Digihoitopolku tukee potilaiden hoitoa lastenpsykiatriassa
Lastenpsykiatrian digihoitopolulta saa tietoa tutkimuksesta ja hoidosta. Lisäksi se sisältää tietoa lastenpsykiatrisista häiriöistä, mielenterveyden edistämisestä ja erilaisista perheille suunnatuista tukimuodoista.
”Monet vanhemmat etsivät aktiivisesti netistä tietoa lapsen ongelmiin. Tiedon ja sovellusten luotettavuutta on kuitenkin vaikea arvioida. Lastenpsykiatrian digihoitopolku tarjoaa perheille kanavan luotettavan tiedon äärelle”, sanoo osastonhoitaja Eeva Raittinen.
Digihoitopolulla on mahdollista kommunikoida ammattilaisen kanssa. Siellä voi täyttää myös oirepäiväkirjaa, mikä tukee lastenpsykiatrista tutkimusta ja hoitoa. Oirepäiväkirjaan kirjataan merkintöjä esimerkiksi lapsen levottomuudesta tai unen laadusta.
Kaikki tutkimuksen tai hoidon HUS lastenpsykiatriassa aloittavat lapset voidaan liittää digihoitopolulle vanhempien suostumuksella. Polku ei ole käytettävissä muille. Terveyskylän palveluissa huoltaja voi asioida aina alle 12-vuotiaan puolesta. Alaikäiset voivat asioida myös itse digihoitopolulla, jos heillä on käytössä verkkopankkitunnukset.
Digitaaliset palvelut täydentävät hoitosuhdetta
Digitaalisia palveluita käytetään usein kasvokkain toteutuvien tapaamisten rinnalla.
”Lastenpsykiatrian digihoitopolku ei ole koskaan ainoa kontakti. Lapsi ja vanhemmat asioivat säännöllisesti hoitotiimin kanssa yksilöllisen hoitosuunnitelman mukaisesti”, kertoo ylihoitaja Katriina Anttila.
”Tavoittelemme parhaan mahdollisen hoidon lisäksi myös kustannustehokkuutta. Työntekijän aikaa voi säästyä, kun potilaan hoidosta osa toteutetaan digitaalisesti esimerkiksi itsenäisenä harjoitteluna. Myös perheeltä säästyy matka-aikaa. Koronapandemian aikana digitaalisuus on tarjonnut mahdollistanut hoito- ja tutkimuskäyntien toteuttamista, jotka muuten olisivat peruuntuneet. Työntekijät ja perheet ovat oppineet hyödyntämään etävastaanottoja todella hyvin. Uskon, että niiden käyttöä jatketaan pandemian jälkeenkin, Katriina Anttila jatkaa.
Digihoitopolun käytöstä kerätään palautetta jatkokehittämistä varten sekä potilailta että työntekijöiltä. Nykyisen digihoitopolun sisältö sopii kaikille oirekuvasta riippumatta. Jatkossa voidaan kehittää uusia polkuja, jotka palvelevat kohdennetummin potilaita esimerkiksi aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriön (AHDH) tai ahdistuneisuushäiriön hoidossa.
HUS lastenpsykiatria vastaa alle 13-vuotiaiden potilaiden psykiatrisesta avohoidosta ja osastohoidosta Uudellamaalla. Vuosittain yli 80 000 lasta käy tutkimuksissa tai hoidossa. Lapsen hoidossa ja tutkimuksessa huoltajan läsnäolo on välttämätöntä.
Terveyskylä® on asiantuntijoiden yhdessä potilaiden kanssa tuottama erikoissairaanhoidon julkinen verkkopalvelu, joka tuo terveydenhuollon palveluja kaikkien ulottuville asuinpaikasta riippumatta.
Terveyskylän palvelut sopivat erityisen hyvin elämänlaadun, oireiden ja elintapojen seuraamiseen sekä pitkäaikaisen sairauden kanssa elämiseen. Palvelut täydentävät perinteistä sairaalahoitoa.
Terveyskylässä palvelee myös terveydenhuollon digitaalinen palvelukanava Omapolku®. Se sisältää lähetteellä toimivia digihoitopolkuja, etävastaanottoja ja kaikille avoimia omahoito-ohjelmia. Nämä palvelut täydentävät perinteistä erikoissairaanhoitoa ja vastaanottokäyntejä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
osastonhoitaja Eeva Raittinen, Lastenpsykiatrian tutkimus-, akuutti- ja konsultaatioyksikkö, Keskinen, p. 040 569 7884, eeva.raittinen@hus.fi,
ylihoitaja Katriina Anttila, HUS Lastenpsykiatria, p. 050 467 4928, katriina.anttila@hus.fi
Tietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
HUS samjourer betjänar på valborg28.4.2025 08:49:07 EEST | Pressmeddelande
Tillgång till brådskande vård finns också på första maj.
HUSin yhteispäivystykset palvelevat vappuna28.4.2025 08:49:07 EEST | Tiedote
Kiireellistä hoitoa on saatavilla vappunakin.
HUS Emergency Departments open on May Day28.4.2025 08:49:07 EEST | Press release
Urgent care is available on May Day.
Eksjukhuset öppnar sina dörrar för patienter i maj24.4.2025 15:00:00 EEST | Pressmeddelande
Eksjukhuset som fokuserar på behandling av ögonsjukdomar öppnar i Mejlans i Helsingfors den 12 maj 2025. Eksjukhuset ger bättre beredskap att svara mot det ökade vårdbehovet inom ögonsjukdomar.
Tammisairaala avaa ovensa potilaille toukokuussa24.4.2025 15:00:00 EEST | Tiedote
HUSin silmäsairauksien hoitoon keskittyvä Tammisairaala avautuu Helsingin Meilahteen 12.5.2025. Tammisairaala parantaa valmiuksia vastata kasvavaan silmäsairauksien hoitotarpeeseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme