Huolehdi sähköistyksen turvallisuudesta – vältä sähkötapaturma
Kodin sähköverkon jännite on vaarallinen
Kodin pistorasiasta tuleva 230 voltin (V) yksivaiheinen jännite on vaarallinen ja suurin osa vakavista sähkötapaturmista sattuukin juuri tällä jännitteellä. Pahimmillaan sähköisku voi aiheuttaa kuoleman, mikä onneksi on melko harvinaista. Tilastoituja lievempiä sähkötapaturmia maassamme tapahtuu vuosittain muutama sata.
- Todellinen määrä lienee monta kertaa suurempi. Ihmiset jakavat sosiaalisen median keskustelukanavilla kokemuksiaan siitä, millaisia sähkötapaturmia heidän kodeissaan sattuu, sanoo viestintäjohtaja Paula Ihamäki Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:stä.
- Äskettäin joku kertoi, että sai kodin keittiön vesihanasta sähköiskuja. Kun sähköasentaja oli kutsuttu selvittämään tämän aiheuttajaa, ilmeni, että saunan paneelien asennuksessa oli käytetty pitkiä nauloja. Sellainen oli lävistänyt sähkökaapelin ja jäänyt kärjestään kosketukseen takana olleeseen kupariseen vesiputkeen. Sen kautta verkkojännite johtui metalliseen tiskipöytään ja vesihanaan.
Sähköturvallisuutta vaarantavia tilanteita voikin syntyä remontoinnin aiheuttamina. Ja vuosien käytön myötä sähkölaitteistot myös kuluvat.
- Esimerkiksi löystyneet kaapeliliitokset sekä rikkoutuneet sähkökytkimet, pistorasiat, jatkojohdot ja pistokkeet ovat mahdollisia sähköiskujen lähteitä. Ne ovat turvallisuusriski, joiden vaarallisuutta ei pidä vähätellä, huomauttaa STULin tekninen johtaja Esa Tiainen.
Myrskyt yleistyvät ja kovenevat – varaudu ajoissa
Salamaniskun aiheuttama ylijännite saattaa hajottaa sähkölaitteita. Ylijännitetilanne voi syntyä kovien tuulien ja lumituiskujen aikaan myös silloin, kun ilmajohtojen päälle kaatuu puita.
Ilmaston lämpenemisen myötä ennustetaan myrskyjen tulevan entistä rajummiksi. Suositeltavaa onkin asennuttaa etenkin ilmajohtoverkon alueella oleviin asuin- ja talousrakennuksiin ylijännitesuojaus sekä varautua sähkökatkoksiin polttomoottorikäyttöisellä aggregaatilla.
Sähköistyksen vikojen paikannukseen, sähkölaitteistojen korjauksiin ja sähköasennuksiin tulee aina käyttää sähköistysalan ammattilaista, jolla on vaadittava urakointioikeus ja pätevyys.
- Sähköistyksiin kajoaminen itse on väärä paikka säästää rahaa. Hinta voi lopulta tulla kestämättömän korkeaksi. Meidän viestimme on, että sähköasennustyö ei ole jokamiehen oikeus vaan kuuluu oikeudet omaavalle sähköurakoitsijalle*, Tiainen sanoo.
Sähköiskutapaturman sattuessa
- katkaise ensimmäiseksi virta laitteesta (irrota pistotulppa pistorasiasta, jos tämä onnistuu turvallisesti tai käännä sähkökeskuksen pääkytkin 0-asentoon)
- hälytä lisäapua yleisestä hätänumerosta 112
- varmista, hengittääkö uhri ja onko hän tajuissaan
- ellei uhri hengitä, aloita painelu-puhalluselvytys välittömästi (30 painallusta ja 2 puhallusta)
- jatka elvytystä siihen asti, kunnes apu saapuu paikalle (huolehdi lisäavun opastamisesta paikalle)
*Urakointioikeudet omaavien sähköasennusyritysten yhteystiedot saa helpoiten sähköistysalan yhteisestä Löydä sähkömies -verkkopalvelusta www.löydäsähkömies.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja Löydä sähkömies -palvelumallista:
- Viestintäjohtaja Paula Ihamäki, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry, puh. 041 451 5482, paula.ihamaki@stul.fi
Lisätietoja sähköistyksestä ja sähköturvallisuudesta:
- Tekninen johtaja Esa Tiainen, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry, puh. 041 453 4071, esa.tiainen@sahkoinfo.fi
Kuvat


Tietoja julkaisijasta
Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry on sähköisen talotekniikan asiantuntija, elinkeinopoliittinen edunvalvoja ja tiedon tuottaja. Liitolla on kaikkiaan noin 3 000 jäsenyritystä ja 16 alueosastoa. STULin urakoitsijajäsenten yhteenlaskettu liikevaihto on noin 4,5 miljardia euroa ja ne työllistävät 22 000 asentajaa sekä 5 000 toimihenkilöä. Lisätietoja www.stul.fi
www.löydäsähkömies.fi on sähköistysalan yhteinen verkkopalvelu, joka auttaa löytämään ammattitaitoisen sähköasentajan omalta paikkakunnalta. Tavoitteena on parantaa sähköturvallisuutta, energiatehokkuutta ja asumismukavuutta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Sähkö- ja teleurakoitsijat STUL ry
Talotekniikka-ala lähestymässä hitaasti käännekohtaa – alan näkymät kuitenkin kaksijakoiset27.3.2025 07:00:00 EET | Tiedote
Talotekniikka-alan suhdannekatsauksen mukaan pitkään odotettu käänne parempaan siintää horisontissa. Korjausrakentamisen osalta asuntoremontit ovat kasvussa, mutta esimerkiksi julkisten tilojen korjaaminen sakkaa edelleen. Alan markkinatilanne on hyvin pirstaloitunut ja monella paikkakunnalla suhdannetilanne jatkuu synkkänä.
Sähköala palkitsi hyviä opinnäytetöitä28.2.2025 09:52:21 EET | Tiedote
Vuoden 2024 Hyvä opinnäytetyö -stipendit on jaettu Oili Vastamaalle ja Mariam Amarille. Sähköisen talotekniikan yliopistostipendin on saanut Lauri Laivoranta.
HD-siirtymä tulee – Ennakoi remontit ja säästä kustannuksia asiantuntijan vinkeillä10.2.2025 09:10:48 EET | Tiedote
Tv-lähetysten siirtyminen teräväpiirtolaatuun on tilaisuus hoitaa taloyhtiön tietoliikenneasiat kuntoon.
Sähköautojen lisääntyminen pakottaa taloyhtiöt vaikeiden päätösten äärelle24.1.2025 09:30:00 EET | Tiedote
Sähköautoista täyttyvät parkkipaikat tuovat taloyhtiöiden punnittavaksi uusia kysymyksiä, kuten sähköremonttien tarpeen, älykkäämpien latausjärjestelmien rakentamisen ja huipputehon aiheuttamien kustannusten reilun jakamisen osakkaille. Apua saa osaavilta latausjärjestelmien toteuttajilta.
Lataa sähköautosi turvallisesti myös talvella2.1.2025 07:00:00 EET | Tiedote
Alkutalven kosteus ja nollan asteen molemmilla puolilla sahaava lämpötila aiheuttavat riskin sähkölaitteille. Näillä vinkeillä huolehdit turvallisuudesta ladatessasi tai lämmittäessäsi autoa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme