Jyväskylän yliopisto

Kirjallisuusterapia auttaa eronneita katsomaan ydinperheideaalin ulkopuolelle

Jaa
FT Taru Tapioharju selvitti Jyväskylän yliopistossa tarkastettavassa psykologian väitöskirjassaan, kuinka eronneiden naisten itsehavainnointi ja toimijuus suhteessa perheeseen kehittyi lyhyen, kuuden istunnon mittaisen kirjallisuusterapiaintervention aikana.
FT Taru Tapioharjun psykologian väitöstilaisuus järjestetään pe 20.8.
FT Taru Tapioharjun psykologian väitöstilaisuus järjestetään pe 20.8.

Tapioharjun tapaustutkimus osoitti kirjallisuusterapeuttisen intervention ja luovan kirjoittamisen tarjonneen tutkimukseen osallistuneille eronneille naisille välineitä käsitellä ja muodostaa uudelleen esimerkiksi ydinperheeseen liittämiään merkityksiä. Tutkimusaineistona käytettiin etenkin interventioprosessin eri vaiheissa tuotettuja metaforakirjoituksia.

Alussa oli ydinperheen mallitarina

”Vaikka ryhmät olivat eroryhmiä, kumpusivat ensimmäiset metaforat ’minun perheestäni’ vahvasti perinteisestä ydinperheen käsityksestä. Tämä tuotti jonkinasteista säröä, koska he kaikki olivat eronneita. Tuo särö oli ensimmäinen häiriötekijä ja se laittoi prosessin käyntiin”, Tapioharju kertoo interventioprosessista.

Jo seuraavissa perheen metaforissa, jotka kirjoitettiin prosessin puolessa välissä, oli tapahtunut selvää muutosta. Suurin muutos tapahtui kirjoittajan suhteessa perheeseen ja niihin repertuaareihin, joista metaforat ammensivat. Kirjoittajan positio oli jo hiukan enemmän ulkopuolisen pohtijan ja metafora saattoi sulkea sisäänsä rinnakkain varsin vastakohtaisetkin tarinamallit.

”Metaforatyöskentely ja muut kirjoitetut harjoitukset toivat myös luovaa häiriötä niille kirjoittajille, jotka aluksi tuottivat tiukan ulkoistavaa diskurssia selvitäkseen ihanteensa ja eletyn elämänsä tuottamasta ristiriidasta”, Tapioharju toteaa.

Kuvitellusta ideaaliperheestä elettyyn perheeseen – ja luontoon

Prosessin myötä perhettä kuvaavat metaforat muuttuivat myös sisällöllisesti. Metaforat alkoivat puhua monimuotoisemmasta perheestä, eikä perhe näyttäytynyt enää ainoastaan perinteisenä kahden aikuisen ja lasten ydinperheenä. Perheestä tuli metaforissa myös osa luontoa, joka näkyy myös Tapioharjun väitöskirjatyön nimessä: Perheeni on kotiinpalaavat muuttolinnut.

Kirjallisuusterapia on Suomessa uusi tulokas

Tapioharjun väitöstutkimus on Suomessa ensimmäinen terveiden aikuisten kirjallisuusterapiaa tarkasteleva väitös. Kirjallisuusterapiasta on tehty ainoastaan neljä aiempaa väitöstyötä Suomessa, eikä terapiamuoto ole tällä hetkellä Suomessa akateeminen oppiaine, toisin kuin musiikkiterapia.

”Kirjallisuusterapia ei ole psykoterapiaa, mutta se on väline psykoterapeuttiselle prosessille. Tämä näkyy myös omassa väitöstyössäni, jossa terapeuttista muutosta tarkastellaan kielenkäytön säännönmukaisuuksissa tapahtuvina hienovaraisina muutoksina, eikä yksilön mielensisäisinä prosesseina”, perheterapeuttina, kirjallisuusterapeuttina ja työnohjaajana toimiva Tapioharju kertoo.

Tapioharjun tutkimuksessa kirjallisuusterapia kehitti osallistujien itsehavainnointia. Tutkitun intervention edetessä kaikki kirjoittajat siirtyivät teksteissään objektipositiosta kohti havaitsijapositiota ja he alkoivat käydä dialogia itsensä ja ympäristön kanssa. Leikkija fantasia saivat tilaa, kun jähmettyneiden kehien tuottama tosikkomaisuus, ulkokohtaisuus ja kyynisyys vähenivät.

FT Taru Tapioharjun psykologian väitöskirjan "Perheeni on kotiin palaavat muuttolinnut” - Metaforat ja itsehavainnoinnin kehitys eronneiden kirjallisuusterapiassa – diskurssianalyyttinen ja narratiivinen tutkimus" tarkastustilaisuus järjestetään verkkovälitteisesti perjantaina 20.8. kello 12 alkaen.

Vastaväittäjänä toimii FT, dosentti Elina Weiste (Työterveyslaitos) ja kustoksena professori Juha Holma (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on suomi, sitä voi seurata osoitteessa https://r.jyu.fi/dissertation-tapioharju-200821.

Väitöskirja on luettavissa osoitteessa http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-8785-5

Lisätietoja:

Taru Tapioharju, taru.tapioharju@gmail.com, puh. 040 756 2780

Taru Tapioharju valmistui Helsingin yliopistosta filosofian maisteriksi vuonna 1984, pääaineenaan yleinen kirjallisuustiede ja teki lisensiaatin työnsä kotimaisesta kirjallisuudesta vuonna 1988. Tämän jälkeen Tapioharju on suorittanut kirjastonhoitajan tutkinnon ja toiminut Vantaan ja Espoon kirjastoissa osastonjohtajana ja sivukirjastonjohtajana sekä vuosituhannen alussa Lieksan kaupungin kirjastotoimenjohtajana sekä Kangasalan kunnan kirjasto- ja kulttuuritoimenjohtajana.

Vuonna 2010 Tapioharju väitteli filosofian tohtoriksi Tampereen yliopistosta, aiheenaan Suomen kirjallisuus. Hän on lisäksi suorittanut kirjallisuusterapeutin ohjaajan koulutuksen sekä työnohjaajan ja perheterapeutin tutkinnot ja toimii nykyään perheterapeuttina, kirjallisuusterapeuttina ja työnohjaajana.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kirke Hassinen
Viestinnän asiantuntija
kirke.m.hassinen@jyu.fi, puh. 050 462 6920

Kuvat

FT Taru Tapioharjun psykologian väitöstilaisuus järjestetään pe 20.8.
FT Taru Tapioharjun psykologian väitöstilaisuus järjestetään pe 20.8.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Läpimurto virustutkimuksessa: Virus-RNA:n havaitseminen entistä herkemmin4.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopiston nanotiedekeskuksen (NSC) tutkijat ovat tehneet merkittävän edistysaskeleen enteroviruksen RNA:n havaitsemisessa kehittämällä uudenlaisen suhteelliseen fluoresenssiin perustuvan anturin, joka tunnistaa enteroviruksen perimän entistä herkemmin. Tutkimus myös vahvistaa tieteidenvälisen yhteistyön merkitystä maailmanlaajuisten terveyshaasteiden ratkaisemisessa.

Sosiaalihuollon priorisoinnille tarvitaan selkeitä eettisiä periaatteita – uusi kirja opastaa alan ammattilaisia ja päättäjiä3.4.2025 12:00:00 EEST | Tiedote

Miten sosiaalihuollossa tulisi päättää, kenelle apua tarjotaan ensimmäisenä? Mihin rajalliset resurssit kohdennetaan oikeudenmukaisesti? Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa tehdään päivittäin vaikeita päätöksiä. Uudessa kirjassaan Sosiaalihuollon priorisoinnin mallit ja etiikka yliopistonlehtori Petteri Niemi ja sosiaalityöntekijä Riikka Niemi tarjoavat päättäjille ja sosiaalihuollon ammattilaisille työkaluja oikeudenmukaiseen ja perusteluun priorisointiin.

Väitöstutkimuksen mukaan humanitaarisen avun kestävyys edellyttää paikallisten organisaatioiden vahvistamista2.4.2025 08:01:00 EEST | Tiedote

Humanitaarisen avun lokalisaation tavoitteena on vahvistaa paikallisia organisaatioita, ja siirtää heille avustustoimien resurssit ja johtajuus. Samalla lokalisaatio edistää avun pitkän aikavälin kestävyyttä. Usein julkilausutut lokalisaatiotavoitteet eivät kuitenkaan toteutudu, kun ulkopuoliset kansainväliset toimijat jatkavat lokalisaation johtamista. Väitöskirjatutkimuksessaan Abdul Kadir Khan tarkastelee tätä dynamiikkaa analysoiden kriittisesti Bangladeshin Cox’s Bazarissa rohingya-avustustyöhön osallistuvien organisaatioiden näkökulmia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye