Länsimetroa koskeva lunastustoimitus Espoossa päättyi
Lunastus perustui maankäyttö- ja rakennuslakiin ja koski pääosin maanalaista tilaa. Lunastettavat oikeudet on määritelty vuonna 2010 voimaan tulleissa maanalaisissa asemakaavoissa.
Maanmittauslaitos vastasi lunastustoimituksesta riippumattomana asiantuntijana. Lunastuksen osapuolet eli Espoon kaupunki ja maanomistajat voivat valittaa lunastustoimituksen päätöksestä maaoikeuteen. Valitusaika on 30 päivää.
Korvaukset perustuvat konkreettisiin menetyksiin
Lunastuslain mukaan maanomistajalla on oikeus saada täysi korvaus lunastuksen vuoksi aiheutuvista taloudellisista menetyksistä. Espoossa lunastettava käyttöoikeus kohdistuu suurimmaksi osaksi maanalaisiin tiloihin. Maanpäällinen maankäyttö ja toiminta jatkuu voimassa olevien maanpäällisten asemakaavojen perusteella kuten tähänkin asti.
Maanalainen lunastus on suhteellisen harvinainen toimitus. Korvauksen määrääminen maanalaisista tiloista edellyttää konkreettista näyttöä taloudellisista menetyksistä. Toimituskäytäntö perustuu maanalaisten tilojen lunastusta koskevaan ainoaan korkeimman oikeuden ennakkotapaukseen vuodelta 1987 (KKO:1987:121). Espoossa määrätyissä korvauksissa sovellettiin ennakkotapauksen periaatetta ja siihen perustuvaa toimituskäytäntöä.
Lunastustoimikunta päättää korvauksista
Maanmittauslaitos ei ota kantaa yksittäisiin maa-alueiden lunastuksiin. Asiantuntemusta ja tilastotietoa maanhankinnan lunastusmenettelystä ja maakauppojen yleisestä hintatasosta löytyy Maanmittauslaitoksesta.
Maanhankintojen lunastustoimituksessa päätöksen tekee lunastustoimikunta, jonka puheenjohtajana toimii Maanmittauslaitoksen maanmittausinsinööri. Lunastustoimikunta toimii tuomarin vastuulla, toimikunta on itsenäinen ja riippumaton. Lunastustoimitus on julkinen kokous. Kokouksessa puheoikeus on asianosaisilla ja heidän valtuuttamillaan asiamiehillä.
Lunastuspäätöksestä voi valittaa maaoikeutena toimivaan käräjäoikeuteen. Käräjäoikeuden päätöksestä voi valittaa edelleen korkeimpaan oikeuteen, jos korkein oikeus myöntää valitusluvan.
Länsimetron lunastustoimituksista
- Lunastustoimitus koski Länsimetron ykkösvaihetta Espoossa välillä Helsingin raja – Matinkylä.
- Lunastusta koskevat maanalaiset asemakaavat tulivat voimaan vuonna talvella 2010.
- Maanalaiset tilat otettiin Espoon kaupungin haltuun metron rakentamista varten alkukokouksessa kesällä 2010.
- Länsimetron ykkösvaihe valmistui ja otettiin käyttöön loppuvuonna 2017.
- Lunastustoimitusta jatkettiin kesällä 2019, jolloin metron kaikki vaikutukset olivat tiedossa.
- Lunastustoimitus päättyi 5.3.2021.
- Länsimetron kakkosvaiheen lunastustoimitukset Espoon Matinkylästä länteen ja Länsimetron lunastustoimitukset Helsingin alueella päätetään erillisinä toimituksina.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tuotantopäällikkö Jaakko Haapala, 040 5272 148, jaakko.haapala@maanmittauslaitos.fi
Lunastus- ja arviointitoimituksista vastaava johtaja Mauri Asmundela, 040 5768 944, mauri.asmundela@maanmittauslaitos.fi
Lunastustoimikunnan puheenjohtaja, maanmittausinsinööri Mikael Still, 040 776 0834, mikael.still@maanmittauslaitos.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 84 (Opastinsilta 12C)
00521 HELSINKI
029 530 1100 (Vaihde)https://www.maanmittauslaitos.fi/
Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä edistämme paikkatietojen tutkimusta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos
Maanmittauslaitoksen Seinäjoen asiakaspalvelu avaa uusissa tiloissa 10.4.24.3.2025 14:24:24 EET | Tiedote
Maanmittauslaitoksen asiakaspalvelupiste Alvar Aallon kadulla Seinäjoella on suljettu 24.3–9.4. muuton vuoksi. Torstaina 10.4. asiakaspalvelu avaa ovensa osoitteessa Kirkkokatu 9b B.
Tutkijat havaitsivat, että saman lajin puut samassa metsässä heräävät kevääseen omia aikojaan – ero jopa 12 päivää19.3.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Maanmittauslaitoksen ja Helsingin yliopiston tutkimus on paljastanut merkittäviä yksilöllisiä eroja siinä, miten puut aloittavat kasvukautensa. Tulokset saatiin ensimmäistä kertaa kokeillulla menetelmällä, jossa tutkijat laserkeilasivat metsäalueen tunnin välein koko kasvukauden ajan. Löydökset tarjoavat arvokasta uutta tietoa paikallisten kasvuolosuhteiden vaikutuksesta puiden kasvuun.
Kaduilla ajaa robottiauto, joka auttaa kaupunkeja ratkomaan tulevaisuuden ongelmia12.3.2025 08:20:44 EET | Tiedote
Autonomisten ajoneuvojen yleistyessä niiden keräämää paikkatietoa on mahdollista hyödyntää kaupungeissa monien ongelmien ratkaisemiseen. Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus FGI:n itseajava auto kerää kaupunkien kaduilla ympäristöstään tarkkaa dataa esimerkiksi tien kunnosta, puuston hiilinieluista ja varautumistarpeista tulvien varalta.
Maanmittauslaitoksen maailmanluokan tutkimus toi vuonna 2024 miljoonahyödyt yhteiskunnalle20.2.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Satelliittipaikannuksen häirintään varautuminen, drooneilla kerättävä tieto ympäristön tilasta ja maan havainnointi satelliittien avulla. Näissä ja lukuisissa muissa ajankohtaisissa aiheissa Maanmittauslaitos tuotti uutta tieteellistä tietoa, jota käyttävät tiedeyhteisön ohella myös yritykset ja suomalainen yhteiskunta.
Osakekirjat sähköistyvät suunniteltua nopeammin – jo 23 prosenttia huoneistoista huoneistotietojärjestelmässä18.2.2025 08:55:31 EET | Tiedote
Vuonna 2024 Maanmittauslaitoksessa sähköistettiin yhteensä noin 180 000 asunnon osakekirjaa. Näistä noin 130 000 osakekirjaa oli sellaisia, joissa ei ollut tapahtunut omistajavaihdosta. Jos huoneisto ei ole vaihtanut omistajaa, osakekirja pitää useimmiten sähköistää vuoden 2033 loppuun mennessä. Helmikuun 2025 puolivälissä tällaisia osakekirjoja oli jonossa noin 12 000.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme