Också barnböcker fungerar som ljudböcker: "Alla har inte någon som hinner eller orkar läsa"

Det gäller att inte läsa för snabbt. Och att fokusera på nuet, inte på hur en kunde ha skrivit annorlunda.
Det tycker författarna Eva Frantz, Malin Klingenberg och Ellen Strömberg som precis läst in sina böcker till ljudböcker.
I redigeringsskedet läser författaren sin bok om och om igen med påföljden att hen tappar distansen till texten och blir trött på att se den, berättar Malin Klingenberg. Men i studion återupplivas den egna berättelsen.
– Det är roligt, det blir nästan som att stifta bekantskap med det man har skrivit på nytt, mer i egenskap av läsare, säger Klingenberg.
Klingenberg har läst in elva ljudböcker, medan Ellen Strömberg är ny i studion. Hon har precis läst in sin första barnbok Maggan året runt.
– Det är mycket psykologi inblandat med att läsa in, speciellt sin egen text. Det händer lätt att man börjar fundera på varför man skrivit som man skrivit, säger Strömberg.
Skådis-mode i studion
Ändå är det roligt att läsa in ljudböcker. Författaren vet kanske hur de olika karaktärerna låter redan under skrivprocessen.
– Jag är ju absolut ingen skådespelare, men när jag läste fick personerna olika tonfall, röster och till och med dialekter utan att jag ens tänkte på saken, säger Eva Frantz.
Hon var inledningsvis rädd för att det lät överdrivet, men sedan tänkte hon på en av de främsta barnboksförfattarna.
– Astrid Lindgen gick ju verkligen in i skådis-mode när hon läste sina böcker, och resultatet blev ju underbart!
C-kassetten snurrade
Frantz växte upp med Astrid Lindgrens inläsningar av Mio min Mio och Madicken som hon lyssnade till på kassett. Enligt författarna fungerar ljudböcker också för barn.
– Ljudböcker är perfekta till exempel under långa bilresor, speciellt om man blir åksjuk av att läsa pappersböcker eller glo på en skärm, säger Frantz.
En ljudbok kan också vara demokratisk och ge ännu fler möjligheter att ta del av berättelserna, menar Klingenberg.
– Alla har inte någon som hinner eller orkar läsa.
Ellen Strömberg är inne på samma spår. Så länge texten är det bärande elementet och inte bilderna fungerar barnböcker också som ljudböcker.
– Det är ju ett jättebra sätt att ta del av berättelser även för de som av någon anledning inte kan läsa. Jag tror inte ljudboken kan ersätta högläsning mellan vuxen och barn, men den kan vara ett hjälpmedel.
Ljudböckerna Hallonbacken av Eva Frantz, Maggan året runt av Ellen Strömberg och Den stora seniorkampen av Malin Klingenberg finns nu i de olika ljudbokstjänsterna.
Schildts & Söderströms ger ut 100 ljudböcker i samband med att förlaget uppmärksammar 130 år av litteratur på svenska i Finland. Konstsamfundet, Svenska kulturfonden, Svenska folkskolans vänner, Svenska litteratursällskapet, Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne, Lisi Wahls stiftelse och Stiftelsen Tre smeder understöder ljudboksproduktionen.
Nyckelord
Kontakter
Jonas SundströmKommunikations- och marknadsföringschef
Glöm ovanstående titel, jag är en fixare.
Bilder










Om
Schildts & Söderströms har verkat för den finlandssvenska litteraturen sedan 1891.
Följ Schildts & Söderströms
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Schildts & Söderströms
”Är det något i vår samtid som glufsar i sig våra hjärnor?”23.4.2025 08:53:38 EEST | Pressmeddelande
Yvonne Karsten vann första pris i Schildts & Söderströms ljudbokstävling Lyssnar du? för romanen Infiltrerad. Det blev första delen i en trilogi; Projekt människa. Nu utkommer andra delen Invaderad, som utspelar sig främst i Helsingfors år 2087.
En personlig och skoningslös uppgörelse med bantningskultur, fettfobi och kroppsnormer16.4.2025 15:48:21 EEST | Pressmeddelande
Hur är det att leva i en kropp som ständigt ses som ett problem? I Tips för tjockisar riktar författaren, komikern och kroppsaktivisten Raisa Omaheimo skarp kritik mot bantningskultur, fettfobi och samhällets besatthet av smalhet. Med både humor och allvar skildrar hon hur tjocka kroppar osynliggörs, skammas och kontrolleras, och hur självhat formas redan i barndomen. Boken, som gjorde stort avtryck när den utkom på finska 2022, släpps nu på svenska och kombinerar personliga erfarenheter med forskning. Resultatet är en träffsäker uppgörelse med de normer som styr våra liv – och en uppmaning att bryta sig fri.
Livet & USA – Peppe Öhman förklarar landet vi trodde att vi kände10.4.2025 09:12:00 EEST | Pressmeddelande
Hur är det egentligen att leva i USA – ett land som känns allt svårare att förstå? Författaren och journalisten Peppe Öhman har bott i Los Angeles i tolv år och skaffat sig en unik inblick i den amerikanska vardagen, medielandskapet och politiken. I Livet & USA väver hon samman personliga erfarenheter med skarpa analyser av det enorma, komplexa USA.
En spännande berättelse om barn som älskar djur28.3.2025 13:16:19 EET | Pressmeddelande
Wilma Möller som gett ut fyra hästböcker utkommer nu med sin första bilderbok, Lejon på vift som är illustrerad av Fanny Penttinen. Bröderna Nilo och Aron ser fram emot skolresan till djurparken. I parken finns nämligen två lejonungar som de väldigt gärna vill återse. Men när pojkarna äntligen når inhägnaden syns inga lejonungar till …
Schildts & Söderströms presenterar höstens böcker27.3.2025 13:03:40 EET | Pressmeddelande
I Schildts & Söderströms höstkatalog 2025 möter vi människor som försöker börja om, göra rätt, bita sig fast eller bara hitta någon att prata med. Här finns insikter om åldrande, livfull skärgårdsfeelgood, vilda barn- och ungdomsböcker och faktaböcker som hjälper oss att navigera i vår märkliga samtid.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum