Selvitys: Perhehoitajat kokevat, ettei heidän perhettään tueta riittävästi
Perhehoitoliitto selvitti keväällä 2021 kyselytutkimuksella lasten ja nuorten perhehoitajien kokemuksia koko perheen huomioimisesta ja sisarussuhteiden tuesta.
Ainoastaan kuusi prosenttia vastaajista ilmoitti, että heidän perheensä biologiset ja adoptoidut lapset ovat saaneet kokonaisuutena vahvasti tukea. Niistä vastaajista, jotka kokivat biologisten tai adoptoitujen lastensa saaneen tukea, yli 80 prosenttia ilmoitti suosittelevansa perhehoitajuutta muillekin. Kaikista vastaajista lähes puolet suhtautui kriittisesti perhehoitajuuden suosittelemiseen.
Vastaajat kokivat lähes poikkeuksetta, että heidän perhettään tavattiin liian vähän. Muukin vuorovaikutus oli vähäistä. Lähes puolet vastaajista ilmoitti esimerkiksi, etteivät työntekijät tapaa lainkaan perhehoitajia ja sijoitetun lapsen vanhempia yhdessä lukuun ottamatta vuosittaista asiakassuunnitelmaneuvottelua.
Kaikista vastaajista 35 prosenttia arvioi sisarussuhteiden tuen parantuneen viimeisen parin kolmen vuoden aikana. Niistä vastaajista, jotka olivat olleet aktiivisesti mukana Perhehoitoliiton Meidän sakki -hankkeessa, 65 prosenttia koki myönteistä kehitystä tapahtuneen. Hankkeella on siten ollut vahva merkitys koko perheen huomioimisen ja sisarussuhteiden tuen vahvistumisessa.
– Selvityksen tulokset ovat linjassa muun saamamme palautteen kanssa. Olemme onnistuneet yhdessä muuttamaan toimintakulttuuria sekä perheissä että sosiaalityössä, mutta viesti kaikkien lasten oikeuksien toteutumisen välttämättömyydestä ja sisarussuhteiden tuen tarpeesta ei ole vielä tavoittanut kaikkia. Vaikuttaa siltä, että pääsääntöisesti perheiden asioista myös päättävät viranomaiset, jotka eivät tunne perhettä tai perheen tilannetta riittävästi, Meidän sakki -hankkeen hankepäällikkö Emilia Säles sanoo.
Selvityksen mukaan perhehoitajan tehtävää suositellaan muille erityisesti silloin, kun perhehoitaja kokee saavansa kunnalta ohjausta ja vahvaa tukea koko perheelle ja kun työntekijä tuntee kaikki perheenjäsenet. Erityisesti perhehoitajan biologisten ja adoptoitujen lasten tuen ja kaikkien lasten keskinäisten sisarussuhteiden tuen puute laskee perhehoitajien intoa suositella perhehoitajuutta.
– Tuen puute on jo itsessään hyvin huolestuttavaa, mutta pitkällä aikavälillä erityisen hälyttäväksi tilanteen tekee se, miten harva perhehoitaja on valmis suosittelemaan perhehoitajuutta muille. Kuinka moni lapsi ja nuori tulevaisuudessa jää ilman perhettä, Perhehoitoliiton toiminnanjohtaja Merja Lehtiharju pohtii.
– Toisaalta lohdullista on, että meillä on tiedossa ratkaisu, jolla lasten oikeuksien toteutumista, nykyisten perhehoitajien jaksamista ja uusien perheiden saatavuutta voidaan lisätä: tuetaan kaikkia sijaisperheen jäseniä ja kiinnitetään huomiota perheeseen kokonaisuutena. Ilahduttavaa on myös se, että lähes 60 prosenttia vastaajista tiesi sijoittavalla kunnalla olevan käytössään perhehoidon toimintaohje, Lehtiharju jatkaa.
Innolink Oy:n toteuttamaan kyselyyn vastasi 179 perhehoitajaa. Heistä noin puolet ei ole ollut mitenkään mukana Perhehoitoliiton Meidän sakki -hankkeen toiminnassa.
Yhteyshenkilöt
Emilia SälesHankepäällikkö, Meidän sakki -hanke
Puh:0400 448 084emilia.sales@perhehoitoliitto.fiMerja LehtiharjuToiminnanjohtaja
Puh:040 310 1441merja.lehtiharju@perhehoitoliitto.fiOlli KoikkalainenTiedottaja
Puh:040 310 1446olli.koikkalainen@perhehoitoliitto.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Perhehoitoliitto ry on valtakunnallinen, toimeksiantosuhteisen perhehoidon asiantuntijajärjestö, joka vaikuttaa, viestii, neuvoo ja kouluttaa perhehoitoon liittyvissä asioissa ja tukee perhehoitajia, sijaisvanhempia ja perhehoidossa hoidettavia lapsia ja aikuisia. Perhehoitoliitto on perustettu vuonna 1983. Perhehoitoliittoon kuuluu 21 perhehoitajien ja sijaisvanhempien alueellista jäsenyhdistystä, joissa on noin 4200 jäsentä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Perhehoitoliitto ry
Miltä perhehoidon tulevaisuus näyttää? Tule kuulemaan Hyvinkäälle 13.3.6.3.2025 12:00:41 EET | Tiedote
Perhehoito sopii monenlaisiin elämäntilanteisiin myös eri-ikäisille erityistä tukea tarvitseville ihmisille. Perhehoitoliiton ja hyvinvointialueiden seminaarissa kuulet, miksi perhehoito on niin vaikuttava keino turvata inhimillistä arkea ja myös hillitä sote-kustannusten kasvua.
Perhekodeissa ympäri maata avoimet ovet 3.3.2025 – Tervetuloa tutustumaan ikäihmisten perhehoidon arkeen!25.2.2025 08:30:00 EET | Tiedote
Perhehoito tarjoaa ikäihmisille turvallista arkea perhehoitajan luona tai ikääntyneen omassa kodissa. Perhehoito on mainio tapa tukea ikääntyneiden ja omaishoitajien jaksamista sekä vähentää raskaampien hoivapalveluiden tarvetta hyvinvointialueilla.
Sijaisvanhemmista on huutava pula – Sijaisperhe mullisti Peppi Puljujärven maailman9.9.2024 12:06:58 EEST | Tiedote
Tuhansia suomalaisia lapsia ja nuoria asuu lastensuojelulaitoksissa. Jotta yhä useampi heistä voisi kasvaa perheen kanssa, Suomeen tarvitaan lisää sijaisvanhempia. Heitä etsitään Ajoissa kotiin -kampanjalla, jota suojelee somevaikuttaja Peppi Puljujärvi.
Perhehoitoliiton liittokokous: Perhehoidon turvallisuus lisääntyy perhehoitajan sosiaaliturvaa parantamalla22.4.2024 10:00:00 EEST | Tiedote
Perhehoitoliiton puheenjohtajana jatkaa kotkalainen Minna Ahokas. Liitto muistuttaa, että perhehoidon turvallisuuteen ja perhehoitajien sosiaaliturvaan liittyvää lainsäädäntöä on kehitettävä.
Ministeriön suositus hyvinvointialueille: Turvatkaa perhehoidon resurssit14.3.2024 11:00:00 EET | Tiedote
Uusi laatusuositus kannustaa hyvinvointialueita liittämään perhehoidon entistä vahvemmin osaksi ikäihmisten palveluiden kokonaisuutta. Perhehoitoliitto muistuttaa, että perhehoito auttaa turvaamaan ikäihmisten elämänlaatua ja vähentämään raskaampien hoivapalveluiden tarvetta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme