kasvattamiseen ja ihmiset tukevat enemmän arjessa toisiaan. Suomessa pyritään usein selviytymään yksin, eikä lähipiiristä välttämättä edes tarjota apua.
Suomalaisvanhemmat uupuneimpien joukossa
Yksilökeskeisyydellä oli suurempi rooli vanhempien uupumuksen selittäjänä kuin muilla kulttuurisilla arvoilla, maiden välisillä taloudellisilla eroilla tai yksilöön ja perheeseen liittyvillä taustatekijöillä.
– Vanhemmuuteen panostaminen on länsimaissa viime vuosikymmenten aikana lisääntynyt. Länsimaiset kulttuuriarvot saattavat omalta osaltaan olla luomassa vanhemmille paineita ja stressiä, Aunola pohtii. – Intensiivinen vanhemmuus ja tietynlainen suoritus- ja kilpailukeskeisyys voivat lisätä kokemusta ulkoapäin tulevista epärealistisista odotuksista.
Suomalaisvanhemmat olivat kansainvälisten vertailujen näkökulmasta uupuneimpien vanhempien joukossa. Suomea enemmän vanhemmuuden uupumusta raportoitiin ainoastaan Puolassa, Belgiassa, Egyptissä, Kanadassa, Yhdysvalloissa ja Sveitsissä. Vähäisintä vanhemmuuden uupumus oli Aasian maissa. Kaikista vähiten uupumusta raportoitiin Thaimaassa.
Naapurimaan kulttuurillisista yhtäläisyyksistä huolimatta ruotsalaisvanhemmat olivat merkittävästi vähemmän uupuneita kuin suomalaisvanhemmat, ja vertailuissa vasta sijalla 21.
– Ruotsi ja Suomi ovat perhepolitiikaltaan hyvin samanlaisia, joten tätä tulosta ei ole ihan helppo selittää, Sorkkila pohtii. – On mahdollista, että esimerkiksi Ruotsissa runsaammin käytetyt isien vanhempainvapaat selittävät osittain tätä, mutta tarkempia jatkotutkimuksia joka tapauksessa tarvitaan.
Kansainvälinen tutkimus tarkastelee jatkossa korona-aikaa
Kansainvälistä konsortiota johtavat professorit Isabelle Roskam ja Moira Mikolajczak Louvainin Katolisessa yliopistosta, Belgiasta. Tutkimuksen aineisto kerättiin vuonna 2018 ja analyysit toteutettiin monitasomallinnusta hyödyntäen. Tutkimus on hyväksytty julkaistavaksi Affective Science -lehdessä.
Jatkossa konsortio tulee tarkastelemaan myös korona-ajan vaikutuksia vanhempien jaksamiseen ja hyvinvointiin eri maiden ja kulttuurien välillä. Uuteen hankkeeseen on kerätty aineistoa maailmanlaajuisesti vuonna 2020.
– On mielenkiintoista tarkastella, onko esimerkiksi sulkutoimien tai eristäytymisen vaikutus ollut erilainen yksilö- tai yhteisökeskeisissä kulttuureissa, Aunola ja Sorkkila pohtivat. Suomalaisvanhempien osalta uupumuksen on jo havaittu lisääntyneen entisestään poikkeusaikana.
Lisätietoja:
Dosentti Matilda Sorkkila
Puh: +358 408054709
matilda.sorkkila@jyu.fi
Professori Kaisa Aunola
Puh: +358 408053481
kaisa.aunola@jyu.fi
Tutkimusartikkeli: IIPB Consortium. (In press). Parental burnout around the globe: A 42-country study. Affective Science.
Aiheeseen liittyen:
- Tiedote 20.5.2020: Vanhemmat kokevat COVID-19-ajan eri tavoin – jotkut haluavat jäädä poikkeusaikaan
- Tiedote 9.10.2019: Korkeat vaatimukset uuvuttavat vanhemmat
- Tiedote 21.8.2018: Uupuvat vanhemmat eivät toivo lisää lapsia
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kirke Hassinen
viestinnän asiantuntija
kirke.m.hassinen@jyu.fi
050 462 6920
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Rahoitusta kestävyysmurroksen toteutumisen tueksi18.11.2024 09:43:15 EET | Tiedote
Maj ja Tor Nesslingin säätiö myönsi yhteensä yli 2,3 miljoonaa euroa rahoitusta yhteensä 24:lle hankkeelle. Säätiön rahoituksella edistetään kestävyysmurroksen toteutumista demokratiassa, EU:ssa ja luonnonsuojelualueilla.
Lisää liikettä lapsuuteen ja nuoruuteen – auta Jyväskylän yliopistoa vastaamaan liikkumattomuuden haasteeseen18.11.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Valtaosa suomalaisista nuorista ei liiku tarpeeksi terveytensä ja hyvinvointinsa kannalta. Jyväskylän yliopisto kutsuu nyt kaikkia suomalaisia lahjoittamaan tutkimukseen, jolla toteutetaan ratkaisuja lasten ja nuorten liikkumisen lisäämiseen heidän kaikissa päivittäisissä ympäristöissään: kotona, koulussa ja harrastuksissa.
Keskusteluja taloudesta, läheisen sairaudesta ja lasten tunnetaidoista: Monipuolista Tiedettä kaikille -ohjelmaa Jyväskylän kirjamessuilla 23.-24.11.202418.11.2024 07:00:00 EET | Tiedote
Jyväskylän Kirjamessut kokoaa kirjallisuuden ja kulttuurin ystävät messu- ja tapahtumakeskus Paviljonkiin 23.−24.11.2024. Jyväskylän yliopisto on mukana tapahtumassa: Tule tapaamaan meitä osastolle B-405 ja osallistu mielenkiintoiseen lavaohjelmaamme!
Tekoäly ja supertietokonesimuloinnit auttavat tutkijoita ennustamaan kultananopartikkelien ja plasmaproteiinien vuorovaikutuksia18.11.2024 06:00:00 EET | Tiedote
Jyväskylän yliopiston nanotiedekeskuksen tutkijat käyttivät tekoälyä ja Euroopan tehokkainta supertietokonetta tutkiakseen kultananopartikkelien sitoutumista plasmaproteiineihin. Tutkimuksessa havaittiin, että on mahdollista rakentaa tekoälymalleja, jotka ennustavat luotettavasti nanopartikkelien sitoutumispaikkoja. Uudet ennustavat mallit mahdollistavat jatkotutkimukset, joiden tavoitteena on selvittää partikkelien tehoa lääkemolekyylien täsmäkantajina.
Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan alustajättien algoritmit jakavat työnhakijoita voittajiin ja häviäjiin15.11.2024 09:16:53 EET | Tiedote
Työnantajat hyödyntävät työntekijöiden etsinnässä yhä useammin algoritmisia etsintä- ja suosittelutyökaluja. Algoritmit tehostavat työnantajien ja -hakijoiden kohtaamista, mutta niiden kuratoima näkyvyys jakaa työnhakijoita voittajiin ja häviäjiin: osa saa kasautuvaa hyötyä algoritmien tuomasta näkyvyydestä, kun taas heikompaa näkyvyyttä nauttivat työnhakijat jäävät proaktiivisissa rekrytointiprosesseissa taka-alalle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme