Uusi kokoelma taidekriitikko John Ruskinin kirjoituksia nyt suomeksi!

Mikä on työn henkinen merkitys? Miltä näyttää yhteiskunta, jossa asioiden arvoa ei mitata rahassa?
Englantilainen John Ruskin (1819–1900) piti tavoitteenaan yhteiskunnan moraalista ja henkistä kääntymystä, kokonaisvaltaista uudistumista, jossa kaiken keskipisteenä olisi elävä, tunteva ja itseään ilmaisemaan pyrkivä ihminen. Leppymätön ponnistelu riitti muuttamaan maailmaa: hyvinvointiin pyrkivät sosiaaliset uudistukset, joita englantilaisessa yhteiskunnassa seuraavalla vuosisadalla tehtiin, saivat häneltä runsaasti innoitusta. Myös intialainen lakimies Mohandas Gandhi sovelsi Ruskinin oppeja kamppailussaan itsenäisen ja demokraattisen Intian luomiseksi.
Työ, talous ja sielu (Basam Books 2021) sisältää Ruskinin kaksi merkittävintä tekstiä: goottilaista arkkitehtuuria käsittelevä The Nature of Gothic (”Gotiikan olemus”) sekä kansantaloustieteen ihmiskuvaa kriittisesti ruotiva Unto This Last (”Viimeiset tulevat ensimmäisiksi”). Niitä silloittaa luentoteksti The Work of Iron (”Ruosteen ylistys”), jossa The Nature of Gothicin rakennustaiteellisesta kehyksestä siirrytään luontevasti Unto This Lastin suorasanaiseen mutta kaunopuheiseen yhteiskuntakritiikkiin. Teoksen on suomentanut Hannu Poutiainen.
”ELÄMÄ ON AINOA RIKKAUS. Elämä, joka sulkee sisäänsä kykymme rakastaa, iloita, ihailla. Rikkain maa on se, joka ravitsee suurinta määrää jaloja ja onnellisia ihmisiä; rikkain ihminen on se, joka on niin hyvin täyttänyt maailmallisen osansa, niin hyvin hoitanut leiviskänsä, että on niin henkilönsä kuin omaisuutensa voimalla toiminut muidenkin elämän hyväksi.”
Työllä on aina tekijänsä, Ruskin muistuttaa. Yhteiskunta, joka alistaa työn markkinataloudelle, alentaa tekijän koneiston osaseksi ja heikentää hänen kykyään kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Siksi työ on Ruskinin mukaan vapautettava ja palautettava ihmisen omiin käsiin hänen itseilmaisunsa ja luomisvoimansa välineeksi. Omana aikanamme, jossa elämän pieninkin osa-alue on muuttunut markkinavoimien leikkikentäksi, Ruskinin viesti on ajankohtaisempi kuin koskaan.
Kirjailijasta
Englantilainen John Ruskin (1819–1900) oli viktoriaanisen ajan tärkein taidekriitikko, henkinen suunnannäyttäjä ja uusien virtauksien puolestapuhuja, josta uransa keskivaiheilla kehkeytyi myös aikansa kiistellyin ja vaikutusvaltaisin yhteiskunnallinen keskustelija.
Kääntäjästä
Suomentaja Hannu Poutiainen on filosofian tohtori, joka toimii tutkijana Tampereen yliopistossa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Arvostelukappaleet:
Frida Wikblad
frida@basambooks.fi
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Basam Books on riippumaton helsinkiläinen yleiskustantamo. Meidät tunnetaan erityisesti laadukkaan hyvinvointi- ja työelämäkirjallisuuden, kaunokirjallisten klassikoiden sekä runouden kustantajana.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Basam Books
”Hiiri ja puolukka”-kirja tarjoaa innostavaa luettavaa juuri lukemaan oppineelle lapselle!9.4.2025 11:58:00 EEST | Tiedote
MI-NÄ LU-EN -kirjasarjan kolmas osa ”Hiiri ja puolukka” herättää lapsen lukuinnon jo aivan lukutaidon alkumetreiltä lähtien. Kirjassa on kolme hauskaa tarinaa, jotka lapsi pystyy lukemaan ihan itse! Tekstit on tavutettu suuraakkosin ja hauskat kuvat tukevat lukemista. MI-NÄ LU-EN-kirjasarja on kahden opettajan luoma kokonaisuus, joka on suunniteltu tukemaan lukutaitoa ja herättämään lapsissa lukemisen iloa!
Uudessa lastenkirjassa hölmöläiset keksivät lisää aikaa21.3.2025 10:58:16 EET | Tiedote
Hölmöläiset keksivät ratkaisun pidentää vuorokautta kahdella tunnilla! Hölmöläiset panevat kodin 100 salasanaa löydettävään järjestykseen. Kun hölmöläinen rakastuu, hän hempeilee sanomalla "koodaa mut auki". Kirjailija Pamela Mandart ja virolainen kuvittaja Andresin yhteistyö jatkuu uutuuskirjassa "Hölmöläisten salasanasähellykset."
"Viides polvi" – Perhesiteiden ja historian vaikutus nykypäivään21.3.2025 08:22:00 EET | Tiedote
Pekka Pudaksen "Viides polvi" on teos, joka käsittelee vahvasti perhesiteitä ja sukupolvien välistä suhdetta. Kirja tarkastelee, miten perhehistorian vaikutukset heijastuvat nykypäivään ja miten menneisyys muokkaa yksilön identiteettiä. Sen keskeisiin teemoihin kuuluvat myös identiteetin etsiminen ja yhteiskunnallisten sekä kulttuuristen muutosten vaikutus ihmiseen ja hänen valintoihinsa.
Tiibetinbuddhalaismunkki Mingyur-rinpochelta koskettava teos henkisestä kasvusta ja elämän haasteista6.3.2025 08:22:00 EET | Tiedote
"Munkki joka rakastui maailmaan" on tiibetinbuddhalaisen munkki Mingyur-rinpocheen jännittävä ja koskettava teos, joka käsittelee elämän haasteita, tunteiden kohtaamista ja henkistä kasvua. Kirja tarjoaa lohtua ja inspiraatiota arkeen. Teoksen on suomentanut Soili Takkala. Lisätietoja: anita@basambooks.fi.
”Hiiri ja mustikka”-kirja jatkaa lukuinnon ilosanomaa uudessa kirjasarjassa!25.2.2025 12:45:00 EET | Tiedote
MI-NÄ LU-EN -kirjasarjan seuraava osa ”Hiiri ja mustikka” innostaa lapsia lukemaan lukutaidon alkumetreiltä lähtien. MI-NÄ LU-EN -kirjasarja on suunnattu juuri lukemaan oppineille lapsille. Kirjat ovat saaneet innostuneen vastaanoton, sillä tällaisia kirjoja ei ole ennen ollut! Suuraakkosin tavutetut tarinat tekevät lukemisesta helppoa ja sujuvaa. Iloiset kuvat tukevat lukemista ja tekevät lukukokemuksesta hauskan ja palkitsevan. Kirjojen sisältö on huolellisesti rakennettu tukemaan lukutaidon kehitystä. Lapsi saa onnistumisen elämyksen kokonaisen kirjan luettuaan!
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme