Keskusteluapua tarvitaan – Nuorten turvatalot auki läpi kesän

Pitkittynyt koronatilanne on koetellut nuorten jaksamista ja luonut yksinäisyyttä. Tämä käy ilmi Punaisen Ristin Nuorten turvatalojen ja ALL-YOUTH-tutkimushankkeen huhtikuussa järjestämästä Digiraati.fi -keskustelusta, joka käsitteli yli 18-vuotiaiden nuorten korona-ajan kokemuksia.
– Kuitenkin ilman mitään ''vaikeuksia'' tai suurempia haasteita nyt alkaa pikkuhiljaa omakin ''pää hajoamaan''. Yli vuosi näin erilaista elämää on alkanut uuvuttaa ja välillä tuntuu ettei mikään oikein tunnu miltään, kommentoi eräs nuori keskustelija.
Nuoret toivat myös esille huolensa mielenterveyspalveluiden riittävyydestä, kun avun tarve on kasvanut. Osallistujat huomauttivat, että etenkin matalan kynnyksen keskusteluapu on tärkeää mielenterveysongelmien ennaltaehkäisyssä. Kokemuksena oli myös, että nuorten aikuisten tarpeet on ohitettu esimerkiksi etäopiskelun suhteen.
– Nuoret on otettu huomioon mielestäni aika heikosti. Varsinkin korkeakouluopiskelijat on vähän unohdettu, koska täytyy huomioida, että ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijat ovat vielä jopa alle 20-vuotiaita, ja etäopetusta on jatkunut jo yli vuoden taukoamatta, sanoo toinen keskusteluun osallistunut.
Nuorten turvatalot auttavat kesällä
Nuortenpalveluiden tulee reagoida nopeasti kasvaneeseen tuen tarpeeseen. Punaisen Ristin Nuorten turvataloilta keskusteluapua saa koko kesän.
– Haluamme, että nuorilla on luottamus siihen, että muuttuvissakin tilanteissa turvatalot ovat tukena, painottaa Helsingin Nuorten turvatalon koordinaattori, perheterapeutti Anne-Maria Pitkänen.
Tukea tarvitsevaa autetaan hänelle sopivimmalla tavalla ja koronarajoitusten puitteissa - digitaalisesti sekä kasvotusten. Nuori, hänen perheensä tai läheisensä voivat tulla juttelemaan mistä vain nuoruuteen liittyvistä asioista ammattilaisten ja koulutettujen vapaaehtoisten kanssa. Viime aikoina turvatalolla on kohdattu ja autettu yhä useammin myös 18 vuotta täyttäneitä nuoria aikuisia.
– Keskustelemaan voi tulla vaikka yksinäisyydestä, alakulosta, itsenäistymisen paineista, opinnoissa jaksamisesta tai päälaelleen kääntyneestä unirytmistä, Pitkänen listaa.
Turvatalojen erityispiirteenä on maksuton ja ilman ajanvarausta tarjottava apu, jota saa yleensä myös ilta- ja yöaikaan. Tarvittaessa nuori voi myös yöpyä turvatalolla. Lisäksi turvatalot auttavat valtakunnallisessa Sekasin-chatissä.
Nuorten turvatalojen kesäaukioloajat:
Pääkaupunkiseudun turvatalojen tilapäismajoitus ja keskusteluapu palvelevat koko alueen nuoria ja heidän läheisiään kesän ajan keskitetysti arkisin vuorokauden ympäri ja viikonloppuisin sekä pyhäpäivinä kello 17-10.
• Vantaan turvatalossa 24.6.–4.7.
• Helsingin turvatalossa 5.7.–18.7.
• Espoon turvatalossa 19.7.–1.8.
Tampereen turvatalolta saa keskusteluapua lähitapaamisin ja verkossa 28.6.–30.7. arkisin kello 9–16. Tilapäismajoitus on suljettu 24.6.–1.8.2021.
Turun turvatalon tilapäismajoitus ja keskusteluapu ovat auki koko kesän vuorokauden ympäri. Muiden turvatalojen ollessa kiinni, Turkuun voi olla yhteydessä esimerkiksi puhelimitse tai sähköpostilla.
Turvatalojen yhteystiedot: https://www.punainenristi.fi/tyomme/nuortenturvatalot/yhteystiedot/
Toimimme myös verkossa Sekasin-chatissa, joka on avoinna nuorille arkisin kello 9–24 ja lauantaisin sekä sunnuntaisin kello 15–24.
Lisätietoja:
Nuorten turvatalotoiminnan johtaja Leena Suurpää, p. 050 543 8251, leena.suurpaa@punainenristi.fi
Helsingin Nuorten turvatalon johtaja Miki Mielonen, p. 040 570 9397,
miki.mielonen@punainenristi.fi
Avainsanat
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Suomen Punainen Risti on yksi Suomen suurimmista humanitaarisista järjestöistä. Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.
Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestö kannustaa ihmisiä hoitamaan terveyttään ja pitämään huolta toisistaan. Inhimillisyyden puolustaminen on yksi järjestön päätavoitteista.
Finlands Röda Kors är en av de största humanitära organisationerna i Finland. Röda Korset har i uppgift att hjälpa dem som mest är i behov av hjälp såväl i hemlandet som utomlands.
Röda Korset hjälper människor i samband med katastrofer och olyckor och ger utbildning i beredskap. Organisationen uppmuntrar människor att sköta sin hälsa och ta hand om varandra. Att försvara humanitet är en av Röda Korsets huvudmål.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Punainen Risti SPR
Marja Vest vald till Finlands Röda Kors kommunikationsdirektör9.4.2025 07:00:00 EEST | Pressmeddelande
Filosofie och politices magister Marja Vest har valts till Finlands Röda Kors kommunikationsdirektör.
Marja Vest Suomen Punaisen Ristin viestintäjohtajaksi9.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Filosofian ja valtiotieteiden maisteri Marja Vest on valittu Suomen Punaisen Ristin viestintäjohtajaksi.
Jännitteiden kasvaessa on pidettävä kiinni sodan oikeussäännöistä – henkilömiinasopimuksesta irtautuminen vaarantaa siviilien suojelun4.4.2025 09:30:00 EEST | Tiedote
Punaisen Ristin kansainvälinen komitea ICRC, Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun kansallisten yhdistysten liitto IFRC ja seitsemän Euroopan maan Punaiset Ristit ovat julkaisseet julkilausuman liittyen valtioiden viimeaikaisiin ilmoituksiin irtautua henkilömiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta. Irtisanoutuminen keskeisestä humanitaarisen oikeuden sopimuksesta vaarantaa siviilien suojelun konflikteissa ja uhkaa sodan oikeussääntöjen päämäärien toteutumista.
Suomen Punaiselta Ristiltä puoli miljoonaa euroa avustustyöhön Kaakkois-Aasian maanjäristyksen jälkeen1.4.2025 12:57:08 EEST | Tiedote
Suomen Punainen Risti ohjaa 500 000 euroa katastrofirahastostaan Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun kansainvälisen liiton (IFRC) avustusoperaatioon. Operaatiolla tuetaan Myanmarin Punaisen Ristin avustustyötä tuhoisan maanjäristyksen jälkeen.
Undersökning av Röda Korset: 92 procent tycker att det är viktigt att man ingriper i rasism som upplevs bland barn och ungdomar – 24 procent har ingripit i det17.3.2025 08:00:00 EET | Pressmeddelande
Enligt Röda Korsets enkät anser 92 procent av de som bor i Finland att det är viktigt att ingripa mot rasismen som upplevs bland barn och ungdomar. 24 procent av respondenterna har ingripit. Veckan mot rasism den 17–23 mars uppmuntrar alla att ingripa mot rasism och att agera för mänsklighet.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme