A I S T I T / ​coming to our senses johdattaa aistituntemuksiin ja ruumiilliseen empatiaan

Jaa
Nykytaidehanke tulee porrastetusti esille viiteen Euroopan kaupunkiin vuosina 2021–22.

Neljä suomalaista kulttuuri-instituuttia (Suomen Saksan-instituutti, Benelux-instituutti, Suomen Ranskan instituutti sekä Suomen Britannian- ja Irlannin-instituutti) kutsuivat kuvataiteilija Hans Rosenströmin ja kuraattori, koreografi Satu Herralan tutkimaan aisteja ja niiden fyysisiä, poliittisia ja teknologisia ulottuvuuksia tämän päivän yhteiskunnassa. A I S T I T / coming to our senses saattaa yhteen kuva- ja esitystaiteilijoita eri taustoista ja paikoista ja tuo esiin maailman, joka on hauras, yhteennivoutunut ja täynnä nyansseja.

“On kiehtovaa, miten aistit liittävät meidät ympäristöömme. Ne ovat ratkaisevassa roolissa siinä, miten määritämme suhteemme ympäröivään maailmaan ja ymmärrämme oman asemamme siinä. Aistit ylittävät rajoja ja mahdollistavat siten prosessin, jossa ulkomaailma tulee ihmisen sisään ja päinvastoin, eli aistien avulla myös meistä voi tulla osa maailmaa. Aistihavaintomme ovat kuitenkin myös puutteellisia ja oman näkökulmamme rajoittamia. On tärkeää tiedostaa, että jaamme elämämme monien muiden aistillisten olentojen kanssa”, sanoo Hans Rosenström, kuvataiteilija ja hankkeen kuraattori.

“Olemme lähestyneet aisteja kahdesta näkökulmasta. Yhtäältä meitä kiinnosti se, miten taide voi herkistää aistihavaintojamme ja lisätä tietoisuuttamme niiden vaikutuksista. Toisaalta halusimme ymmärtää, miten voimme tutkia aistimaailman monimuotoisuutta taiteen kontekstissa”, kertoo Satu Herrala, koreografi ja A I S T I T /coming to our senses -kuraattori.

A I S T I T / ​coming to our senses järjestetään porrastetusti Pariisissa, Berliinissä, Lontoossa, Helsingissä ja Gentissä vuonna 2021 ja alkuvuodesta 2022. Ohjelmakokonaisuus ottaa lähtökohdakseen aistien monimuotoisuuden ja herättää kysymyksiä siitä, miten aistit muovaavat meitä ihmisinä. Jokaisessa kohteessa esitellään sekä uusia tilausteoksia että olemassa olevia teoksia taiteilijoilta, joiden työskentely pohjautuu vahvasti aistihavaintoihin ja jotka kutsuvat tiedostavaan suhteeseen ympäröivän maailman kanssa.

Kuhunkin esityspaikkaan koostetaan monipuolinen tapahtumakokonaisuus, joka koostuu esimerkiksi näyttelyistä, julkisista taideteoksista, esitystaiteesta, elokuvanäytöksistä sekä katalogijulkaisusta, yhteistyössä paikallisten instituutioiden ja festivaalien kanssa. Turvavälien ja erilaisten pandemiatilanteesta johtuvien rajoitusten jatkuessa kaikissa näyttelyissä, mukaan lukien julkisissa tiloissa tapahtuvissa kokonaisuuksissa, noudatetaan aina paikallisen viranomaisen suosituksia, joiden avulla taataan turvallinen ja intiimi taidekokemus.

Ensimmäinen osio A I S T I T / coming to our senses -kokonaisuudesta avautuu 28.3. Ranskassa kahdella näyttelyllä. Ensimmäinen näistä, When our eyes touch, järjestetään intiimissä Elissa ja Alvar Aallon suunnittelemassa Maison Louis Carré -asuintalossa, joka toimii nykyään museona. Se sijaitsee Bazoches-sur-Guyonnen kylässä, noin 40 kilometriä lounaaseen Pariisista. Näyttely jatkuu 13.6. asti ja mukana ovat seuraavat taiteilijat: Etel Adnan, Axel Antas, Simone Fattal, Terike Haapoja, Anna Maria Häkkinen, Kapwani Kiwanga, Maija Mustonen, Laure Prouvost ja Hans Rosenström.

Samaan aikaan Maison Louis Carrén kanssa avautuu näyttely Suomen Ranskan instituutin galleriatilassa. 28.3.–27.7.2021 nähtävässä näyttelyssä ovat mukana Axel Antas ja Laurent Millet. Dafna Maimonin uusi tilausteos, Leaky Teeth, on koettavissa instituutin isossa salissa heinäkuussa 2021.

Pariisin jälkeen A I S T I T / coming to our senses jatkuu Lontoossa Weaving, yearning -nimisellä kokonaisuudella. Kalle Nion ja Hans Rosenströmin uusi tilausteos tapahtuu julkisessa tilassa, vilkkaalla Kings Crossin alueella. 

Näyttely Resonant bodies avautuu Berliinin KINDL-nykytaidekeskuksessa 22. toukokuuta. Kokonaisuudessa on esillä teoksia mm. Kati Rooverilta ja Christine Sun Kimiltä sekä uusi tilausteos Terike Haapojalta.

Hankkeen neljäs osuus, Coming to our senses, tapahtuu Helsingissä elo-syyskuussa osana Helsingin juhlaviikkoja. Mukana on kaikki hankkeeseen komissioidut uudet teokset sekä Taidehalliin kuratoitu ryhmänäyttely.

Viimeinen osio A I S T I T / coming to our senses -ohjelmakokonaisuudesta koetaan Gentissä Voo?uit-taidekeskuksessa vuoden 2022 alussa Kid Kokon tilausteoksella Disappearing.

Kaikki A I S T I T / coming to our senses -hankkeen taiteilijat ja yhteistyökumppanit julkistetaan myöhemmin keväällä.

Hanketta rahoittavat Alfred Kordelinin säätiö, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Niilo Helanderin säätiö, Opetus- ja kulttuuriministeriö, Saastamoisen säätiö ja Suomen Kulttuurirahasto.

Keskustelutilaisuus kuraattoreiden ja hankkeen komissiotaiteilijoiden kanssa järjestetään Zoomin välityksellä 2. helmikuuta kello 20 Suomen aikaa. Rekisteröidy keskusteluun täällä: https://calendly.com/aistit-senses/a-i-s-t-i-t-coming-to-our-senses

Tietoa kuraattoreista:

Satu Herrala on Helsingissä asuva kuraattori, tutkija ja koreografi, jonka tausta on tanssissa ja somaattisissa liiketekniikoissa. Hän kuratoi festivaaliohjelmistoja, taiteellis-diskursiivisia tapahtumia, esityksiä ja keskusteluja. Hän on valmistunut koreografian maisteriksi Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta. Vuosina 2015–19 hän työskenteli kansainvälisen Baltic Circle -teatterifestivaalin taiteellisena johtajana. Hän on osa-aikaisena tohtorikoulutettavana Aalto-yliopiston taiteen, suunnittelun ja arkkitehtuurin koulutusohjelmassa, jossa hän tekee tutkimusta kuratoriaalisista kehkeytymisen metodeista sekä taidetapahtumien mahdollisuuksista aktivoida (poliittista) toimijuutta. Vuodesta 2016 alkaen hän on toiminut säännöllisesti mentorina Islannin Taideakatemian esittävän taiteen maisteriohjelmassa.

Hans Rosenström on kuvataiteilija, joka luo installaatioita, jotka käsittelevät katsojan psyykkistä ja fyysistä suhdetta tiettyyn aikaan ja paikkaan. Hän laatii teoksensa usein huolella suhteessa tilaan, jossa ne koetaan. Tilanteiden luomiseksi hän käyttää monia eri välineitä ja materiaaleja, hetkellisistä mutta käsin kosketeltavista äänistä arkkitehtonisiin rakenteisiin. Katsojan läsnäolo on oleellinen osa teoksia, jotka usein valmistuvat vasta kun ne aktivoidaan. Rosenström opiskeli sekä Malmön taideakatemiassa että Kuvataideakatemiassa, mistä hän valmistui kuvataiteen maisteriksi vuonna 2007. Rosenström osallistuu A I S T I T / coming to our senses -hankkeeseen myös taiteilijana.

Instagram|Facebook 

Tilaa A I S T I T / coming to our senses -uutiskirje täältä.



Yhteyshenkilöt

Lisätietoja  ja haastattelupyynnöt:


Sini Rinne-Kanto


Viestintäpäällikkö


sini@aistit-senses.com / +33616104429

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Britannian- ja Irlannin-instituutti
Unit 1, 3 York Way
N1C 4AE London

(+44) 020 3764 5090http://www.fininst.uk/

Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituuttiverkostoon kuuluu 17 eri puolilla maailmaa sijaitsevaa instituuttia, jotka edistävät suomalaisen taiteen, kulttuurin ja tieteen kansainvälistä liikkuvuutta, näkyvyyttä ja yhteistyötä. Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituutit ry (SKTI) vahvistaa instituuttien keskinäistä yhteistyötä sekä avustaa instituutteja edunvalvonnassa, hallintopalveluissa ja kotimaan viestinnässä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Britannian- ja Irlannin-instituutti

A I S T I T / coming to our senses bjuder in att utforska komplexiteten i våra sinnesförnimmelser med utställningar i fem europeiska städer under 2021–2022.28.1.2021 11:00:00 EET | Pressmeddelande

Finlands kulturinstitut i Beneluxländerna, Frankrike, Tyskland samt Storbritannien och Irland kan härmed stolt presentera ett projekt där de har bjudit in bildkonstnären Hans Rosenström och kuratorn och koreografen Satu Herrala för att reflektera kring ämnet sinnen (”aistit” på finska) och deras fysiska, politiska och tekniska dimensioner i dag. Genom att föra samman ett flertal bild- och scenkonstnärer från olika geografiska områden presenterar A I S T I T / coming to our senses en bräcklig men sammankopplad värld full av nyanser.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye