
Sateenkaari-ihmisten elämä on arvokasta – varhainen tuki ehkäisee itsemurhia
Tiedote 10.9.2021
vapaa heti julkaistavaksi
Yhä useampi sateenkaari-ihminen voi elää koko elämänsä avoimesti omana itsenään ilman pelkoa siitä, että joutuu salaamaan itsensä. Silti vielä nykyään sateenkaari-ihmisten mielenterveyttä heikentävät syrjintä ja häirintä, vihapuhe ja kielteiset asenteet sekä vähemmistöstressi. Esimerkiksi eheyttämispyrkimykset synnyttävät riskin vakaville mielenterveysongelmille.
Suojaavia tekijöitä kaikkien sateenkaari-ihmisten kohdalla ovat hyväksyvä ja kunkin itsemäärittelyä kunnioittava ja arvostava ilmapiiri sekä sateenkaari-ihmisten näkyvyys yhteiskunnassa. Seta peräänkuuluttaa yhdenvertaisuutta ja hyvinvointia vahvistavia kohdennettuja toimenpiteitä, kuten sateenkaariosaamista mielenterveyspalveluihin.
Transihmisten hyvinvointia tukee mahdollisuus sukupuolta vahvistaviin hoitoihin, riittävän varhain saatu tuki sekä mahdollisuudet tulla nähdyksi omassa oikeassa sukupuolessaan sekä itse valitun nimen käyttäminen. Lisäksi tärkeää on juridisen sukupuolen vahvistaminen. Koska erityisesti transnuorilla on kohonnut riski itsetuhoisuudelle, tulee nämä mahdollistaa myös heille.
“Itsetuhoisuus ei ole yksilön sisäinen asia, vaan siihen vaikuttaa koko kasvuympäristö ja sateenkaari-ihmisiin kohdistuva syrjintä, homo- ja transfobia sekä yhteiskunnan kielteiset asenteet. Jokainen voi vaikuttaa turvallisen ympäristön luomiseen, jossa sateenkaarilasten ja -nuorten elämä nähdään arvokkaana ja sitä suojellaan”, sanoo Setan nuorisotyön vaikuttamisen asiantuntija Lotte Telakivi.
Sateenkaarinuorten kohdalla perheen tuki ja tukipalvelut vanhemmille sekä turvallinen kouluympäristö ja osallisuuden kokemukset suojaavat nuoria. Seta vaatii ylipäätään sateenkaari-ihmisiin kohdistuvien ihmisoikeusloukkausten poistamista sekä tehokasta sateenkaari-ihmisiä suojaavien lakien toimeenpanoa ja puuttumista vihapuheeseen.
“Tarvitsemme yhteiskunnallisen ilmapiirin, jossa ketään ei väheksytä ja mitätöidä seksuaalisen suuntautumisen, sukupuoli-identiteetin, sukupuolen ilmaisun tai kehon sukupuolitettujen piirteiden perusteella. Kaikenikäisten sateenkaari-ihmisten tulee voida elää omanlaistaan elämää ja nähdä tulevaisuutensa täynnä myönteisiä mahdollisuuksia”, Telakivi painottaa.
Sateenkaari-ihmiset ovat löytäneet vuosikymmenien aikana erilaisia keinoja selviytyä hetero- ja sukupuolinormatiivisessa yhteiskunnassa. Sateenkaariyhteisöt Seta mukaan lukien ovat tarjonneet jo 50 vuoden ajan turvallisia tiloja, hyväksyntää ja omia psykososiaalisia tukipalveluita, jotta mahdollisimman moni on voinut elää omannäköistään elämää. Tänään nämä tahot tuottavat tietoa ja tarjoavat osaamistaan sekä koulutusta muiden toimijoiden, kuten sote-palveluiden, käyttöön.
Tukea sateenkaari-ihmisille
Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus tarjoaa henkilökohtaista neuvontaa ja vertaistukea transihmisille, intersukupuolisille, sukupuoltaan pohtiville ja heidän läheisilleen.
Perhesuhdekeskus tukee sateenkaari-ihmisten perhesuhteita järjestämällä vertaistoimintaa, tarjoamalla ammatillista tukea erityisen vaikeissa perhetilanteissa oleville.
Sinuiksi-palvelu tarjoaa monipuolista tukea seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville ja identiteettiään pohtiville.
Mieli ry:n tukipalvelut sekä Itsemurhien ehkäisykeskuksen tarjoama tuki on tarkoitettu kaikille itsemurhaa yrittäneille henkilöille mahdollisimman pian itsemurhayrityksen jälkeen
Tietoa ammattilaisille
Setan Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus on julkaissut psykologi Ave Valojään laatiman tutkimuskatsauksen liittyen transnuorten itsetuhoisuuteen ja itsemurhariskiin. Katsauksessa kuvataan transnuorten itsetuhoisuuden yleisyyttä erityisesti Pohjoismaissa ja kohonnutta riskiä selittäviä tekijöitä.
Tutkimuskatsaus: Transnuoret ja itsemurha, Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus 2021
Yhteyshenkilöt
Lotte Telakivinuorisotyön vaikuttamisen asiantuntija
Lotte Telakivi on sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien lasten ja nuorten ihmisoikeuksien ja hyvinvoinnin ja heihin kohdistuvan politiikan asiantuntija.
Maarit Huuskajohtava sosiaalityöntekijä, Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus
Maarit Huuska on Setan ylläpitämän Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen johtava sosiaalityöntekijä, koulutukseltaan YTM, sosiologi ja sosiaalityöntekijä sekä psykoterapeutti/perheterapeutti. Hän on sukupuolen moninaisuuden ja transihmisten ja heidän läheistensä hyvinvoinnin edistämisen asiantuntija.
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Seta on valtakunnallinen ihmisoikeusjärjestö, jonka tavoitteena on, että kaikki voisivat elää yhdenvertaisina riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuoli-identiteetistä, sukupuolen ilmaisusta tai kehon sukupuolta määrittävistä piirteistä. Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus tarjoaa tukea ja neuvontaa sukupuolivähemmistöihin kuuluville ja heidän läheisilleen sekä toimii sukupuolen moninaisuuden asiantuntijana Suomessa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Seta Ry
Kiinnostaako LHBTIQ? Mediajakelumme lakkautuu, tilaa Setan tiedotteet!12.12.2023 10:22:59 EET | Tiedote
Seta luopuu mediajakelupalvelusta vuoden vaihteessa. Mediatiedotteet voi tilata Setan verkkosivujen lomakkeen kautta.
Yhteiskannanotto: Heikennykset mielenterveyspalveluihin uhkaavat sateenkaarinuoria29.11.2023 09:26:28 EET | Tiedote
Lasten, nuorten ja opiskelijoiden oikeuksia ajavat järjestöt ja mielenterveysjärjestöt huomauttavat painokkaasti, että mielenterveyspalveluiden saavutettavuuden ja laadun parantaminen on välttämätöntä, jotta sateenkaarinuorten oikeus hyvään mielenterveyteen toteutuu.
Setan kampanja: Mikä on heikkojen mielenterveyspalveluiden inhimillinen hinta sateenkaarinuorille?23.11.2023 13:15:52 EET | Tiedote
Seta kampanjoi marras-joulukuussa sateenkaarinuorten mielenterveyspalveluiden puolesta. Kouluterveyskyselyjen mukana mielenterveyden tila ja saatu apu ja tuki on huomattavasti heikompi kuin muilla nuorilla. Nuorten kokemukset tulevat esiin myös Setan verkkonuorisotalon työssä.
Setan edustajakokous valitsi varapuheenjohtajaksi Anu Kantolan – kannanotto: ”sateenkaarinuorilla oikeus hyvään mielenterveyteen”18.11.2023 16:42:13 EET | Tiedote
Setan edustajakokous pidettiin Lahdessa 18.11. Kokoukseen osallistui yli 50 jäsenjärjestöjen edustajaa eri puolilta maata ja etänä.
Elisa Gebhard vetämään eduskunnan sateenkaariverkostoa14.11.2023 15:55:11 EET | Tiedote
Eduskunnan sateenkaariverkosto on valinnut uuden puheenjohtajiston ja käynnistänyt toimintansa. Verkoston puheenjohtajaksi valittiin kansanedustaja Elisa Gebhard (sdp) ja varapuheenjohtajiksi kansanedustajat Saara Hyrkkö (vihr) ja Aura Salla (kok).