Uusi tutkimussukelluskoulutus aloittaa toimintansa Tvärminnessä

Helsingin yliopisto on perustanut tutkimussukelluskoulutukseen keskittyvän Finnish Scientific Diving Academyn (FSDA). Tvärminnen eläintieteellisellä asemalla Hangossa toimivan sukellusakatemian tavoitteena on elvyttää Suomen tutkimussukelluskoulutusta.
– Suomella on perinteisesti ollut vankka asema tutkimussukelluksen ja teknisen kehityksen saralla sekä merentutkimuksen että meriarkeologian parissa, mutta rahoituksen puuttumisen vuoksi koulutusta ei ole voitu järjestää lähes kymmeneen vuoteen, sanoo tutkimuskoordinaattori Joanna Norkko.
Tutkimussukelluksella tarkoitetaan erikoiskoulutettujen tiimien toteuttamia sukelluksia, joiden aikana tehdään mittausta, havainnointia sekä kokeellisia tutkimuksia meren pinnan alapuolella.
Sukellusakatemia tarjoaa erikoiskoulutuksia tutkijoille sekä peruskursseja merellistä tutkimusuraa tavoitteleville opiskelijoille. Lisäksi se järjestää yleisölle avoimia koulutuksia, jotka on suunnattu erityisesti kansalaistieteestä kiinnostuneille sukelluksen harrastajille.
– Monipuolisen koulutustarjonnan ja asiantuntijuuden myötä uusi akatemia houkuttelee osallistujia sekä kotimaasta että ulkomailta, uskoo Joanna Norkko.
Mahdollisuus suorittaa eurooppalainen tutkimussukellussertifikaatti
Koulutuskokonaisuutta koordinoi australialainen Edd Stockdale, jolla on laaja kokemus tieteellisten sukellusretkikuntien organisoimisesta ja toteuttamisesta. Tekninen sukellus ja meribiologia ovat osa hänen ydinosaamistaan. Lisäksi hänen maailmanlaajuisen sukellusverkostonsa katsotaan tuovan merkittävää lisäarvoa sukellusakatemian toiminnalle.
– Tavoitteenamme on kouluttaa uusi sukupolvi merentutkijoita sertifioiduiksi tutkimussukeltajiksi. Tärkeimpiä kursseja koulutustarjonnassamme on eurooppalainen tutkimussukellustodistus Advanced European Scientific Diver, Stockdale sanoo.
Jatkossa tarjolla on myös erikoiskoulutuksia. Näihin kuuluvat esimerkiksi arktinen tutkimussukellus ja vedenalaisten skoottereiden ja muiden teknisesti haastavampien laitteiden käyttökoulutukset.
Finnish Scientific Diving Academyn (FSDA) toiminnan mahdollistaa kolmen vuoden ajan Antero ja Merja Parman Säätiön sekä Weisellin säätiön myöntämä rahoitus. Sukellusakatemia on osa Helsingin yliopistoa ja käytännössä toiminta sijoittuu Tvärminnen eläintieteelliselle asemalle.
Ensimmäinen koulutus alkaa huhtikuussa 2022. Lisätietoja koulutuksesta sekä hakumenettelystä:
FSDA Coordinator Edd Stockdale
edward.stockdale@helsinki.fi, +358 50 410 8078
Tutkimuskoordinaattori Joanna Norkko
joanna.norkko@helsinki.fi, +358400419021
Yhteyshenkilöt
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Uusi teknologia mullistaa nanokuitujen tuotannon7.4.2025 10:00:34 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston spinout-yhtiö Acouspin on kehittänyt sähkökeruuteknologian, jota voidaan hyödyntää esimerkiksi mikromuovien poistamisessa vedestä, sähköisessä liikkumisessa, terveydenhoidossa ja lääketeollisuudessa.
Asteroidin törmäysuhka-arviot Maahan ja Kuuhun tarkentuneet2.4.2025 12:23:06 EEST | Tiedote
Kansainvälinen tutkijaryhmä seuraa parhaillaan tarkasti Maan lähiasteroidia 2024 YR4. Viimeisimpien havaintojen perusteella asteroidin törmäystodennäköisyys Maahan vuonna 2032 pieneni 3 prosentista alle 0,001 prosenttiin.
Sukeltajakuoriaiset kertovat kaupunkiluonnon monimuotoisuudesta2.4.2025 08:59:09 EEST | Tiedote
Lammen rantojen ruoppaus tai vesikasvien poisto voivat vaarantaa sukeltajakuoriaisten elinoloja.
Vuoden dosentti 2025 on Esko M. Laine1.4.2025 17:00:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston dosenttiyhdistys on valinnut vuoden 2025 dosentiksi ma. yliopistonlehtorin, kirkkohistorian dosentti, teologian tohtorin Esko M. Laineen.
Helsingin yliopiston sijoitustoiminta menestyi erinomaisesti vuonna 202431.3.2025 09:10:33 EEST | Tiedote
Sijoitustoiminnan tuotto oli yli 18 prosenttia ja sijoitusvarallisuus kasvoi 122 miljoonaa euroa. Sijoitusraportti 2024 on julkaistu.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme