
Finnet-ryhmä tutki: Etätyön suosio jatkuu – valokuitukäyttäjät kokevat vähiten häiriöitä

Etätöitä nyt tekevistä suomalaisista kaksi kolmasosaa aikoo Finnet-liiton tuoreen tutkimuksen mukaan jatkaa etätöiden tekoa useammin verrattuna koronapandemiaa edeltävään aikaan. Joka neljäs vastaaja kertoi kuitenkin verkkoyhteyksien häiriöiden haitanneen etätöiden tekemistä.
Verkkoyhteyden häiriöistä kärsitäänkin tutkimuksen mukaan yleisesti, lähes kolmasosalla yhteydessä oli ollut pätkimistä tai hidastelua jonkin verran tai jatkuvasti. Valokuituyhteyksien käyttäjillä häiriöitä oli vähiten, vain noin joka kuudennella.
– Valokuidun ylivoimaisuus ei ole meille yllätys. Valokuitu on vakain, energiatehokkain ja luotettavin yhteys. Jos halutaan sujuvaa ja tuottavaa etätyöntekoa, niin kuidulle ei ole vaihtoehtoa, sanoo Finnet-liiton toimitusjohtaja Jarmo Matilainen.
Työnkuvalla oli merkitystä, miten verkkoyhteyksien häiriöitä koettiin. Noin neljännes vastanneista kertoi yhteyshäiriöiden vaikuttaneen videopuhelujen soittamiseen. Noin joka kolmas vähintään ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneista kertoi yhteyden pätkimisen tai hidastelun haitanneen etätöiden tekemistä.
– Jos työtehtäviin kuuluu useampien henkilöiden etätapaamisia, verkkoyhteyksien häiriöt ovat tuhoisia tuottavuuden kannalta. Osallistujat odottelevat palaveripudokkaita ja toistavat samoja asioita uudestaan heille. Huippuunsa valmisteltu esitys ei vakuuta, kun esiintyjä aloittaa kolmannen kerran alusta. Valokuidun ylivertaisuus näkyy myös erityisen hyvin, kun tiedostoja pitää ladata verkkoon tai samalla yhteydellä on useampia käyttäjiä.
Tutkimuksessa tiedusteltiin myös erikseen valokuituyhteyttä käyttävien kokemuksia etätyöstä. Noin kaksi kolmesta vastaajasta arvioi valokuituyhteyden mahdollistavan etätöiden tekemisen. Luotettavan valokuituyhteyden ansiosta videopalaverit sujuvat pätkimättä, minkä lisäksi valokuituyhteyden tiedonsiirtokyvyn luotettavuus ja nopeus on muihin teknologioihin verrattuna ylivoimainen.
Toimiva verkkoyhteys on johtamisen ja vuorovaikutuksen perusta
Matilainen sanoo, että yritysten kannalta korona-aika on vaatinut esihenkilöiltä aivan uudenlaisia johtamisen, kohtaamisen sekä vuorovaikutustaitojen opettelua.
– Toimistolla on helppo havaita, kuka on itseohjautuvampi ja kuka kaipaa tukea, neuvoja ja keskustelukumppania. Videopuhelut auttavat kohtaamaan, mutta jos ruudulle ilmestyy nykimään samean taustan päällä leijuva pikselöitynyt esimies, niin sellaista apua tai tukea ei oikeastaan kukaan kaipaa. Sujuvan etätyön vuoksi jokaiseen asuin- ja yrityskiinteistöön sijainnista riippumatta tarvitaan nopea ja luotettava nettiyhteys.
Etätyön toteutumisessa Matilainen näkee edelleen ongelmia, etenkin ihmisten kohtaamisten sekä kätevien, toimiston kaltaisten työtilojen puuttumisessa. Toisaalta paikkariippumaton työ sekä työmatkoihin kuluvan ajan vapautuminen hyötykäyttöön ovat avanneet aivan uusia mahdollisuuksia.
– Fiksuimmat työnantajat kehittävät nyt tapoja tukea monipaikkaista työtä, mikä tuo heille jatkossa tuottavimmat työntekijät. Jatkuvasti toimistolta käsin tehtävä työ jää jatkossa vain harvoihin tehtäviin. Ihmiset haluavat enemmän mahdollisuuksia työntekoon, yrittämiseen, itsensä kehittämiseen ja vapaa-aikaan. Luotettava ja nopea verkkoyhteys on tässä avainasemassa.
Finnet-liiton Suomi tarvitsee kuitua -hanke teetti Kantarilla tutkimuksen valokuidusta ja verkkoyhteyksistä maaliskuussa 2021. Kohderyhmänä olivat 15–79-vuotiaat suomalaiset. Vastaajia kyselyssä oli 1050.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jarmo Matilainen
toimitusjohtaja
044 722 8210
jarmo.matilainen (a) finnet.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Finnet-liitto ry
Vuonna 1921 perustettu Finnet-liitto ry on alueellisten tietoliikenneyhtiöiden edunvalvonta- ja yhteistyöelin. Finnet-liittoon kuuluu 19 jäsenyhtiötä tytär- ja osakkuusyhtiöineen, joiden liikevaihto oli vuonna 2020 yhteensä noin 240 miljoonaa euroa. Yhtiöt työllistävät yhteensä 1 500 henkilöä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Finnet-liitto
Forskning: Användare av mobila anslutningar har mest nätverksstörningar – användare av fiber väldigt lite25.5.2021 07:45:00 EEST | Pressmeddelande
Finländare som använde mobila dataanslutningar hade dubbelt mer nätverksstörningar än de som använde fiber, säger en färsk undersökningsom utförts av Finnet-gruppen. Nätverksstörningar framkommer speciellt hos dem, som bor på landsbygden.
Tutkimus: Verkkohäiriöitä on eniten mobiiliyhteyksien käyttäjillä - valokuidulla häiriöt vähäisiä25.5.2021 07:45:00 EEST | Tiedote
Mobiiliyhteyksiä käyttävillä suomalaisilla verkkoyhteyden häiriöt olivat yli kaksi kertaa yleisempiä kuin valokuituyhteyksien käyttäjillä, kertoo Finnet-ryhmän tuore tutkimus. Verkkoyhteyksien häiriöt piinaavat erityisesti maaseutukunnissa asuvia.
Finnet-gruppen undersökte: Distansarbetets popularitet fortsätter – fiberanvändarna upplever minst störningar21.4.2021 07:45:00 EEST | Pressmeddelande
Fiberförbindelsernas användare har minst störningar i sina nätförbindelser, berättar Finnet-gruppens färska undersökning. Den största delen av de finländare som nu arbetar på distans, kommer i fortsättningen att göra det oftare än de gjorde under tiden innan coronapandemin. Förutom en tillförlitlig och snabb förbindelse, ställer distansarbetet även krav på nya typer av ledarskaps- och interaktionsförmågor hos förmännen.
Finnet-gruppen investerar en halv miljard euro i optiska fiberförbindelser7.10.2020 07:55:01 EEST | Pressmeddelande
Telekomföretagen som hör till Finnet-förbundet har för avsikt att investera 500 miljoner euro i optiska fiberförbindelser fram till år 2030. Med denna investering skulle man kunna ansluta hälften av landets en miljon egnahemsfastigheter samt tusentals 5G-basstationer till det supersnabba fibernätet.
Finnet-ryhmä investoi valokuituyhteyksiin puoli miljardia euroa7.10.2020 07:54:23 EEST | Tiedote
Finnet-liittoon kuuluvat tietoliikenneyhtiöt aikovat investoida valokuituyhteyksiin 500 miljoonaa euroa vuoteen 2030 mennessä. Investoinnin voimin puolet Suomen miljoonasta omakotitalokiinteistöstä sekä tuhannet 5G-tukiasemat voitaisiin liittää huippunopeaan valokuituverkkoon.