Danske Bank: Osakesäästötili ei aiheuttanut suomalaissijoittajien ryntäystä ulkomaille
Danske Bankissa osakesäästötilejä avattiin vuonna 2020 koronakriisistä huolimatta erityisen vilkkaasti maaliskuussa. Pankin tilastoista nähdään, että eniten osakesäästötilejä on 25–40-vuotiailla, eli kiinnostusta osakesijoittamiseen näyttää nuoremmista ikäpolvista löytyvän aiempaa enemmän.
”Danske Bankissa osakesäästötilin avanneista aktiivisimmin kauppaa käyvät 34–40-vuotiaat. Eniten rahaa per kauppa käyttävät kuitenkin 18–25-vuotiaat. Tileillä olevien sijoitusten määrä taas vaihtelee huomattavasti – suurin yksittäisen osakesäästötilin saldo on tällä hetkellä noin 201 000 euroa”, Danske Bank Suomen sijoitusalueesta vastaava johtaja Ville Orava kertoo.
Danske Bankin osakesäästötileillä on osakkeita myös Suomen ulkopuolelta. Tällä hetkellä osakkeista 88 prosenttia on suomalaisia ja loput muilta markkinoilta. Suosituimmat osakkeet osakesäästötileillä ovat Fortum, Sampo, Finnair ja Nokia.
”Osakesäästötili on mielestäni yllättävän nopeasti saavuttanut ensimmäisen etapin matkalla tavoitteeseensa kansankapitalismin kannustimena. Näkisin mielelläni vielä lisää sijoitusten kansainvälistymistä, se on järkevää jo hajauttamisenkin näkökulmasta. Sijoittamisessa kannattaa kuitenkin huomioida osinkojen lähdevero, joten osakesäästötilille valituissa ulkomaisissa osakkeissa kannattaa painottaa arvonnousupotentiaalia osinkotuoton sijaan”, Orava sanoo.
Naisten kaupankäynti-innokkuus jää kauas miehistä
Danske Bankissa osakesäästötilin avanneista kolme neljästä on miehiä, loput naisia. Viime vuosina suomalaisessa mediassa on puhuttu yhä enemmän naisten sijoittamisesta, mutta keskustelu ei ainakaan vielä ole konkretisoitunut naisten ryntäyksenä osakesijoittamisen pariin.
”Naisten osuus osakesäästötilien kaupankäynnistä on meillä noin 14 prosenttia. Naisilla kaupankäynti painottuu ostoihin, kun miehillä myyntiaktiivisuus on jonkin verran naisia korkeampi. Miehillä tilien sijoitusten keskisumma on noin 9 800 euroa ja naisilla 5 500 euroa. Naiset ovat tutkitusti pitkäjänteisempiä ja varovaisempia sijoittajia kuin miehet, ja naisten salkut myös usein tuottavat keskimäärin miehiä paremmin”, sanoo Ville Orava.
Euroclearin marraskuun 2020 tilastojen mukaan osakesäästötilin avanneista osakesäästäjistä yli 41 000:lla ei aiemmin ole ollut arvo-osuustiliä. Edistyksen aallonharjalla kulkeneet ja ensimmäisten joukossa osakesäästötilin avanneet saivat heti huomata suoran osakesijoittamisen riskit: koronapandemia toi mukanaan nopean sijoitusten arvonvaihtelun, joka varsinkin aloitteleville sijoittajille saattoi realisoitua turhankin konkreettisesti. On kuitenkin hyvä huomata, että keväällä nähty osakemarkkinoiden jyrkkä sukellus avasi monelle myös hyviä oston paikkoja.
”Osakesäästötili on ehdottomasti askel oikeaan suuntaan. Eri Pohjoismaissa osakesäästötilityyppisten tuotteiden suosio on vaihdellut sen mukaan, miten kannustava malli on ollut. Tämä on hyvä huomioida”, Orava pohtii.
Ruotsissa osakesäästötiliä vastaava säästämismuoto ISK lanseerattiin jo vuonna 2012, ja se on naapurimaassamme äärimmäisen suosittu. Swedish Investment Fund Associationin mukaan ISK on lisännyt suoran osakesäästämisen houkuttelevuutta peräti niin paljon, että todennäköisesti alhaisemman ja yksinkertaisemman verotuksen vuoksi vuonna 2019 niin sanottu vapaaehtoinen säästäminen tapahtui Ruotsissa kokonaan ISK:n välityksellä. ISK:n kautta säästettiin nettona vuonna 2019 noin 29 miljardia Ruotsin kruunua, eli noin 283 miljoonaa euroa. Arvoperikeskus Euroclear Finlandin ylläpitämään arvo-osuusjärjestelmään oli marraskuun 2020 loppuun mennessä avattu yhteensä 142 000 osakesäästötiliä, joilla säilytysten arvo on noin 657 miljoonaa euroa.
Tietoa Danske Bankin sijoituspalveluista
- Suomalaisten on nyt noin vuoden ajan ollut mahdollista avata osakesäästötili, jonka sisällä voi ostaa ja myydä koti- ja ulkomaisia pörssilistattuja osakkeita ilman välittömiä veroseuraamuksia.
- Danske Bankin kautta voi ostaa osakkeita seuraavista maista samalla välityspalkkiolla: Suomi, Ruotsi, Tanska, Norja, USA, Saksa, Iso-Britannia, Ranska, Italia, Sveitsi, Kanada, Alankomaat, Belgia, Espanja, Irlanti, Portugali, Viro, Latvia, Liettua, Puola, Tsekki, Unkari, Meksiko.
- Välityspalkkiot ovat minimissään 2-8 euroa kaupankäyntiaktiivisuudesta riippuen.
- Kattavat markkinainformaatio, uutis- ja analyysipalvelut sekä analyysityökalut saatavilla. Monipuolisilla Sijoittajan lisäpalveluilla asiakas voi räätälöidä kaupankäyntipalvelut juuri omia tarpeitaan vastaavaksi sijoituspäätösten tekemiseksi.
Lisätietoja: Sijoitusalueesta vastaava johtaja Ville Orava, p. 050 422 6512, ville.orava@danskebank.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Senioristrategi Tuukka Kemppainen, Danske Bank, 050 3760596, tuukka.kemppainen@danskebank.fi
Tietoja julkaisijasta
Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. www.danskebank.fi
Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Olemme yli 145 vuoden ajan auttaneet kotitalouksia ja yrityksiä saavuttamaan tavoitteensa. Tarjoamme henkilö-, yritys- ja instituutioasiakkaille pankkipalveluiden lisäksi henki- ja eläkevakuutuksia, varainhoitoa, kiinteistönvälitys- ja leasing-palveluita.
Haluamme tuottaa pitkäaikaista arvoa kaikille sidosryhmillemme - asiakkaillemme, sijoittajille sekä yhteisöille joiden osana toimimme – ja tavoitteemme on tulla tunnetuksi luotetuimpana taloudellisena kumppanina, joka auttaa tekemään taloudellisista päätöksistä ja arjen pankkiasioinnista helppoa.
Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa. www.danskebank.com
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Tutkimus: Asuntolainan määrä on hämärän peitossa joka kymmenennelle suomalaiselle22.4.2025 09:29:02 EEST | Tiedote
Danske Bankin Lasikatto lompakossa 2025 -tutkimuksen mukaan naimisissa olevat ja sinkut tietävät kotitaloutensa kuukausitulot avopareja paremmin. Iäkkäämmät vastaajat olivat perillä raha-asioistaan nuoria vastaajia paremmin.
Asumisen kustannukset huolettavat suomalaisia: “Huoli on jäänyt päälle”10.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Taloudellinen mielenrauha 2025 -tutkimuksen mukaan korkojen nousu ei huoleta suomalaisia enää samalla tavalla kuin kaksi vuotta sitten. Nousevista koroista on huolissaan nyt joka viides suomalainen.
Asuntolainojen hakeminen vilkastui selvästi3.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Danske Bankin saamien asuntolainahakemusten määrä on noussut 13 prosenttia vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna.
Joka neljännellä suomalaisella ei ole lainkaan säästöjä: ”Elinkustannuskriisi on syönyt monen taloudelliset puskurit”1.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Danske Bankin Lasikatto lompakossa 2025 -tutkimuksen mukaan erityisesti naisilta puuttuu taloudellinen puskuri. Noin kolmasosalla suomalaisista naisista ei ole lainkaan säästöjä.
Asuntomarkkinatilanne suosii ensikertalaisia – Danske Bank julkaisee tuntuvan etupaketin ensiasunnon ostajille18.3.2025 08:45:00 EET | Tiedote
Asuntomarkkinoiden tilanteesta hyötyvät tällä hetkellä eniten ensiasunnon ostajat, mutta haaveeseen päästään kiinni yhä vanhempana. Danske Bank kannustaa nuoria selvittämään mahdollisuudet oman kodin hankintaan ja julkaisee tuntuvan etupaketin ensiasunnon ostajille.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme