Uusi, ilmainen ohjelmistotyökalu vauhdittaa kvanttitietokoneiden kehittämistä

Kvanttiprosessorien suunnittelu on kvanttitietokoneiden kehittämisen perusta. Nyt monivaiheinen, paljon aikaa ja vaivaa vievä prosessi helpottuu, kiitos IQM Quantum Computersin (IQM) ja Aalto-yliopiston kehittämän ohjelmistotyökalun.
Uusi KQCircuits-työkalu automatisoi suprajohtavien kvanttiprosessorien suunnittelun. Yritys tarjoaa avoimeen lähdekoodiin perustuvan ohjelmistonsa ilmaiseksi kvanttitekniikan kehittäjien käyttöön vauhdittaakseen kvanttitietokoneiden rakentamista.
”Työkalun voi ohjelmoida tuottamaan esimerkiksi sellaisen sommitelman kubitteja kuin haluaa. Tämä nopeuttaa suunnittelua ja estää inhimillisten virheiden syntymistä, koska piirtämistä ei enää tarvitse tehdä käsin”, sanoo Aalto-yliopiston ja VTT:n professori Mikko Möttönen.
Ohjelmistotyökalu mahdollistaa myös alustan, jonka avulla kvanttisirun kehitys voidaan organisoida suunnittelusta ja simuloinnista valmistukseen. Työkalun ansiosta kvantti-insinöörit ja -fyysikot voivat suunnitella sirulle kvanttiprosessoreja nopeasti ja systemaattisesti.He voivat myös tarkistaa signaalin reitityksen ennen valmistusprosessin aloittamista ja näin välttyä kalliilta virheiltä.
”Näin voidaan varmistaa, että signaalilinja ei ole poikki, vaan se johtaa paikkaan, mihin on tarkoituskin”, Möttönen sanoo
Ohjelmistotyökalun kehittämisen aloitti IQM:n palvelupäällikkö Johannes Heinsoo, kun hän oli tutkijana Aallossa Möttösen ryhmässä.
”Olemme IQM:llä suunnitelleet ja kehittäneet kvanttiprosessoria ohjelmistotyökalun avulla. Haluamme tarjota sen koko kvanttitekniikan tutkimusyhteisön saataville avoimen lähdekoodin alustalla ja vauhdittaa näin innovaatioiden syntymistä”, sanoo Heinsoo.
Ohjelmistotyökalu on kehitetty Python-ohjelmointikielellä sähköpiirien piirto-ohjelmaksi. Sen avulla voidaan tuottaa ja muokata helposti pintoja kahdessa ulottuvuudessa, ja sen jälkeen ne voidaan laittaa useampaan kerrokseen.
”Työkalun avulla voidaan tehdä rakenneaihio, jota on helppo muutella; latoa siihen esimerkiksi haluttuja komponentteja, kuten kubitteja ja resonaattoreita”, Möttönen sanoo.
Ohjelmistotyökalussa on myös valmis mallikirjasto, jossa on erilaisia kvanttiprosessoreiden valmistuksessa käytettävien kalvojen ja varjostimien piirustuksia.
”Etsimme tutkimuspuolella aina yhteistyömahdollisuuksia ja tapoja suunnitella laadukkaita ja toisinnettavia kvanttiprosessoreja. Olemme iloisia siitä, että IQM jatkaa Aalto-yliopiston laboratorioissa aloitettua työtä. Toivomme muidenkin kvanttiyritysten ja -tutkijoiden hyödyntävän työkalua ja osallistuvan sen jatkokehittämiseen”, kertoo Möttönen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mikko Möttönen
Professori, Kvanttilaskennan ja -laitteiden tutkimusryhmän johtaja
Aalto-yliopisto ja VTT
puh. 050 594 0950
mikko.mottonen@aalto.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Aalto-yliopistossa tiede ja taide kohtaavat tekniikan ja talouden. Rakennamme kestävää tulevaisuutta saavuttamalla läpimurtoja avainalueillamme ja niiden yhtymäkohdissa. Samalla innostamme tulevaisuuden muutoksentekijöitä ja luomme ratkaisuja maailman suuriin haasteisiin. Yliopistoyhteisöömme kuuluu noin 13 000 opiskelijaa ja yli 4 500 työntekijää, joista 400 on professoreita. Kampuksemme sijaitsee Espoon Otaniemessä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aalto-yliopisto
Aalto-yliopiston akateemiset tulokset ja kansainvälinen arvostus pysyivät vahvoina vuonna 20244.4.2025 14:10:00 EEST | Tiedote
Aalto-yliopiston hallitus hyväksyi kokouksessaan 3.4.2025 hallituksen toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen vuodelta 2024. Aalto-yliopisto sijoittui vuonna 2024 erinomaisesti kansainvälisissä yliopistovertailuissa. Kansainvälinen QS World University Rankings sijoitti Aalto-yliopiston Suomen ykköseksi ja sijalle 113 maailmanlaajuisesti. Taide ja muotoilu sijoittui hienosti maailmassa kahdeksannelle sijalle. Times Higher Education arvioi Aalto-yliopiston maailman 21. parhaaksi nuoreksi (alle 50-vuotiaaksi) yliopistoksi. Aalto-yliopisto sai Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) excellence-laatuleiman osoituksena poikkeuksellisen laadukkaasta kehittämistyöstä. Keväällä 2024 myös saatettiin päätökseen yliopiston strategian arviointi ja päivitys. Tutkimustoiminta pysyi korkealla tasolla. Kansainvälisten vertaisarvioitujen tieteellisten artikkeleiden määrä nousi 2 384:ään (2 210 edellisvuonna). Eniten viittauksia saavia ja korkean vaikuttavuuden top 10 % -julkaisuja näistä oli 1
ADHD-oireet esiin virtuaalitodellisuuspelin avulla - tutkijat havaitsivat selkeitä eroja lasten aivoverkostoissa24.3.2025 10:24:23 EET | Tiedote
Tutkimus voi auttaa selvittämään ADHD-epidemiaa, kehittämään siihen muita kuin lääkehoitoja ja myös saamaan selville, miten aivomme ovat muuttumassa.
Pysäyttävä tutkimustulos: Maailman maaseutualueilla asuu paljon luultua enemmän ihmisiä18.3.2025 12:00:00 EET | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen mukaan maapallon väestöä kuvaavat tietoaineistot saattavat arvioida maaseudun väkiluvun jopa yli puolet todellisuutta alhaisemmaksi.
EMBARGO: “Significant proportion” of world’s rural population missing from global estimates, says study18.3.2025 12:00:00 EET | Press release
Global population datasets, crucial for decision-making by governments and institutions, may underestimate rural populations by as much as 53% to 84%, reveals an Aalto University study.
Tutkijat ratkaisivat halkeamien mysteerin – parantaa yleisten rakennusmateriaalien kestävyyttä10.3.2025 09:15:00 EET | Tiedote
Tutkijat onnistuivat selvittämään insinöörejä vaivanneen paradoksin: miksi materiaalien halkeamat etenevät nopeammin, kun jännitys pääsee välillä vapautumaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme