Siitepölykausi on alkanut – kuusi vinkkiä allergiaoireiden helpottamiseen

Siitepölykausi on alkanut Suomessa. Ensimmäisenä kukintansa aloittivat pähkinäpensas ja leppä, joiden siitepölymäärät vaihtelevat lajien kukinta-alueista riippuen vähäisistä runsaisiin. Sade tuo vain hetkellisen helpotuksen ilman siitepölymääriin.
– Allergiaoireet ovat nyt selvästi alkaneet asiakkailla. Meiltä kysytään päivittäin, mitkä tuotteet tepsivät siitepölyallergiaan parhaiten ja milloin hoito tulee aloittaa. Kysymyksiä tulee myös paljon puhelimitse ja verkkosivujemme (ya.fi) chatissa, jossa asiantuntijamme vastaavat kysymyksiin, tietopalvelupäällikkö Katariina Lehtinen Yliopiston Apteekista kertoo.
Luonnonvarakeskus (Luke) ennustaa koivulle, männylle ja kuuselle paikoin jopa runsasta kukintaa tänä vuonna. Yleisin siitepölyallergiaoireiden aiheuttaja on koivu, jonka kukinta alkaa tavallisesti toukokuun alussa. Koivun kukinnan on arvioitu olevan tänä keväänä melko runsasta tai runsasta koko maassa. Kotimaisen kukinnan lisäksi siitepölyä voi kulkeutua maahamme eteläisten ilmavirtausten mukana huhtikuun puolivälistä alkaen, mikä saattaa lisätä koivuallergikkojen oireilua.
– Parhaan tehon allergialääkkeistä saa, kun hoito aloitetaan ennen allergiakauden alkua ja lääkkeitä käytetään säännöllisesti. Allergiaoireista tällä hetkellä kärsivän on syytä ottaa lääkkeet viimeistään nyt käyttöön. Oireita parhaiten helpottava lääkemuoto tulee valita oireiden mukaan, Katariina Lehtinen toteaa.
Silmätipat, nenäsumute ja antihistamiini ovat keväisin allergikoilla kovassa käytössä. Paikallisesti käytettävät valmisteet ovat Käypä hoito -suosituksen mukainen ensisijainen hoitomuoto.
Listasimme alle kuusi Yliopiston Apteekin asiantuntijavinkkiä, joilla siitepölyallergikko saa helpotusta oireisiinsa.
1. Nenäsumute
Allergiaoireiden hoito kannattaa aloittaa paikallisesti sieltä, missä oireet ovat. Kortisonia sisältävä nenäsumute on tehokas apu allergiseen nuhaan. Sumutteesta saattaa olla apua myös allergiseen silmien kutinaan ja punoitukseen.
2. Silmätipat
Kun siitepölyallergia tuntuu silmissä, avuksi kannattaa ottaa antihistamiinia sisältävät silmätipat. Silmätipoista saa parhaan hyödyn irti, kun niitä käytetään säännöllisesti aamuin illoin siitepölykauden ajan.
3. Antihistamiini
Jos allerginen nuha ja aivastelu jatkuvat voimakkaina paikallishoidosta huolimatta, antihistamiinitabletit voi ottaa lisäavuksi. Antihistamiinitabletit tukevat nenäsumutteen ja silmätipan vaikutusta.
4. Nenähuuhtelukannu
Nenähuuhtelukannu on oiva lisäapu allergiaoireiden hoidossa paikallisesti hoitavien tuotteiden ohella. Suolavesiliuos puhdistaa nenän limakalvot siitepölystä ja hoitaa limakalvoja. Huuhtelu auttaa tukkoiseen oloon, poistaa limaa ja helpottaa allergiaoireita.
5. Nenäöljy
Allergian hoitoon tarkoitetut lääkkeet voivat kuivattaa nenän limakalvoja. Haittavaikutuksia voi vähentää apteekista saatavalla nenäöljyllä. Helppokäyttöinen, suihkepulloon pakattu nenäöljy hoitaa nenän limakalvoja ja ehkäisee nenän karstoittumista.
6. FFP2-maski
Maskin käytöstä voi olla lisähyötyä allergikoille, sillä kyseinen maskityyppi estää siitepölyhiukkasten pääsyn nenän limakalvoille.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Katariina Lehtinenproviisori, tietopalvelupäällikkö
Puh:09 5420 4409katariina.lehtinen@ya.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Yliopiston Apteekki on huolehtinut suomalaisten hyvinvoinnista jo yli kaksi ja puoli vuosisataa. Palvelemme asiakkaita apteekeissa ja verkkoapteekissa ya.fi kaikkialla Suomessa. Tarjoamme myös terveydenhuollon toimijoille laajan valikoiman palveluita aina lääkkeiden valmistuksesta annosjakeluun. Olemme Helsingin yliopiston omistama yritys, jonka tuotto käytetään koulutukseen ja tutkimukseen. Asioidessasi Yliopiston Apteekissa olet mukana huolehtimassa huomisen yhteiskunnasta kanssamme.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Yliopiston Apteekki
Näin poistat punkit oikein10.4.2025 08:59:51 EEST | Tiedote
Punkkikausi alkaa Suomessa aikaisin keväällä ja jatkuu pitkälle syksyyn. Punkkien puremat ovat tavallisia niin ihmisillä kuin lemmikeilläkin. Asiantuntijamme antaa vinkit siihen, kuinka punkin puremilta kannattaa suojautua ja miten punkki poistetaan oikealla tavalla.
Yliopiston Apteekin vuosiraportti 2024 on julkaistu9.4.2025 10:01:07 EEST | Tiedote
Yliopiston Apteekin verkossa julkaistu vuosiraportti 2024 sisältää taloudellisen tilinpäätöksen ja kestävyysraportin, joka on toteutettu soveltaen eurooppalaista kestävyysraportointistandardia (European Sustainability Reporting Standard, ESRS).
Rokotus- ja terveyspalvelut alkavat kaikissa Yliopiston Apteekeissa2.4.2025 10:15:06 EEST | Tiedote
Yliopiston Apteekki aloittaa rokotukset ja terveyspalvelut kaikissa apteekeissaan huhti–toukokuussa 2025.
Kilpailua vääristävä progressiivinen apteekkivero täytyy poistaa tai muuttaa tasaveroksi18.3.2025 10:00:48 EET | Tiedote
Apteekkivero asettaa apteekit eriarvoiseen asemaan ja vääristää kilpailua. Progressiivista yritysverotusta ei ole millään muulla toimialla Suomessa.
Asiantuntijan neuvot siitepölyallergian oireiden lievittämiseen11.3.2025 09:09:38 EET | Tiedote
Siitepöly aiheuttaa monelle erilaisia silmä- ja nenäoireita, kun pensaat, lehtipuut ja heinät kukkivat. Siitepölykausi alkaa Suomessa kevättalvella ja jatkuu pitkälle syksyyn. Herkimmät voivat saada allergisia oireita jo helmikuussa, kun tuulet tuovat mukanaan siitepölyä etelästä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme