Hiv-säätiö

Hiv-tartuntoja ennaltaehkäisevä prep-lääkitys on nyt käyttäjälleen maksuton

Jaa
1.7.2021 voimaan astunut uusi asiakasmaksulaki muuttaa hiv-tartuntoja ennaltaehkäisevän prep-lääkityksen (pre-exposure prophylaxis) maksuttomaksi Suomessa. Lääkityksen maksuttomuus edistää hoidon saatavuutta ja sen yhdenvertaista toteutumista kaikille sitä tarvitseville.
Hivpointin prep-asiantuntija Sami Tuunainen, kuvaaja Mikko Rasila
Hivpointin prep-asiantuntija Sami Tuunainen, kuvaaja Mikko Rasila

Prep-lääkitys on useissa tutkimuksissa turvalliseksi ja kustannustehokkaaksi osoitettu keino ehkäistä hiv-tartuntoja henkilöillä, joilla on kohonnut riski saada tartunta. Se antaa jopa 99 prosentin suojan hiv-tartuntaa vastaan, kun lääkettä käytetään oikein. Prep on useissa Euroopan maissa ollut maksuton tai kuulunut lääkemaksujen korvauksen piiriin jo muutamia vuosia. Sen on todettu vähentäneen hiv-tartuntoja maissa, joissa se on ollut jo pidempään käytössä.

Hoitojonot haasteena prep-hoidon toteutumiselle

Suomessa on tällä hetkellä arviolta noin 600 prepin käyttäjää ja suurin osa heistä on Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alueella. Prepin käyttäjistä suurin osa on miehiä, joilla on seksiä miesten kanssa, mutta lääkkeestä voi hyötyä kuka tahansa, jolla on satunnaisten seksipartnereiden kanssa suojaamatonta seksiä. Julkisessa terveydenhuollossa prep-hoitoja annetaan pääsääntöisesti sukupuolitautien tai infektiosairauksien poliklinikoilla. Hoitoon kuuluu kolmen kuukauden välein toteutuvat seurantakäynnit, joiden yhteydessä testataan myös muut seksitaudit.

Maksuttomuuden myötä prep-hoitoon hakeutuvien määrä tulee todennäköisesti kasvamaan jonkin verran. HUS:ssa jono prep-hoidon aloitukseen on tällä hetkellä ollut jopa kahdeksan kuukautta, kun muualla Suomessa hoidon on voinut aloittaa ilman jonotusta. HUS pyrkiikin kehittämään prep-hoidossa oleville digitaalisia asiointipalveluja, joiden avulla jo prep-lääkityksellä olevien hoidon seurantaa voitaisiin toteuttaa sähköisesti. Sen toivotaan vapauttavan resursseja uusien prep-hoitojen käynnistämiseen ja hoitojonon purkamiseen.

Prep-hoitopolkuja kehitetään järjestökentän ja julkisen terveydenhuollon yhteistyöllä

Hivpoint toimii prep-hoitoon hakeutuvien ja hoidossa olevien asiakkaiden tukena sekä on mukana kehittämässä toimivia hoitopolkuja yhteistyössä julkisen terveydenhuollon kanssa. Hivpointissa on viimeisen kahden vuoden aikana ohjattu lähes 200 asiakasta julkisen terveydenhuollon prep-hoidon aloitukseen.

– On valtavan hieno edistysaskel, että prep muuttuu maksuttomaksi myös Suomessa. Se on yksi tehokkaimmista keinoista ennaltaehkäistä hiv-tartuntoja. Hoidon toteutumisen kannalta on kuitenkin tärkeää, että lääkitykselle pääsee silloin, kun on akuutti tarve. Hiv-tartunnan riski kasvaa pitkän jonotusajan aikana. Prep-hoidon arvioon pitäisi päästä matalalla kynnyksellä, ilman lähetettä ja hoitoja tulisi antaa myös perusterveydenhuollossa, toteaa Hivpointin hankekoordinaattori ja prep-asiantuntija Sami Tuunainen

Katsoaksesi videon lähteestä www.youtube.com, anna hyväksyntä sivun yläosasta.Mikä on prep?Siirry videokanavalle

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Hivpointin prep-asiantuntija Sami Tuunainen, kuvaaja Mikko Rasila
Hivpointin prep-asiantuntija Sami Tuunainen, kuvaaja Mikko Rasila
Lataa
Kuvaaja Mikko Rasila
Kuvaaja Mikko Rasila
Lataa
Kuvaaja Mika Ruusunen
Kuvaaja Mika Ruusunen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Hiv-säätiö
Hiv-säätiö
Hermannin rantatie 2 B
00580 Helsinki

0207465705http://www.hivpoint.fi

Hiv-säätiön ylläpitämän Hivpointin tarkoituksena on hiv-tartuntojen ennaltaehkäiseminen, tartunnan saaneiden ja heidän läheistensä tukeminen sekä hiv-tartunnan saaneiden ihmis- ja perusoikeuksien edistäminen.

Hivpoint toteuttaa ja kehittää hiv-tartuntojen ennaltaehkäisyyn ja seksuaaliterveyden edistämiseen tähtääviä testaus-, neuvonta- ja tukipalveluja sekä vaikuttamistyötä. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hiv-säätiö

Hiv-testejä ei tehdä tarpeeksi – todellista tartuntatilannetta ei voida tietää22.4.2024 06:00:00 EEST | Tiedote

Vuosina 2020–2022 pistämällä päihteitä käyttävillä todettujen hiv-tartuntojen määrä on ollut kasvussa erityisesti pääkaupunkiseudulla. Heille suunnatuissa matalan kynnyksen palveluissa ja asumisyksiköissä hiv-testausmäärät ovat kuitenkin jääneet tarpeeseen nähden vähäisiksi. Säännöllinen testaus ehkäisee sairauden etenemisen aids-vaiheeseen, mahdollistaa hoitoon pääsyn ja ehkäisee jatkotartuntoja. Hivpointin ja A-klinikkasäätiön yhteinen Oikeus hiv-testiin -hanke kehittää ratkaisuja pistämällä päihteitä käyttävien hiv-tartuntojen ennaltaehkäisyyn ja hiv-testauksen tehostamiseen.

Stigma vaikuttaa hiv-positiivisten elämään ja estää hakeutumasta testeihin1.12.2023 05:00:00 EET | Tiedote

Maailman aids-päivänä, 1.12. hiv-työtä tekevät järjestöt muistuttavat, että stigma vaikuttaa hiv-positiivisten jokapäiväiseen elämään ja estää ihmisiä hakeutumasta testeihin. Positiiviset ry:n Stigma Index -kyselytutkimuksen mukaan Suomessa joka kymmenes (11 %) hiv-positiivinen oli kuluneen vuoden aikana jättänyt hakeutumatta tarvitsemaansa muuhun kuin hiviin liittyvään terveydenhuoltoon. Suurin osa (74 %) koki hivistä kertomisen muille ihmisille edelleen vaikeaksi.

Seksitautitesteihin pääsy ei toteudu terveysasemilla suositusten mukaan – tartuntamäärät nousussa15.5.2023 07:44:15 EEST | Tiedote

Hivpoint selvitti syksyllä 2022, miten hiv- ja muihin seksitautitesteihin pääsy toteutuu terveysasemilla. Selvitys toteutettiin ottamalla yhteyttä 20:n eri puolilla Suomea sijaitsevan terveysaseman ajanvarauspalveluun. Oikeanlainen seksitautitesteihin ohjaus toteutui ainoastaan kahdella terveysasemalla. Kolmella terveysasemalla hiv-testiin pääsy evättiin kokonaan. Terveysasemille oli vaikeaa päästä kuppatestiin, eikä klamydia- ja tippurinäytteitä otettu oikeilta limakalvoilta. Hivin ja muiden seksitautien testausta tulisi nyt tehostaa perusterveydenhuollossa, koska vuonna 2022 tippuri-, kuppa ja hiv-tartuntoja todettiin lähes kaksinkertainen määrä kuin yleensä vuosittain. Tartuntamäärien kasvu on jatkunut vuoden 2023 aikana.

Hiv-säätiön uusi puheenjohtaja, kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen on huolissaan Suomen hiv-tilanteesta31.1.2023 06:00:00 EET | Tiedote

Hiv-tartuntojen ennaltaehkäisyn sekä hiv-tartunnan saaneiden hyvinvoinnin ja oikeuksien puolesta toimiva Hiv-säätiö valitsi vuosikokouksessaan 24.1.2023 vasemmistoliiton kansanedustaja Aino-Kaisa Pekosen hallituksensa puheenjohtajaksi kaudelle 2023–2024. Pekonen on toiminut tehtävässä aiemmin vuosina 2015–2019. Vuonna 2019 Pekonen luopui puheenjohtajan tehtävästä, kun hänet nimitettiin sosiaali- ja terveysministeriksi.

Suomessa hiv-tartunnat todetaan usein vuosien viiveellä – hivin ja muiden seksitautien testausta tulisi tehostaa21.11.2022 06:00:00 EET | Tiedote

Euroopassa noin puolet hiv-tartunnan saaneista ja suomalaisista tartunnan saaneista yli 10 % ei tiedä hiv-tartunnastaan, koska heitä ei ole testattu. Lisäksi Suomessa yli puolet hiv-tartunnoista diagnosoidaan myöhään. Tartunnat todetaan usein vuosien viiveellä tai vasta siinä vaiheessa, kun sairaus on edennyt aids-vaiheeseen. Yli puolella tartunnan saaneista on ollut ennen diagnoosia terveydenhuollon käyntejä, joiden yhteydessä hiv-testiä olisi voitu tarjota jo aiemmin. Seksitautitartuntoja on tänä vuonna todettu ennätysmäärä, joten hivin ja muiden seksitautien testauksen tehostaminen on entistäkin tärkeämpää.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye