Kysely: Yli neljäsosa suomalaisista ei usko sokerilakkoon
Froneri Finland Oy
TIEDOTE
Suomalaiset ovat yli kymmenen vuoden ajan olleet kansa, joka syö neljänneksi eniten jäätelöä maailmassa. Heinäkuussa tehdyn kyselytutkimuksen mukaan moni ei ajattele herkuttelusta mustavalkoisesti. Yli puolet suomalaisista on sitä mieltä, että jäätelöä voi syödä huoletta, jos ruokavalio on monipuolinen. Froneri Finlandin teettämän kyselyn tulokset edustavat Suomen aikuisväestöä.
– Ravitsemustieteilijöiden mukaan liian tiukka ja rajoitettu ruokavalio ei ole hyväksi. Kyselytulosten perusteella ilahduttavan moni osaa nyt suhtautua herkutteluun suositusten mukaan: kohtuudella ja joustavasti, Froneri Finlandin jäätelöiden tuotekehityksestä vastaava Marja Lepistö toteaa.
Froneri tuo syyskuun alussa markkinoille kaksi uutta kermajäätelöä, jotka tekevät herkuttelusta entistä huolettomampaa. Uutuusjäätelöt sisältävät sokeria 13g/100g, joka on noin 30 prosenttia vähemmän kuin tavallisissa kermajäätelöissä.
Pingviini Mango-Mansikka- sekä Vanilja & Suklaahippu -jäätelöt eivät sisällä keinotekoisia makeutusaineita. Litran kotipakkauksissa myytävät kermajäätelöt ovat laktoosittomia. Tuotteet ovat saatavilla hyvin varustetuista ruokakaupoissa syyskuun alusta alkaen.
Joka toinen ei halua jäätelöön keinotekoisia makeutusaineita
Vähäsokeristen uutuusjäätelöiden kehityksessä on hyödynnetty useita tutkimuksia.
– Jo aikaisemmissa kuluttajatutkimuksissa on noussut esille, että miltei joka viides aikuisikäinen suomalainen kaipaa herkuttelutuotteiden joukkoon ravitsevampia vaihtoehtoja. Yli viidesosa ostaisi jäätelöä useammin, jos siinä olisi vähemmän sokeria. Nämä kuluttajat suosivat jäätelön makeutusaineina mieluiten hedelmän omaa sokeria*, Lepistö kertoo.
Heinäkuussa tehdyn kyselyn mukaan vähäsokerisessa jäätelössä tärkeintä onkin, että tuotteessa ei ole käytetty keinotekoisia makeutusaineita. Sillä on merkitystä lähes puolelle vastaajista.
Aspartaami on jäätelössä inhokki
Sokerin vähentäminen on selkeän enemmistön mielestä ylivoimainen tapa tuottaa vähemmän makeaa jäätelöä, kertoo heinäkuinen kysely. Useampi kuin seitsemän kymmenestä ajattelee, että paras tapa makeuttaa vähäsokerinen jäätelö on käyttää sokeria, mutta tavallista vähemmän.
– Aspartaami on suomalaisten selvä inhokki. Vain vajaat viisi prosenttia vastaajista kertoo, että se olisi paras tapa makeuttaa vähäsokerinen jäätelö. Stevia sai kyselytutkimuksessa hieman suuremman suosion. Sen valitsisi jäätelön makeutusaineeksi 15,5 prosenttia vastaajista. Näin ollen meille oli tärkeää tehdä uudet tuotteemme ilman keinotekoisia makeutusaineita, Lepistö sanoo.
Jäätelöä on hankalaa tehdä ilman sokeria
Pingviinin tavoitteena on kehittää vähäsokerisista uutuuksista raikkaita ja hedelmäisiä, mutta ei kuitenkaan täysin sokerittomia tuotteita.
– Vähäsokerisen jäätelön tuotekehitys on monitahoinen prosessi. Jäätelön valmistus kokonaan ilman sokeria on haasteellista, sillä sokeri vaikuttaa jäätelön koostumukseen. Se antaa jäätelölle sileän rakenteen ja pehmeän suutuntuman. Ilman sokeria jäätelöstä tulee rakeisempaa, kovempaa ja hitaammin sulavaa, Lepistö kertoo.
Monelle tärkeintä ovat kiinnostavat makuvaihtoehdot
Sokerin määrää tarkkailevien lisäksi Pingviinin vähäsokeriset jäätelöt päätyvät myös monen keskivertokuluttajan herkutteluhetkiin.
– Kyselymme mukaan useammalle kuin joka toiselle suomalaiselle vähäsokerisessa jäätelössä tärkeää ovat kiinnostavat makuvaihtoehdot. Lähes puolet vastaajista voisi valita vähäsokerisen jäätelön, jos kiinnostava vaihtoehto sattuisi olemaan vähäsokerinen.
Froneri Finland Oy kartoitti suomalaisten suhtautumista vähäsokeriseen herkutteluun valtakunnallisella kyselytutkimuksella heinäkuun lopussa 2021. Sähköiseen kyselyyn vastasi 1000 henkilöä, jotka ovat 18–75-vuotiaita. Vastaajista puolet oli miehiä ja puolet naisia, ja otos edustaa Suomen aikuisväestöä. Sähköisen kyselytutkimuksen virhemarginaali on 3,1 prosenttia. Kyselyn toteutti Bilendi, joka kuuluu Pohjoismaiden johtavien tutkimuspalveluyritysten joukkoon.
* Insight360 Oy:n 2017-2018 tuottama Jäätelö 360°-tutkimus sekä Mantap Globalin maaliskuussa -21 toteuttama jäätelön bränditutkimus.
Kyselytuloksia: suomalaiset ja vähäsokerinen herkuttelu
Minkä väittämän kanssa olet samaa mieltä?
- Tiukka ruokavalio, jossa sokeri on kokonaan kielletty, voi aiheuttaa ongelmia: 27,7%
- Jäätelöä voi syödä huoletta, jos ruokavalio on monipuolinen: 54,3%
Mikä on vähäsokerisessa jäätelössä mielestäsi tärkeää?
- Tuotteessa ei ole käytetty keinotekoisia makeutusaineita: 48,6%
- Kiinnostavat makuvaihtoehdot: 53,7%
Mikä on mielestäsi paras tapa makeuttaa vähäsokerinen jäätelö?
- Käyttää sokeria, mutta tavallista vähemmän: 71,9%
- Käyttää aspartaamia: 4,7%
- Käyttää steviaa: 15,5%
Miksi voisit valita vähäsokerisen jäätelön?
- En kiinnitä huomiota jäätelössä sokerin määrään. Voisin valita vähäsokerisen jäätelön, jos minua kiinnostava vaihtoehto sattuu olemaan vähäsokerinen: 48,6%
Fronerin syksyn uutuustuotteet:
- PINGVIINI Vanilja tuutti monipakkaus 6kpl/402g
- AINO Kaurajäätelö Kinuskisuklaahyve 850ml
- FAZER Premium Suolainen Toffeekrokantti 480ml
- PINGVIINI Mango-Mansikka, Laktoositon 1L
- PINGVIINI Vanilja & Suklaahippu, Laktoositon 1L
- Mövenpick Chocolate & Salted Caramel 500 ml
Tuotekuvat:
Lisätiedot sekä tuote- ja haastattelupyynnöt:
Aino Pajukangas, viestintätoimisto Aivela Oy, p. 050 348 5620, aino@aivela.fi
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
Froneri Finland Oy on osa maailmanlaajuista yhteisyritystä, jonka omistavat puoliksi elintarvikeyritys Nestlé ja englantilainen jäätelönvalmistaja R&R. Olemme Suomen johtava jäätelöyritys ja valmistamme suomalaista jäätelöä suomalaisesta maidosta ja kermasta Turengin tehtaalla. Tehtaan noin 200 työntekijää takaavat laadukkaan jäätelön valmistuksen. Tarjoamme kuluttajille herkullisia jäätelöhetkiä ja suomalaisten suosikkimakuja. Valikoimastamme löytyvät suomalaisille rakkaat, paikalliset brändit, esimerkiksi Pingviini, Aino, Classic ja Puffet. Tuomme myös maistuvia jäätelöitä suomalaisten iloksi Euroopan tehtailtamme. Niitä ovat esimerkiksi Mövenpick of Switzerland ja Pirulo.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Froneri Finland Oy
Esittelyssä kevään uudet suussasulavat jäätelömaut11.3.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Kevät 2024 tuo jäätelöaltaisiin kaikkiaan kymmenen uutta Froneri Finlandin jäätelöherkkua. Mukana on niin suomalaisten rakastamia klassikkomakuja kuin rouskuvia puikkojakin.
Aino-jäätelön uutuus tuo klassikkoherkun juhlahetkiin jäätelön muodossa5.4.2023 13:16:26 EEST | Tiedote
Tänä keväänä suosittu Aino-jäätelöiden tuoteperhe tuo herkutteluhetkiin uutuusmaun, Boysenmarjajuustokakun. Kevään kynnyksellä julkaistava uutuus sopii myös juhlakauden jälkiruoaksi.
Froneri tuo jäätelöaltaisiin yllättäviä yhdistelmiä ja uusia reseptejä – rakastetut Fazer-kotipakkaukset syntyvät uudelleen13.2.2023 07:45:00 EET | Tiedote
Tänä keväänä suosittu Fazer-jäätelöiden perhe on kokenut kokonaisvaltaisen muutoksen, ja tutut suosikit saavat rinnalleen uutuusmakuja. Uutuudet sisältävät nyt enemmän kaikkea – kermaa, paloja ja kastiketta.
Fronerin kevään uutuusjäätelöissä korostuvat kotimaisuus, paikallisuus ja trendimaut8.2.2022 08:05:00 EET | Tiedote
Fronerin teettämä tuore valtakunnallinen kyselytutkimus paljastaa, että suomalaista jäätelön ystävää kiinnostaa nyt viileän herkun kotimaisuus enemmän kuin koskaan. Myös raaka-aineiden alkuperä on tärkeä tekijä valinnassa. Lisäksi pakkausmateriaalin vastuullisuudella on yhä useammalle merkitystä. Kuluttajien toiveet näkyvät Fronerin kevään uutuusjäätelöissä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme