Yrittäjät: Pienyrityksiä pitää auttaa digitalisoimaan taloushallintoaan - taloudenpitoon ja velvoitteisiin kuluva aika minimoitava, jotta jää aikaa tehdä bisnestä

Enemmistö pk-yrityksistä on digitalisoinut taloushallintoaan. Kuitenkin mitä pienemmästä yrityksestä on kyse, sitä todennäköisempää on, että se ei hyödynnä verkkolaskua, tilitoimistoa tai kirjanpito-ohjelmistoa. Tiedot käyvät ilmi Pk-yritysbarometrista sekä yrittäjäjärjestön kyselytutkimuksista.
- Yrittäjiä on autettava löytämään, hankkimaan ja käyttämään digitaalisemman taloudenpidon mahdollistavia palveluita ja ratkaisuja. Niiden on oltava helppokäyttöisiä, yhteentoimivia ja kustannuksiltaan mahdollisimman kohtuullisia, Mikkilä muistuttaa.
Mitä vähemmän yritys hoitaa talouttaan digitaalisin keinoin, sitä enemmän aikaa kuluu manuaaliseen kirjanpitoon, paperitositteiden pyörittelyyn ja viranomaisraportointiin. Tämä on pois tuottavasta työstä.
Yritysten on myös varauduttava siihen, että lakisääteisten velvoitteiden hoitaminen voi tulevaisuudessa edellyttää digitaalisempaa taloushallintoa.
Selvitystyön tunnistamiin kehittämiskohteisiin tartuttava
Tänään julkaistu Verohallinnon koordinoima selvitystyö kartoitti, miten pienyrittäjä voisi tulevaisuudessa hoitaa reaaliaikatalouden toimet ja vaatimukset mahdollisimman pienin taloudellisin ja hallinnollisin kustannuksin. Talouden reaaliaikaistamisella viitataan yritysten ja julkisyhteisöjen taloushallinnon automatisointiin digitaalisia ratkaisuja kuten verkkolaskuja ja -kuitteja hyödyntäen.
- Valtaosa pk-yrityksistä on siirtynyt verkkolaskutukseen, kun isommat yritykset ja julkiset organisaatiot ovat alkaneet vaatia toimittajiltaan ja alihankkijoiltaan verkkolaskuja. Verkkokuitteja käytetään vielä vähän. Niiden laajempi käyttöönotto vaatii kuitti-infran ja -palvelujen kehittymistä, Mikkilä toteaa.
Suomen Yrittäjät oli mukana selvityksen tehneessä ryhmässä. Ryhmä esittää, että valtion tänä vuonna käynnistämä Yritysten digitalous -hanke tarttuisi selvityksen havaintoihin.
Hallitus esittää, että hanketta rahoitettaisiin 14 miljoonalla eurolla EU:n elpymispaketista. Hankkeen tarkoituksena on tukea talouden reaaliaikaistumista ja yritysten taloushallinnon digitalisoitumista.
Reaaliaikatalouteen siirtyminen vaatii realistisen aikataulun
- Reaaliaikaisempi talous hyödyttäisi pidemmällä aikavälillä kokonaisuutena kaikenkokoisia yrityksiä. Alkuvaiheessa taloushallinnon automatisointi todennäköisesti kuitenkin edellyttäisi useissa yrityksissä investointeja ja uutta osaamista, Suomen Yrittäjien veroasiantuntija Laura Kurki sanoo.
Kurjen mukaan reaaliaikatalouteen siirtyminen tarvitseekin harkiten vaiheistetun aikataulun, joka on realistinen eli huomioi erityisesti pienyrityskentän digikypsyyden kehityksen sekä tarjolla olevien palveluiden tason.
- Yrityksille voi asettaa reaaliaikatalouden velvoitteita vasta, kun yrityksillä on riittävät valmiudet ja mahdollisuudet hoitaa ne. Tämä koskee myös veroraportoinnin velvoitteita.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Joonas Mikkilädigi- ja koulutusasioiden päällikkö
Puh:045 129 6791joonas.mikkila@yrittajat.fiLaura Kurkiveroasiantuntija
Puh:09 2292 2928laura.kurki@yrittajat.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta

Käynti: Maistraatinportti 2 / Posti: PL 999
00240 HELSINKI
09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi
Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin keskusjärjestö, joka ajaa yrittäjien sekä pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäseniä Yrittäjien paikallisyhdistyksissä on lähes 70 000 ja toimialajärjestöissä noin 36 000. Ne työllistävät Tilastokeskuksen (2023) mukaan yrittäjät mukaan lukien noin 590 000 henkilöä ja yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on noin 171 miljardia euroa. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 372 paikallisyhdistyksestä, 21 aluejärjestöstä ja 60 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät
Yrittäjät: Riihen YEL-linjaus voi johtaa eläkemaksupommiin25.4.2025 09:30:17 EEST | Tiedote
Orpon hallitus linjasi puoliväliriihessä korjaavansa yrittäjien eläkejärjestelmää siten, että yrittäjien eläkemaksu määräytyy nykyistä selkeämmin yrittäjän todellisten tulojen mukaan. ”Linjaus uhkaa nostaa rajusti monien yrittäjien eläkemaksuja. Se voi olla eläkemaksupommi”, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.
Toimittaja, tarvitsetko tietoa puoliväliriihen vaikutuksista yrityksiin? Suomen Yrittäjät vastaa24.4.2025 08:45:00 EEST | Tiedote
Kuinka Orpon hallituksen puoliväliriihen ratkaisut vaikuttavat konkreettisesti yrittäjiin, yrityksiin ja työllisyyteen? Mitä tapahtuu verotukselle ja taloudelle? Sisältävätkö päätökset vaikuttavia uudistuksia? Suomen Yrittäjät on median käytettävissä ja tavoitettavissa.
Yrittäjät: Varsin tasapainoinen kasvupaketti23.4.2025 22:47:10 EEST | Tiedote
“Hallituksen kasvutoimet ovat merkittäviä. Kasvupaketti on varsin tasapainoinen. Yhteisöveron ja ansiotuloverotuksen kevennykset tukevat kasvua”, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Yrittäjistä arvioi. Hallitus linjasi YEL-uudistuksesta, että yrittäjien eläkemaksu määräytyy jatkossa selkeämmin “todellisten tulojen mukaan”. “Tämä voi olla hyvin ongelmallinen linjaus, koska yrittäjän todelliset tulot on erittäin vaikea määrittää eri yhtiömuodoissa”, Pentikäinen sanoo.
Yrittäjägallup: Osinkoverotus yritysten kasvulle kriittisin vero19.4.2025 10:33:00 EEST | Tiedote
Lähes puolet (48 %) yrittäjistä sanoo, että osinkoverotuksen kiristys vähentäisi yrityksen kasvuhaluja. Osakeyhtiömuodossa toimivista yrittäjistä näin sanoo 64 prosenttia. ”Yrittäjien viesti puoliväliriiheen on selkeä: Ei pidä kiristää osinkoverotusta, mutta kannattaa pohtia ansiotuloveron ja yhteisöveron alentamista”, puheenjohtaja Petri Salminen Suomen Yrittäjistä tiivistää.
Akava ja Yrittäjät: Yhdistelmävakuutus vahvistaisi turvaa17.4.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Akava ja Suomen Yrittäjät esittävät, että Orpon hallitus linjaa puoliväliriihessä yhdistelmävakuutuksesta. Tällä hetkellä ansiosidonnaista työttömyysturvaa voi kerryttää vain joko työntekijänä tai yrittäjänä, mutta ei samanaikaisesti molempina. Yhdistelmävakuutus mahdollistaisi työttömyysturvan kerryttämisen samanaikaisesti sekä palkansaajana että yrittäjänä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme