Yli 60 oppilaitosta aloittaa syksyllä TATin Sijoittajakoulun, vahvistaen taloudellista lukutaitoamme

Lukiolaisten sijoittajakoulun tavoitteena on oppia taloudesta sijoittamisen kautta. Opintojaksolla käytettävät materiaalit perustuvat lukion opetussuunnitelman perusteisiin.
Analyysipalvelu Inderesin evankelista ja yhteisömanageri Verneri Pulkkinen muistuttaa, miten tärkeää sijoitustietouden lisääminen on.
– Sijoittaminen on fiksua, jos tietää mitä tekee. Taloudellinen lukutaito on voimakas työkalu suomalaisten sijoittamisen ja säästämisen kehittämiseen. Tällaisessa toiminnassa Inderes on ilolla mukana. Toimiva talous tarvitsee myös valistuneita ja tietäviä omistajia pörssiyhtiöissä, Pulkkinen toteaa.
Koko toisen asteen ajan kestävä kokonaisuus
Kaksi ja puoli vuotta kestävän Sijoittajakoulun aikana opiskelijat ja vastuuopettaja tapaavat kuukausittain. Tapaamisten aikana perehdytään opettajan johdolla sijoittamisen ja oman talouden hallinnan teemoihin. Lisäksi opiskelijat laativat itselleen säästämissuunnitelman, johon merkitään kuukausitulot, säästämistavoite ja säästöille soveliaita sijoituskohteita.
Opiskelijat avaavat halutessaan omat arvo-osuustilit, ja harjoittelevat sijoittamista käytännössä. Opintojakso ei kuitenkaan tarjoa sijoitusneuvoja. Oppilaitosten käyttöön on tulossa hyväntekeväisyyssalkkumalli, jolloin kaikki nuoret pääsevät kokeilemaan sijoittamista käytännössä, omista varoista riippumatta. Oppilaitoskohtaisten hyväntekeväisyyssalkkujen sisältö rakennetaan ja sijoitetaan ryhmän kesken, ja mahdolliset tuotot saa lahjoittaa valitsemalleen hyväntekeväisyyskohteelle.
Nuoret innolla mukana
Yksi Sijoittajakoulun aloittaneista oppilaitoksista on Kokemäen lukio. Valinnaisena tarjolla olevan opintojakson osallistujamäärä on opettaja Oki Lindgrénin mukaan ollut runsas.
– Ensimmäisten pidettyjen tuntien perusteella opiskelijat ovat motivoituneita ja uteliaita aihepiiriä kohtaan. Sijoittaminen on paljon esillä mediassa ja tämä opintojakso varmasti madaltaa sijoittamisen aloittamisen kynnystä tarjoamalla hyvää perustietoa asiasta.
Uskontoa, psykologiaa ja filosofiaa opettava Lindgrén kertoo olevansa hyvin innoissaan opintojakson opettamisesta.
– Saan hyödyntää harrastuneisuuttani ja kiinnostustani aihepiiriä kohtaan. Opintojakso on täysin toisenlainen, mitä muut opettamani aineet Lindgrén kuvailee.
Taloudellista lukutaitoa taustasta riippumatta
Nordnet Suomen maajohtaja Suvi Tuppurainen pitää erityisen hyvänä sitä, että lukioissa ja toisen asteen oppilaitoksissa järjestettävä kurssi tavoittaa nuoret kaikista tuloluokista ympäri maan.
– Talousosaamisen lisääminen saa yhä useamman nuoren ymmärtämään taloutta ja pitkäjänteistä säästämistä. Se tukee hyvän taloudenhallinnan kasvattamista niille, joilla isot hankinnat ja elämänmuutokset ovat vasta edessä. Hyväntekeväisyyssalkkujen avulla kaikilla osallistujilla on mahdollisuus tehdä sijoituksia ja saada ensimmäinen kosketus pörssiin, Tuppurainen sanoo.
Samoilla linjoilla on Suomen Osakesäästäjät ry:n toimitusjohtaja Victor Snellman.
– On tärkeää aloittaa järjestelmällinen tietopohjan ja kokemuksen kerryttäminen sijoittamisesta ja säästämisestä mahdollisimman varhain. Sijoittajakoululla on erittäin merkittävä rooli nuorten alkuun auttamisessa ja sijoittajaosaamisen kasvattamisessa turvallisessa ympäristössä. Sijoittajakoululla on kauaskantoisia positiivisia vaikutuksia paitsi nuoria myös koko yhteiskuntaa ajatellen, Snellman painottaa.
Lue lisää: www.tat.fi/lukiolaisten-sijoittajakoulu
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Sanna FingerroosKumppanuuspäällikkö
Puh:044 557 0830sanna.fingerroos@tat.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Talous ja nuoret TATin tavoitteena on, että jokainen nuori innostuu työelämästä, hallitsee omaa talouttaan ja haluaa toimia yritteliäänä yhteiskunnan jäsenenä. Teemme töitä nuorten työelämä- ja taloustaitojen eteen yhdessä koulujen, yliopistojen, yritysten, kuntien ja säätiöiden kanssa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Nuorten yrittäjyys ja talous NYT
Våga vara företagsam-finalen tar ungas företagsidéer till hjärtat av Helsingfors17.4.2025 12:00:43 EEST | Kutsu
Finlands största entreprenörskapstävling för unga, Våga vara företagsam, landar i Mall of Tripla onsdagen den 23 april. Över 50 UF-företag som drivs av unga samlas för att tävla om titeln som Finlands bästa UF-företag – och två av dem får äran att representera Finland i de ungas EM-tävling i entreprenörskap i Grekland. Den årliga Våga vara företagsam-tävlingen är en del av Ung företagsamhet och ekonomi NYTs verksamhet.
Kutsu: Uskalla Yrittää -finaali tuo yhteen nuoret yrittäjät eri puolilta Suomea17.4.2025 11:53:27 EEST | Kutsu
Suomen suurin nuorten yrittäjyyskilpailu, Uskalla Yrittää -finaali, tuo Helsinkiin yli 50 nuorten perustamaa NYT-yritystä eri puolilta maata. Nuoret yläkoulusta, toiselta ja korkea-asteelta esittelevät liikeideoitaan, myyvät tuotteitaan ja kilpailevat paikasta nuorten EM-kilpailuun Kreikkaan. Kilpailun järjestää Nuorten NYT -järjestö ja tapahtuma on osa valtakunnallista Vuosi yrittäjänä -ohjelmaa.
Nuorten into hakea kesätöihin kasvaa – 74 % aikoo hakea kesätöitä14.4.2025 10:34:51 EEST | Tiedote
Yhä suurempi osa nuorista suunnittelee hakevansa kesätöihin vuonna 2025, selviää NYT Nuorten tulevaisuusraportista. Lähes 5 000 yläkoululaisen, lukiolaisen ja ammattiin opiskelevan vastauksista käy ilmi, että 74 % aikoo hakea kesätöitä tulevana kesänä. Osuus on noussut tasaisesti: vuonna 2023 vastaava luku oli 70 %, ja vuonna 2021 vain 65 %.
Nuorten Uskalla Yrittää 2025 -kilpailu: Pirkanmaan aluekilpailusta finaaliin seitsemän NYT-yritystä6.3.2025 18:15:17 EET | Tiedote
Nuorten yrittäjyys ja talous NYTin toteuttamassa Uskalla Yrittää -aluekilpailussa 6. maaliskuuta palkittiin Pirkanmaan kiinnostavimpia nuorten harjoitusyrityksiä (NYT-yrityksiä). Tampereella järjestettyyn tapahtumaan osallistui yli 50 yritystä ja lähes 130 nuorta alueen eri oppilaitoksista. Tuomaristo valitsi kilpailijoiden joukosta seitsemän yritystä, joiden tie jatkuu kansalliseen Uskalla Yrittää -finaaliin. Tapahtumassa jaettiin myös alueellinen Vuoden yrittäjyyskasvatusopettajan tunnustus, jonka sai Karri Kolehmainen Juhannuskylän koulusta Tampereelta.
Nuorten Uskalla Yrittää 2025 -kilpailu: Etelä- ja Keski-Pohjanmaalta finaaliin sisustuslamppujen valmistaja6.3.2025 16:38:48 EET | Tiedote
Nuorten yrittäjyys ja talous NYTin järjestämässä Uskalla Yrittää -aluekilpailussa palkittiin Etelä- ja Keski-Pohjanmaan kiinnostavimpia nuorten harjoitusyrityksiä (NYT-yrityksiä). Pääpalkinnon ja paikan finaaliin pokkasi Fredrik NYT Keski-Pohjanmaan ammattiopistosta. Tapahtumassa jaettiin myös alueellinen Vuoden yrittäjyyskasvatusopettajan tunnustus, jonka sai Enni Sysilampi-Hautala, Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedusta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme