Hiv-säätiö

Hivpointin ja Lapin yliopiston tuoreen selvityksen mukaan väärät uskomukset vaikuttavat Venäjällä matkailevien kondomin käyttöön

Jaa
Vaikka Venäjällä on maailman kolmanneksi pahin hiv-epidemia, pidetään tartuntariskiä pienenä.
Hivpointin vapaaehtoinen jakamassa turvaseksipakkauksia Venäjän rajalla
Hivpointin vapaaehtoinen jakamassa turvaseksipakkauksia Venäjän rajalla

Hivpoint toteutti vuonna 2020 Lapin yliopistossa professorina toimineen Antti Honkasen kanssa selvityksen Venäjällä matkailevien miesten hiv-tartunnan riskiin vaikuttavista tekijöistä.

Kyselytutkimuksena toteutettuun selvitykseen vastanneista noin 35 %:lla oli ollut seksiä Venäjän matkan aikana. Kyselyn tulokset osoittivat, että väärät uskomukset ohjaavat usein matkailijoiden seksuaaliterveyteen liittyviä valintoja.

Venäjällä on maailman kolmanneksi vakavin hiv-epidemia ja merkittävä osa tartunnan saaneista on ilman toimivaa lääkitystä (UNAIDS). 82 % kyselyyn vastanneista, Venäjällä seksiä harrastaneista matkailijoista piti hiv-tartunnan riskiä kohtuullisen pienenä. Vastaajista noin puolet uskoi pystyvänsä arvioimaan kondomin käytön tarpeellisuuden kumppanin ulkonäön tai tämän kanssa käydyn keskustelun perusteella. 35 % käytti kondomia vain silloin tällöin tai ei ollenkaan. Puolet vastaajista ei ollut koskaan käynyt hiv-testissä.

Matkailijoiden hiv-tartunnat todetaan myöhään

Noin puolet suomalaisten uusista hiv-tartunnoista tulee matkailun aikana suojaamattomassa seksissä. Näistä tartunnoista puolet todetaan yli 50-vuotiailla heteromiehillä ja niistä merkittävä osa on saatu Venäjän ja Thaimaan matkoilla.

Usein suomalaisten matkailijoiden hiv-tartunnat todetaan myöhään, jopa vuosia tartunnan saamisen jälkeen.

- Vaikka ei viime aikoina olisi päässytkään reissuun, kannattaa hiv-testi tehdä, jos edellisellä reissulla jäi kondomi käyttämättä. Hiv voi olla vuosiakin oireeton, muistuttaa Hivpointin Riskittä reissussa -hankkeen koordinaattori Jenna Rantasuomela.

Säännöllinen testeissä käyminen kannattaa, sillä mitä aiemmin hiv-tartunta todetaan, sitä paremmin sitä pystytään hoitamaan.

- Hiviin on olemassa hyvä lääkitys, joka pitää hiv-tartunnan saaneen terveenä ja estää jatkotartunnat, lisää Suomen Punaisen Ristin terveyden edistämisen suunnittelija Petra Lemmetty.

Hivpointin Riskittä reissussa -hanke ja Suomen Punainen Risti toteuttavat syyskuussa kampanjan, jonka tarkoituksena on edistää Venäjällä matkailevien suomalaisten hiv-testeissä käyntiä. Koronarajoitusten takia kampanja toteutetaan verkossa ja sosiaalisen median kanavissa. Kampanjan aikana matkailijoille jaetaan muun muassa ilmaisia hiv-kotitestejä.

Hivpointin ja Lapin yliopiston toteuttamaan kyselyyn vastasi yhteensä 441 miestä. 154:llä oli ollut seksiä Venäjän matkan aikana ja heistä 70 % oli yli 50-vuotiaita. Monet vastaajista matkustivat ennen koronarajoituksia Venäjälle usein, 75 % vähintään kuukausittain. 60 %:lla oli ollut satunnainen seksisuhde matkan aikana ja puolet kertoi, että heillä on seurustelusuhde tai säännöllinen seksisuhde Venäjällä. Selvityksen tuloksia hyödynnetään matkailijoiden hiv-tartuntojen ennaltaehkäisytyön kehittämisessä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Antti Honkanen, taloussosiologian dosentti, puh. 050 541 6890


Petra Lemmetty, terveyden edistämisen suunnittelija, Suomen Punainen Risti, puh. 040 620 4373

Kuvat

Hivpointin vapaaehtoinen jakamassa turvaseksipakkauksia Venäjän rajalla
Hivpointin vapaaehtoinen jakamassa turvaseksipakkauksia Venäjän rajalla
Lataa
Hiv-kotitestaus
Hiv-kotitestaus
Lataa
hiv-pikatestausta Venäjän rajalla
hiv-pikatestausta Venäjän rajalla
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Hiv-säätiö
Hiv-säätiö
Hermannin rantatie 2 B
00580 Helsinki

0207465705http://www.hivpoint.fi

Hivpointin Riskittä Reissussa -hankkeen tarkoituksena on edistää suomalaisten Venäjällä matkailevien miesten seksuaaliterveyttä. Riskittä reissussa on STEA-rahoitteinen kolmivuotinen hanke (2019-2021).

Hiv-säätiön ylläpitämän Hivpointin tarkoituksena on hiv-tartuntojen ennaltaehkäiseminen, tartunnan saaneiden ja heidän läheistensä tukeminen sekä hiv-tartunnan saaneiden ihmis- ja perusoikeuksien edistäminen.

Hivpoint toteuttaa ja kehittää hiv-tartuntojen ennaltaehkäisyyn ja seksuaaliterveyden edistämiseen tähtääviä testaus-, neuvonta- ja tukipalveluja sekä vaikuttamistyötä. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hiv-säätiö

Hiv-testejä ei tehdä tarpeeksi – todellista tartuntatilannetta ei voida tietää22.4.2024 06:00:00 EEST | Tiedote

Vuosina 2020–2022 pistämällä päihteitä käyttävillä todettujen hiv-tartuntojen määrä on ollut kasvussa erityisesti pääkaupunkiseudulla. Heille suunnatuissa matalan kynnyksen palveluissa ja asumisyksiköissä hiv-testausmäärät ovat kuitenkin jääneet tarpeeseen nähden vähäisiksi. Säännöllinen testaus ehkäisee sairauden etenemisen aids-vaiheeseen, mahdollistaa hoitoon pääsyn ja ehkäisee jatkotartuntoja. Hivpointin ja A-klinikkasäätiön yhteinen Oikeus hiv-testiin -hanke kehittää ratkaisuja pistämällä päihteitä käyttävien hiv-tartuntojen ennaltaehkäisyyn ja hiv-testauksen tehostamiseen.

Stigma vaikuttaa hiv-positiivisten elämään ja estää hakeutumasta testeihin1.12.2023 05:00:00 EET | Tiedote

Maailman aids-päivänä, 1.12. hiv-työtä tekevät järjestöt muistuttavat, että stigma vaikuttaa hiv-positiivisten jokapäiväiseen elämään ja estää ihmisiä hakeutumasta testeihin. Positiiviset ry:n Stigma Index -kyselytutkimuksen mukaan Suomessa joka kymmenes (11 %) hiv-positiivinen oli kuluneen vuoden aikana jättänyt hakeutumatta tarvitsemaansa muuhun kuin hiviin liittyvään terveydenhuoltoon. Suurin osa (74 %) koki hivistä kertomisen muille ihmisille edelleen vaikeaksi.

Seksitautitesteihin pääsy ei toteudu terveysasemilla suositusten mukaan – tartuntamäärät nousussa15.5.2023 07:44:15 EEST | Tiedote

Hivpoint selvitti syksyllä 2022, miten hiv- ja muihin seksitautitesteihin pääsy toteutuu terveysasemilla. Selvitys toteutettiin ottamalla yhteyttä 20:n eri puolilla Suomea sijaitsevan terveysaseman ajanvarauspalveluun. Oikeanlainen seksitautitesteihin ohjaus toteutui ainoastaan kahdella terveysasemalla. Kolmella terveysasemalla hiv-testiin pääsy evättiin kokonaan. Terveysasemille oli vaikeaa päästä kuppatestiin, eikä klamydia- ja tippurinäytteitä otettu oikeilta limakalvoilta. Hivin ja muiden seksitautien testausta tulisi nyt tehostaa perusterveydenhuollossa, koska vuonna 2022 tippuri-, kuppa ja hiv-tartuntoja todettiin lähes kaksinkertainen määrä kuin yleensä vuosittain. Tartuntamäärien kasvu on jatkunut vuoden 2023 aikana.

Hiv-säätiön uusi puheenjohtaja, kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen on huolissaan Suomen hiv-tilanteesta31.1.2023 06:00:00 EET | Tiedote

Hiv-tartuntojen ennaltaehkäisyn sekä hiv-tartunnan saaneiden hyvinvoinnin ja oikeuksien puolesta toimiva Hiv-säätiö valitsi vuosikokouksessaan 24.1.2023 vasemmistoliiton kansanedustaja Aino-Kaisa Pekosen hallituksensa puheenjohtajaksi kaudelle 2023–2024. Pekonen on toiminut tehtävässä aiemmin vuosina 2015–2019. Vuonna 2019 Pekonen luopui puheenjohtajan tehtävästä, kun hänet nimitettiin sosiaali- ja terveysministeriksi.

Suomessa hiv-tartunnat todetaan usein vuosien viiveellä – hivin ja muiden seksitautien testausta tulisi tehostaa21.11.2022 06:00:00 EET | Tiedote

Euroopassa noin puolet hiv-tartunnan saaneista ja suomalaisista tartunnan saaneista yli 10 % ei tiedä hiv-tartunnastaan, koska heitä ei ole testattu. Lisäksi Suomessa yli puolet hiv-tartunnoista diagnosoidaan myöhään. Tartunnat todetaan usein vuosien viiveellä tai vasta siinä vaiheessa, kun sairaus on edennyt aids-vaiheeseen. Yli puolella tartunnan saaneista on ollut ennen diagnoosia terveydenhuollon käyntejä, joiden yhteydessä hiv-testiä olisi voitu tarjota jo aiemmin. Seksitautitartuntoja on tänä vuonna todettu ennätysmäärä, joten hivin ja muiden seksitautien testauksen tehostaminen on entistäkin tärkeämpää.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye