Saako tiellä kulkea? Maanmittauslaitos vastaa lomalaisia askarruttaviin kysymyksiin

Kulkemista ohjaava säännöstö on kirjattu useaan eri paikkaan, ja siinä on runsaasti tulkinnanvaraa. Vastauksia kysymyksiin täytyy etsiä tieoikeuksista, maanomistajan oikeuksista ja jokamiehenoikeuksista.
Saako tiellä kävellä tai pyöräillä?
Suomessa on ikiaikaiseen perinteeseen pohjautuva jokamiehenoikeus. Oikeutta ei ole missään laissa määritelty, vaan se perustuu käytännössä syntyneisiin periaatteisiin.
Jokamiehenoikeudella saa kävellä, pyöräillä tai hiihtää toisen omistamalla maalla ilman omistajan lupaa, kun ei aiheuta haittaa tai häiriötä. Erityisesti on huomioitava, ettei rikota kenenkään kotirauhaa.
Kotirauhan tarkoittamalle alueellekaan ei ole tehty tarkkaa määritelmää. Jossain kotirauha voi ulottua sadan metrin päähän lähimmästä rakennuksesta, toisaalla se ei ole voimassa enää viiden metrin päässä talon seinästä. Jos tie ei kulje kotirauhan alueella, saa sillä siis liikkua jokamiehenoikeudella ilman erillistä lupaa.
Saako tiellä ajaa autolla?
Lähtökohtaisesti tiellä saa kulkea ajoneuvolla (mopolla, autolla tai muulla laitteella), jos on saanut kulkemiseen oikeuden. Oikeus voi olla virallisesti perustettu tieoikeus tai maanomistajan antama lupa. Yleisesti on tulkittu, että satunnainen kulkeminen tiellä esimerkiksi marjastamaan on myös sallittua, kun kyse ei ole säännöllisestä tai järjestetystä toiminnasta. Ajoneuvolla kulkeminen ei kuitenkaan kuulu jokamiehenoikeuksiin.
Maanmittauslaitoksen asiakaspalvelusta saa ilmaiseksi enintään kymmenen kiinteistön omistajatiedot yhden vuoden aikana esimerkiksi kulkemisluvan pyytämistä varten. Omistajatietoja ei luovuteta suoramarkkinointiin, mielipide- tai markkinointitutkimukseen tai ostotarkoituksessa tehtäviä yhteydenottoja varten.
Saako maanomistaja sulkea tien?
Maanomistajalla on oikeus tehdä omaisuudellaan lähes mitä tahansa, kun noudattaa lain säännöksiä. Tieoikeus menee kuitenkin ohi maanomistajan oikeuden. Maanomistaja ei siis saa estää tien käyttöä, jos tiellä on jollakulla muulla tieoikeus. Jokamiehenoikeudella ei vastaavaa suojaa ole.
Jos tiellä ei ole kenelläkään tieoikeutta, maanomistaja saa katkaista kulkemisen kaivamalla tien pois, rakentamalla sen poikki aidan tai tien kohdalle rakennuksen. Tällöin jokamiehenoikeudella kulkevien on vain löydettävä uusi reitti. Jos kyse on vanhasta tiestä ja suositusta kulkureitistä, maanomistajan kannattaa harkita kahdesti ennen kulkemisen estämistä. Mitä vanhemmasta tiestä on kyse, sitä suuremmalla todennäköisyydellä tiellä on vanha tieoikeus.
– Lämpimät ilmat ja runsas kesäinen valo kannattaa käyttää Suomen kauniista luonnosta nauttimiseen. Liikkuessa on kuitenkin hyvä pitää mielessä edellä kuvatut periaatteet ja täydentää niitä tilanteen mukaan arkijärjellä, toteaa palvelupäällikkö Panu Karhu Maanmittauslaitoksesta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Panu Karhu, palvelupäällikkö, panu.karhu@maanmittauslaitos.fi, p. 029 531 6265
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 84 (Opastinsilta 12C)
00521 HELSINKI
029 530 1100 (Vaihde)https://www.maanmittauslaitos.fi/
Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä edistämme paikkatietojen tutkimusta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos
Laki muuttuu: Maanmittauslaitos hoitamaan itärajan esteaidan korvausmenettelyt 1.5. alkaen25.4.2025 13:34:20 EEST | Tiedote
Suomen itärajalle nousevaan esteaitaan liittyvää korvausmenettelyä tehostetaan siten, että Maanmittauslaitos ratkaisee 1.5. lähtien korvausasiat Rajavartiolaitoksen sijaan. Tasavallan presidentti vahvisti lakimuutoksen perjantaina 25.4.
Tahallinen häirintä itärajalla piinaa lentoliikennettä ja yhteiskunnalle miljoonien arvoista aineistonkeruuta, nyt Maanmittauslaitoksen tutkijat testaavat ratkaisuja ongelmaan15.4.2025 07:56:54 EEST | Tiedote
Maanmittauslaitoksen tutkijat kehittävät ja testaavat satelliittipaikannuksen häirinnän tunnistusta ja sen vahinkojen torjuntaa huhtikuussa käynnistyvän EU:n rahoittaman tutkimushankkeen avulla. Ratkaisuja tullaan testaamaan Pohjois-Karjalassa. Ongelmanratkaisulle on huutava pula, sillä paikannushäirintä aiheuttaa turvallisuusriskejä ja taloudellista vahinkoa viranomaisille ja yrityksille.
Kolme miljoonaa rajapyykkiä epätarkasti kartalla – epäselvät tapaukset ratkeavat rajankäynnissä8.4.2025 07:12:47 EEST | Tiedote
Suomen metsissä ja tonttien kulmilla on noin 12 miljoonaa rajapyykkiä, joista joka neljännen sijainti ei ole tarkasti tiedossa. Modernit, tarkat mittalaitteet on saatu maanmittarien käyttöön vasta tällä vuosituhannella. Epätarkkoja sijainteja mitataan tarkoiksi aina maanmittaustoimitusten yhteydessä sekä tarvittaessa erillisessä rajankäynnissä.
Maanmittauslaitoksen Seinäjoen asiakaspalvelu avaa uusissa tiloissa 10.4.24.3.2025 14:24:24 EET | Tiedote
Maanmittauslaitoksen asiakaspalvelupiste Alvar Aallon kadulla Seinäjoella on suljettu 24.3–9.4. muuton vuoksi. Torstaina 10.4. asiakaspalvelu avaa ovensa osoitteessa Kirkkokatu 9b B.
Tutkijat havaitsivat, että saman lajin puut samassa metsässä heräävät kevääseen omia aikojaan – ero jopa 12 päivää19.3.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Maanmittauslaitoksen ja Helsingin yliopiston tutkimus on paljastanut merkittäviä yksilöllisiä eroja siinä, miten puut aloittavat kasvukautensa. Tulokset saatiin ensimmäistä kertaa kokeillulla menetelmällä, jossa tutkijat laserkeilasivat metsäalueen tunnin välein koko kasvukauden ajan. Löydökset tarjoavat arvokasta uutta tietoa paikallisten kasvuolosuhteiden vaikutuksesta puiden kasvuun.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme