Korona näkyi voimakkaasti Suomen museoiden käyntimäärissä vuonna 2020
Keväällä 2020 museot olivat kiinni koko maassa noin 2,5 kuukautta. Loppuvuonna pahimmilla koronan leviämisalueilla museoita jouduttiin sulkemaan uudelleen. Museoiden sulkemisen lisäksi korona vaikutti myös muilla tavoin: esimerkiksi ulkomaisten turistien puuttuminen, kokoontumisrajoitukset ja ihmisten yleinen varovaisuus vähensivät käyntimääriä.
Museotilastossa on mukana 150 museota, jotka ylläpitävät yli 300:a museokohdetta. Keskimäärin museokohteissa vierailtiin 15 436 kertaa (24 102 vuonna 2019). Museotilastossa käynniksi lasketaan käynnit näyttelyissä tai museon järjestämissä tapahtumissa museon omissa tiloissa.
Viisi suosituinta museokohdetta vuonna 2020 olivat
- Ateneumin taidemuseo: 209 763 käyntiä
- Nykytaiteen museo Kiasma: 162 501 käyntiä
- Vapriikki: 149 065 käyntiä
- Amos Rex: 129 924 käyntiä
- Kansallismuseo: 109 809 käyntiä.
Museoihin löydettiin myös poikkeusvuonna
Didrichsenin taidemuseossa tehtiin koronavuodesta huolimatta kävijäennätys.
”Vaikka museo oli kiinni 3,5 kuukautta, teimme kaikkien aikojen ennätyksen 75 000 kävijällä. Olemme tuloksesta iloisia, kiitollisia ja hieman yllättyneitäkin. Tavoittelemme hyvää tulosta jatkossakin korkeatasoisella näyttelyohjelmalla ja toivomme että yleisö pääsee nauttimaan taiteesta normaaleimmissa olosuhteissa pian”, kertoo tyytyväinen museonjohtaja Maria Didrichsen.
Vilkastunut kotimaanmatkailu toi kävijöitä myös museoihin. Sodankylässä sijaitsevan Kultamuseon museonjohtajan Kaisa Nikkilän mukaan vuosi 2020 ei ollut niin huono kuin aluksi pelättiin.
“Suomalaisten kesälomakausi osui juuri siihen ajankohtaan jolloin kun koronatilanne oli hetkellisesti parempi, museolla oli yllättävän vilkas kesä. Yleisenä havaintona oli se, että suomalaiset löysivät viime kesänä Lapin uudestaan,” Nikkilä kertoo.
Museoviraston pääjohtaja Tiina Merisalo pohtii museoiden merkitystä ihmisille koronavuoden aikana:
”Koronavuonna ihmisten kaipuu ja tarve kulttuurin ja kulttuuriperinnön äärelle on noussut vahvasti näkyväksi. Koronarajoituksista johtuen oli odotettavaa, että kävijämäärät kuitenkin putosivat edellisvuoteen nähden. Silti museot ovat pystyneet palvelemaan turvallisesti asiakkaita niin museokohteissa kuin verkossakin.”
Museot ovat panostaneet koronavuoden aikana erityisesti verkkopalveluihin. Vuoden 2020 Museotilastossa tilastoidaan museoiden verkkopalveluita entistä laajemmin. Tiedot julkaistaan myöhemmin keväällä.
Vahvistetut tilastot julkaistaan kesällä
Museovirasto kokoaa vuosittain tilastotietoa Suomen museoiden toiminnasta. Museotilastossa on mukana 150 ammatillisesti hoidettua museota, jotka ylläpitävät yli 300:a museokohdetta. Tilastot löytyvät Museotilasto-verkkopalvelusta.
Nyt julkaistut vuoden 2020 kävijämääriä koskevat tilastot ovat alustavia, ja ne perustuvat museoiden antamiin tietoihin. Kokonaisuudessaan vuoden 2020 tilastotiedot julkaistaan viimeistään kesäkuussa 2021.
Alustavat tiedot vuoden 2020 museokäynneistä on koottu Excel-tiedostoon, joka löytyy Museotilasto-verkkopalvelusta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
erikoisasiantuntija Anu Niemelä, puh. 0295 33 6015, anu.niemela@museovirasto.fi
erikoisasiantuntija Anna Alavuotunki, puh. 0295 33 6019, anna.alavuotunki@museovirasto.fi
erikoisasiantuntija Risto Hakomäki, puh. 0295 33 6385, risto.hakomaki@museovirasto.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Museovirasto
Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Museovirasto
Uusi palvelu helpottaa Museoviraston arkiston käyttöä5.2.2025 09:43:09 EET | Tiedote
Museovirasto on avannut verkkoon uuden arkistopalvelun, joka kokoaa yhteen tietoja Museoviraston laajan arkiston asiakirja-aineistosta. Aiemmin eri muodoissa säilytetty aineisto on nyt helpommin saavutettavissa. Osaa aineistosta voi katsella suoraan palvelussa, osan voi tilata tutkittavaksi tutkijasaliin.
Museokäyntiluvut edelleen huipussaan – Vuonna 2024 Suomen museoissa vierailtiin yli 8,4 miljoonaa kertaa4.2.2025 10:20:59 EET | Tiedote
Museoviraston keräämien alustavien tietojen mukaan vuonna 2024 ammatillisesti hoidetuissa museoissa vierailtiin yhteensä 8 441 840 kertaa. Vuoden 2023 ennätysluvusta (8 742 782) museokäyntien määrä on laskenut hieman. Käyntimäärät ovat kuitenkin edelleen huippulukemissa, ja museoiden suosio jatkuu vahvana.
Museoviraston LIVIND-hanke kokosi yhteen aineettoman kulttuuriperinnön ammattilaiset Pohjolasta31.1.2025 13:55:14 EET | Tiedote
Museoviraston johtaman kolmevuotisen LIVIND – Luova ja elävä kulttuuriperintö Pohjoisen ulottuvuuden voimavarana -hankkeen kumppaneina toimi yhdeksän maata Pohjois-Euroopasta, Pohjolan itsehallinnollisilta alueilta sekä Saamenmaalta. Osallistujia hankkeen tapahtumissa oli yhteensä 36 maasta. Hankkeen tuloksena syntyi kansainvälisen toimijakentän yhteinen verkkoalusta, tutkimusta elävästä perinnöstä kestävyyden näkökulmasta ja politiikkasuositus. Hankkeessa toteutettiin 20 monialaista pilottiprojektia. LIVINDin rahoituksesta vastasi pääosin ulkoministeriö Itämeren, Barentsin ja arktisen alueen yhteistyön IBA-varoista, ja hankkeen kokonaisbudjetti oli 463 000 euroa.
Virtavesien tilannekuva kokoaa tiedot jokien ja purojen kulttuuriperinnöstä23.1.2025 12:12:48 EET | Tiedote
Virtavesien kulttuuriperinnön tilannekuva on laaja esitys virtavesiympäristöjen ihmistoiminnasta ja sen synnyttämästä kulttuuriperinnöstä. Julkaisu kattaa 11 000 vuoden ajanjakson jääkaudesta nykyhetkeen.
Patricia Seppäläs stiftelse stödjer Journalistiska bildarkivet22.1.2025 13:43:33 EET | Pressmeddelande
Patricia Seppäläs stiftelse stödjer digitaliseringen av Museiverkets Journalistiska bildarkivet JOKA:s samlingar med sammanlagt 48 000 euro under åren 2025–2027. Bildmaterialet ordnas och en provsamling av bilderna väljs, ofta tillsammans med fotografen. De valda bilderna digitaliseras, katalogiseras och publiceras så att alla kan se och använda dem i söktjänsten Finna.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme