Helsingin uimarannoilla ensimmäisiä sinilevähavaintoja

Munkkiniemen ja Aurinkolahden uimarannoilla on juhannusviikolla havaittu kesän ensimmäiset sinilevät. Seurasaarenselän ja Laajalahden rantavyöhykkeeseen on paikoittain kertynyt sinileviä myös uimaranta-alueiden ulkopuolella. Helsingin edustan välisaaristossa tilanne on vielä hyvä ja ulommilla uimarannoilla uimista haittaa vain alhainen veden lämpötila. Viime viikonlopun jälkeen käynnistynyt kumpuamisilmiö on laskenut pintalämpötiloja jopa 10 astetta Suomenlinnan, Lauttasaaren ja Aurinkolahden uimarannoilla.
Uimakausi alkoi 14. kesäkuuta ja kestää elokuun loppuun saakka. Helsingin ympäristöpalvelut valvoo uimakauden ajan rantojen hygieniaa sekä veden laatua Helsingin yleisillä uimarannoilla.
Näin tunnistat sinilevän
Sinilevä näkyy vedessä aluksi vihertävinä tai kellertävinä hippusina, mutta runsastuessaan levämassa voi nousta veden pinnalle levälautoiksi. Runsaasta sinileväesiintymästä kielii myös veden sameus ja vihreys. Rantaan ajautunut levälautta voi muistuttaa paksua maalia tai hernerokkaa. Vanhetessaan sinilevän väri voi muuttua ruskehtavaksi tai jopa turkoosiksi. Sille on tunnusomaista ummehtunut haju.
Sinilevän voi erottaa muista levistä esimerkiksi kokeilemalla veden pintaa kepillä: jos levämassa ei tartu keppiin rihmoina vaan hajoaa ja sekoittuu veteen, kyseessä on todennäköisesti sinilevä. Vettä voi myös ottaa lasiin ja antaa veden seistä hetken aikaa: jos levä nousee pintaan, kyseessä on todennäköisesti sinilevä.
Sinilevän terveyshaitat
Sinilevää runsaasti sisältävään veteen on aina syytä suhtautua siten, että se saattaa aiheuttaa terveyshaittaa. Jotkut sinilevälajit tuottavat ihoa ärsyttäviä yhdisteitä sekä hermo- tai maksamyrkkyjä. Myös myrkyttömät sinilevät voivat aiheuttaa iho- ja hengitystieoireita, joten uinnin jälkeen on hyvä peseytyä puhtaalla vedellä. Sinileväistä vettä ei tule käyttää peseytymiseen eikä saunomiseen. Sinileväisen veden käyttäminen löylyvetenä voi aiheuttaa jopa enemmän oireita kuin veden nieleminen. Runsaan sinilevämäärän nieleminen voi aiheuttaa äkillisiä myrkytysoireita. Oireina voi olla esimerkiksi nuha, ihon tai silmien kutina, ripuli, oksentelu ja pahoinvointi.
Etenkin pienet lapset ja lemmikkieläimet on syytä pitää poissa sinileväisestä vedestä, koska ne voivat saada voimakkaitakin myrkytysoireita. Myrkytysepäilyissä hakeudutaan lääkäriin. Myrkytystietokeskus antaa tarvittaessa lisäohjeita.
Tietoa uimavesistä, levätilanteesta ja veden lämpötilasta
Helsingissä on 25 uimarantaa, joista neljällä suositellaan uimisen välttämistä. Uimarantojen vedenlaatua seurataan säännöllisin näytteenotoin. Uimavesinäytteiden tulokset ja näytteenoton yhteydessä tehdyt sinilevähavainnot ovat nähtävillä Helsingin kaupungin Internet-sivuilla http://www.hel.fi/uimavesi.
Rantapelastajien päivittämät tiedot valvottujen uimarantojen sinilevätilanteesta ja uimaveden lämpötilasta löytyvät palvelusta https://ulkoliikunta.fi/.
Helsingin edustan vesien tilaa voi seurata seuraavista lähteistä: hel.fi/merivesi (meriveden laatu) ja meri.hel.fi (veden lämpötila, merisää ja aallokko)
Uimaveden lämpötilat Helsingissä https://uiras.fvh.io/
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Uimarannat:
Milla Hätönen
ympäristötarkastajaharjoittelija
kaupunkiympäristön toimiala
puh. 09 310 37417
uimavesilaatuvalvonta@hel.fi
Satu Wahlman
terveysinsinööri
kaupunkiympäristön toimiala
puh. 09 310 34370
uimavesilaatuvalvonta@hel.fi
Merialue:
Emil Nyman
tutkija
kaupunkiympäristön toimiala
puh. 09 310 70911
emil.nyman@hel.fi
Kuvat

Tietoja julkaisijasta

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki
09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto
Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Kaupunkiympäristölautakunnan päätöstiedote 29.4.202529.4.2025 19:04:15 EEST | Tiedote
Helsingin kaupunkiympäristölautakunta kokoontui tiistaina XX.XX.2025. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen.
Helsinki varautuu vapun viettoon lisävessoin ja -roskiksin28.4.2025 12:56:32 EEST | Tiedote
Kaupunki järjestää keskustan puistoihin 198 käymälää ja 51 pisoaaria juhlijoita varten. Keskustaan ja Kaivopuistoon tuodaan lisäksi tapahtumaroskiksia, avolavoja sekä peltitynnyreitä kytevälle grillijätteelle.
Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 24.4.202524.4.2025 17:45:17 EEST | Tiedote
Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 24.4.2025 » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran torstaina 8.5.2025.
Omgivningen kring Esplanaden är stängd för trafik under valborgsmässoafton24.4.2025 15:30:53 EEST | Pressmeddelande
Motorfordonstrafiken är förbjuden på Esplanaderna och deras sidogator kl. 15–20 då Havis Amanda får sin mössa. Gatuparkeringen är begränsad på Ludvigsgatan, Fabriksgatan, Skepparegatan och Eirastranden.
Esplanadin ympäristö suljettu liikenteeltä vappuaattona24.4.2025 15:30:53 EEST | Tiedote
Moottoriajoneuvoliikenne on kielletty Esplanadeilla ja niiden sivukaduilla klo 14–20 Havis Amandan lakituksen takia. Kadunvarsipysäköintiä on rajoitettu Ludviginkadulla, Tehtaankadulla, Laivurinkadulla ja Eiranrannassa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme