Korona paljasti Suomen päätöksenteon kehittämistarpeita

Koronapandemia on nostanut esiin lukuisia suomalaisen päätöksenteon ja hallinnon uudistamistarpeita. Päätöksenteon rakenteiden ja toimintatapojen uudistaminen on tarpeen, jotta suomalainen yhteiskunta pystyy vastaamaan nykyistä paremmin monimutkaistuvan maailman vaikeasti ennakoitaviin kriiseihin.
Päätöksentekoa tähänastisessa koronakriisissä arvioidaan vastikään julkistetussa Sitran muistiossa Valtioneuvoston ydin kriisitilanteessa, jonka on tehnyt ja kirjoittanut kokenut journalisti ja tietokirjailija Matti Mörttinen. Hän on haastatellut muistiota varten noin 50 keskeistä vaikuttajaa ja selvittänyt, miten globaalin pandemian etenemiseen reagoitiin eri päätöksentekoelimissä ja miten eri toimijoiden välinen yhteistyö sujui.
”Suomella oli suunnitelmia pandemian varalta. Harjoituksiakin oli pidetty. Mutta kriisiin herättiin viiveellä, ja kiireessä improvisoitiin. Osansa tässä oli eri toimijoiden välisellä epäluottamuksella. Päädyttiin poikkeusolojen toteamiseen, millä etenkin Uudenmaan sulun aikana oli tehokas vaikutus. Covid-19-taudin etenemistä hidastettiin hyvin tuloksin, mutta sillä oli hintansa. On pelättävissä, että seuraavissa kriiseissä vallanpitäjillä on entistä matalampi kynnys tai jopa houkutus puuttua perusoikeuksiin ja heikentää kansanvaltaisen oikeusvaltion tukipilareita”, Mörttinen sanoo.
Muistiossa esitetään joukko havaintoja ja kehitysehdotuksia siitä, miten päätöksentekojärjestelmää ja sen toimintatapoja tulisi uudistaa kokonaisuutena, jotta olisimme paremmin varautuneita tuleviin kriiseihin. Muistiossa esimerkiksi todetaan, että valmiuslain siirtämistä ainakin siviilikriisien tapauksissa eduskunnan määräenemmistön taakse olisi syytä harkita, ja että kriisivalmiussuunnitelmien olisi oltava nykyistä sitovampia ja erilaisissa kriisiharjoituksissa olisi otettava huomioon myös pahimmat skenaariot sen sijaan että mennään niin sanotusti helpoimman kautta.
Nopeasti muuttuvassa ja arvaamattomassa maailmassa päätöksenteon ja hallinnon tehokkuus korostuu
Valtioneuvoston linjausten valmistelun ytimeksi kriisissä muotoutui pääministerin sekä perhe- ja peruspalveluministerin kaksikko. Lopullisten päätösten teossa tärkein foorumi oli hallituksen neuvottelu, josta tuli ”uusi instituutio” poliittiseen johtamiseen. Toimintamallin etu oli sitouttavuus, mutta pahimmillaan menetelmä oli raskas ja tehoton.
Nyt julkistettu muistio on osa Sitran Kansanvallan peruskorjaus -projektia, joka on selvittänyt suomalaisen kansanvallan tilaa ja kehittämistarpeita sekä tukenut sen uudistumiskykyä erilaisilla kokeiluilla. Projektin lähtökohtana on Sitran helmikuussa 2018 julkaiseman, vanhempien neuvonantajien Liisa Hyssälän ja Jouni Backmanin laatiman Kansanvallan peruskorjaus-työpaperin havainnot. Työpaperissa selvitettiin, miten hyvin nykyiset päätöksenteon rakenteet ja toimintatavat vastaavat tämän päivän ja erityisesti tulevaisuuden tarpeisiin ja miten varmistetaan tarvittava muutoskyvykkyys.
Sittemmin osana Kansanvallan peruskorjaus -projektia Sitra tilasi OECD:n entiseltä johtajalta Rolf Alterilta selvityksen, miten OECD:n ”centre of government” viitekehyksessä valtioneuvoston ydin toimii eri maissa, ja mitkä ovat tältä osin Suomen vahvuudet ja heikkoudet. Alterin kirjoittama Valtioneuvoston ydin Suomessa – Miten varautua paremmin tulevaan julkaistiin elokuussa 2019 ja siinä tarkasteltiin silloisen hallituksen päätöksenteko- ja toimintatapoja.
”Nopeasti muuttuvassa ja arvaamattomassa maailmassa suomalaisen yhteiskunnan selviytymis- ja kilpailukyky riippuu pitkälti kansallisen päätöksenteko- ja hallintojärjestelmän tehokkuudesta. Siksi olemme Kansanvallan peruskorjaus -projektissa halunneet tarkastella aihepiiriä viime vuosien aikana mahdollisimman laaja-alaisesti. Nyt julkistettu muistio täydentää aiempaa työtä tuoden siihen tuoreeltaan tietoa päätöksenteosta historiallisen poikkeuksellisissa oloissa”, Sitran Uudistumiskyky-teeman johtaja Antti Kivelä sanoo.
Lisätiedot:
Matti Mörttinen, neuvonantaja, Sitra, puh. 040 585 4393
Antti Kivelä, johtaja, Uudistumiskyky-teema, Sitra, antti.kivela@sitra.fi, puh. 040 482 7435
Jukka Vahti, johtava asiantuntija/viestintä, Sitra, jukka.vahti@sitra.fi, puh. 040 566 5152
Muistio on osa Sitran Kansanvallan peruskorjaus -projektia, jossa on aiemmin mm. selvityksin ja kokeiluin tuettu valtioneuvoston, eduskunnan, puolueiden ja kuntien uudistumiskykyä päätöksenteon rakenteiden ja toimintatapojen sekä osallisuuden näkökulmista. Työn tuloksena on julkistettu mm. Kansanvallan peruskorjaus -työpaperi, Miten tietoa käytetään päätöksenteossa -selvitys, Valtioneuvoston ydin Suomessa – Miten varautua paremmin tulevaan -muistio ja suomalaisten erilaisia osallistujaprofiileja selvittänyt Suomalaiset kansalaisvaikuttajina -selvitys.
Avainsanat
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Sitra on aktiivinen tulevaisuudentekijä, joka tutkii, selvittää ja ottaa kumppanit eri sektoreilta mukaan ennakkoluulottomiin kokeiluihin ja uudistuksiin. Tulevaisuustyön tähtäimessä on Suomi, joka menestyy kestävän hyvinvoinnin edelläkävijänä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Sitra
Att skräddarsy AI för att gynna olika branscher ger ett produktivitetssprång – Europa måste påskynda utvecklingen27.3.2025 08:00:00 EET | Pressmeddelande
Till stöd för industriell och sektoriell förnyelse kommer följande fas i AI-utvecklingen att medföra nya specialiserade tillämpningar. Effekterna på produktivitetsförbättringar kan bli betydande. En ny Sitra-rapport visar att Europa måste investera kraftigt i AI för att kunna konkurrera globalt.
Tekoälyn räätälöinti eri toimialoille voi lisätä merkittävästi tuottavuutta – Euroopan vauhditettava kehitystä27.3.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Tekoälykehityksen seuraava vaihe tuo uusia erikoistuneita sovelluksia teollisuuden ja eri toimialojen uudistumisen tueksi. Vaikutukset tuottavuuden parantamiseen voivat olla huomattavia. Euroopan on tehtävä kattavia tekoälyinvestointeja pärjätäkseen globaalissa kilvassa, ehdottaa Sitran uusi selvitys.
Artificial intelligence solutions to boost productivity in different industries – Europe must accelerate progress27.3.2025 08:00:00 EET | Press release
The next phase of AI development will bring new specialised applications to support industrial and sectoral renewal. The impact on productivity improvements could be significant. Europe needs to invest heavily in AI to compete globally, suggests a new Sitra report.
Sitra inleder förändringsförhandlingar19.3.2025 15:35:31 EET | Pressmeddelande
Jubileumsfonden för Finlands självständighet inleder förändringsförhandlingar som påverkar stödverksamheterna. Dessa är kopplade till en ny strategi där Sitra flyttar verksamhetens fokus starkt mot att finansiera innovationer för att omvandla Finland. Målet är också att öka smidigheten och effektiviteten.
Sitra aloittaa muutosneuvottelut19.3.2025 15:35:31 EET | Tiedote
Suomen itsenäisyyden juhlarahasto käynnistää tukitoimintoihinsa kohdistuvat muutosneuvottelut. Ne liittyvät uuteen strategiaan, jolla Sitra siirtää toiminnan painopistettä voimakkaasti innovaatioiden rahoittamiseen Suomen uudistamiseksi. Tavoitteena on myös lisätä ketteryyttä ja tehokkuutta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme