Ruokapakkauksiin selkeä tieto ravinnosta
Nykyiset ravintotietomerkinnät vaikeaselkoisia, eivätkä tue terveyttä
EU:n määräysten mukaiset ravintotiedot eivät edistä hyviä valintoja. Tietoja pitää erikseen etsiä pakkauksen takaosasta. Jos ravintosisältötiedot löytyvät, harva kuluttuja pystyy tulkitsemaan, mikä on lukuihin tai prosentteihin perustuvan tiedon merkitys itselle kokonaisruokavalion kannalta.
Tarvetta ymmärrettävälle ruokatiedolle olisi. Suomalaisista 95 % saa liikaa suolaa, valtaosalle tulee ylimääräisiä kaloreita, sokerin saanti on runsasta ja kovaa rasvaa syödään liikaa.
Etuosan pakkausmerkinnöistä kokemusta monista maista
Etuosan merkintöjä on käytetty monissa maissa, ja niiden vaikutuksia on tutkittu. Toimiva merkki tai symboli on riittävän iso, riittävän yksikertainen, ei numeroita, korkeintaan kolme sanaa. Asiakas löytää tiedon elintarvikkeen epäterveellisyydestä silmäillessään kaupan hyllyjen tuotteita.
Selkeät varoitusmerkit auttavat ihmisiä syömään terveellisemmin
Tehokkaimmat ovat pakollisiksi säädetyt varoitusmerkit, joita on käytettävä epäterveelliseksi luokiteltujen tuotteiden pakkausten etuosassa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Leena NieminenTiedottajaTerve Paino ry
Puh:040 589 1412info@tervepaino.fiPertti MustajokiPuheenjohtaja, sisätautien ja aineenvaihdunnan erikoislääkäri, professoriTerve Paino ry
Puh:050 591 6336pertti.mustajoki@fimnet.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Terve Paino toimii terveemmän ruokaympäristön puolesta
Terve Paino ry:n tavoitteena on vaikuttaa ylipainon vähentämiseen siten, että Suomen ruokaympäristö olisi terveyttä ja hyvinvointia tukeva.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Terve Paino ry
Sote-alueet tarvitsevat lihavuussairauksien torjuntaan valtakunnallisia päätöksiä21.1.2022 12:20:58 EET | Tiedote
Hyvinvointialueiden vaaleissa äänestetään suomalaisen terveydenhuollon tulevaisuudesta. Valittavien aluevaltuustojen pitää huomioida, että suurin osa suomalaisista on ylipainoisia. Ja että suurimmalla osalla alueen potilaista on ylipainosta johtuvia sairauksia.
Lihavuus on yhteiskunnan sairaus20.12.2021 07:05:00 EET | Tiedote
Suomen perustuslain 19. pykälä velvoittaa valtiovaltaa väestön terveyden edistämiseen, myös toimiin terveellisemmän ruokaympäristön puolesta. Lääkärilehdessä 17.12.2021 ilmestyneessä artikkelissa "Yhteiskunnalliset toimet välttämättömiä lihomiskehityksen kääntämiseksi" Terve Paino ry:n asiantuntijat esittävät väitteelle tieteelliset perusteet.
Britannian virvoitusjuomaveron taikatemppu: sokerin saanti väheni, vaikka juomien kokonaismyynti ei pienentynyt16.8.2021 07:05:00 EEST | Tiedote
Britanniassa tuli vuoden 2018 huhtikuussa voimaan sokeripitoisiin virvoitusjuomiin kohdistunut vero. Sen seurauksena sokerin saanti juomista väheni 10 prosenttia, mutta virvoitusjuomien kulutus jatkui entiseen malliin. Miten tämä temppu tehtiin? Lihavuusepidemian vuoksi monissa maissa on yhteiskunnan säätelyllä vähennetty epäterveellisten elintarvikkeiden tarjontaa. Sokeripitoisten virvoitusjuomien hinnan nostaminen verottamalla on yksi yleisemmistä keinoista, joka Britanniassa toteutettiin onnistuneesti (1).
Työllisyys nousuun terveemmän painon avulla20.4.2021 07:15:00 EEST | Tiedote
Ylipaino lisää työkyvyttömyyttä lineaarisesti; reilun ylipainon aiheuttamat sairaudet johtavat ennenaikaiselle eläkkeellä kolme kertaa todennäköisemmin kuin terve paino. Parempi terveys lisää työllisyyttä – samalla syntyisi merkittävät säästöt julkisen talouden menoihin.
Suomalaiset haluavat valtiolta apua pysyäkseen terveessä painossa15.3.2021 07:15:00 EET | Tiedote
Valtaosa suomalaisista toivoo elintarvikkeille terveysperusteisia veroja, käy ilmi Terve Paino ry:n, Soste ry:n ja Yksi elämä -verkoston teettämässä kyselyssä. Kaikkein eniten kannatusta sai sokerivero, jota kannatti 59 % vastaajista. Myös suolan ja kovan rasvan verottamista kannatti huomattava osa vastaajista.