Miten kylmyys vaikuttaa hyvinvointiimme? Kylmä kutsuu on rakkauskirje kylmille vesille ja talvelle

Mitä hyötyä kylmyydestä on terveydelle? Miten kylmyys voi auttaa esimerkiksi uneen, mielialaan ja jaksamiseen? Intohimoinen kylmän ystävä Tiina Torppa avaa tietokirjassaan kylmyyden terveysvaikutuksia eri näkökulmista. Hän kertoo, miten hänestä tuli talviuimari ja antaa vinkkejä talviuintiharrastuksen aloittamiseen. Kirja käy läpi myös kylmyyden riskejä.
Torppa pohtii kirjassaan esimerkiksi, voiko kylmää käyttää mielialalääkkeenä.
”Kun sekä kipupotilaille että masennusta sairastaville on kylmästä tutkitusti apua, missä viipyvät suositukset? Missä on kunta, joka antaa masentuneille ja selkäsairaille ilmaisen pääsyn kylmäuintipaikalle?”
Teksti perustuu kirjailijan omiin kokemuksiin sekä muiden kylmän ystävien, tutkijoiden ja hyvinvoinnin asiantuntijoiden haastatteluihin. Ääneen pääsevät muun muassa jään alle sukeltaja ja opettaja, joka vie koululaisia ulos nukkumaan.
Suomen talvet vaarassa
Kylmä kutsuu kertoo myös ilmastonmuutoksesta, joka uhkaa Suomen talvia. Torppa huomauttaa, että vain teoilla voi varjella luonnon monimuotoisuutta ja hillitä ilmastonmuutosta.
”Pienikin teko on tärkeä, ja jokaisen ihmisen elämällä ja valinnoilla on painoarvoa. Mittakaavoista saa puhua, mutta niillä ei pidä sammuttaa toivoa tai kikkailla. Kyynikkoja ilmastonmuutoksen torjunta ei kaipaa, työtä vain, tekoja ja muutoksia.”
Tiina Torppa on toimittaja, tietokirjailija ja viestinnän kouluttaja, joka on uinut kylmissä vesissä yli 20 vuotta. Talvi, avanto, lumi, ladut ja kylmyys merkitsevät hänelle hyvää elämää. Torppa on kirjoittanut aiemmin muun muassa työelämään liittyviä kirjoja. Lisäksi hän on yksi tietokirjan Kaupunkisaunoja (Gummerus, 2017) kirjoittajista.
Tiina Torppa: Kylmä kutsuu – Hyvinvointia talvesta
283 sivua
myös äänikirjana, lukija Maruska Verona
Lisätietoja sekä haastattelu-, arvostelukappale- ja kuvapyynnöt:
Pauliina Pietilä, tuottaja, p. 040 779 2942, pauliina.pietila@gummerus.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pauliina Pietilä
Tuottaja
040 7792942
pauliina.pietila@gummerus.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Gummerus
”Tehtävämme on julkaista kirjallisuutta huviksi ja hyödyksi.” Kaarle Jaakko Gummerus
Suomen vanhin yleiskustantamo Gummerus Kustannus Oy on vuodesta 1872 toteuttanut perustajansa visiota: julkaisemme vastustamattoman viihdyttävää, inspiroivaa ja informoivaa kirjallisuutta. Omaperäiset ja uskaliaat kustannuspäätökset ovat aina olleet Gummeruksen toiminnan ydin. Suhtaudumme kirjallisuuteen rakastavasti ja intohimoisesti, ja meitä ohjaavat yhteiset arvot: rohkea mieli, avara katse, tekevät kädet ja hyvä sydän.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Gummerus
Vuoden 2025 Tähtivaeltaja-palkinto Siiri Enorannan romaanille Keuhkopuiden uni24.4.2025 11:13:19 EEST | Tiedote
Helsinki Science Fiction Seuran Tähtivaeltaja-palkinto on myönnetty Siiri Enorannan romaanille Keuhkopuiden uni (Gummerus). Finlandia-palkitun Enorannan yhdestoista romaani on sielukas ja dekadentti fantasiaromaani ihmisen ja luonnon suhteesta. Palkintoraati luonnehtii Keuhkopuiden unta "omaääniseksi, monikerroksiseksi taidonnäytteeksi".
Vuoden 2025 J. A. Hollon palkinto suomentaja Ulla Lempiselle Merlin Sheldraken Näkymätön valtakunta -tietokirjan käännöksestä12.4.2025 19:01:00 EEST | Tiedote
Suomentaja Ulla Lempinen saa J. A. Hollon palkinnon taidokkaasta tietokirjasuomennoksesta. Merlin Sheldraken teos Näkymätön valtakunta – Miten sienet muokkaavat maailmaamme, mieliämme ja tulevaisuuttamme (Gummerus) on Lempisen taidokas suomennos, josta välittyy alakohtaisen terminologian tarkka käännöstyö ja sienten kiehtovan maailman henkeäsalpaava kuvailu.
ENNAKKOTIEDOTE: Hyvinvointia luonnon rytmisyydestä –Uusimpaan tutkimustietoon pohjaava kirja kertoo, miten luonto auttaa toipumaan ja elämään hyvää elämää10.4.2025 15:01:40 EEST | Tiedote
Maantieteilijä Marko Leppäsen ja biologi, FT Adela Pajusen uutuuskirja Luonnon rytmissä yli vaikeiden aikojen (Gummerus) kertoo, miten vuoden- ja vuorokaudenajat vaikuttavat luontoon ja ihmiseen. Tutkimustietoon, kulttuurihistoriaan ja kokemukseen perustuva tarinallinen tietokirja inspiroi ja yllättää esitellessään rytmien vaikutusta. Leppänen ja Pajunen ovat olleet yli kymmenen vuotta mukana luomassa tutkitusti toimivaa ja viralliseen terveydenhuoltoon hyväksyttyä Terveysmetsä-menetelmää. Kirja ilmestyy 10.5.
ENNAKKOTIEDOTE: Mikä on myyttinen sampo? – Historiallista romaanisarjaa 20 vuotta työstänyt kirjailija Mikko Kamula antaa oman tulkintansa vuosisataiseen kysymykseen4.4.2025 08:48:19 EEST | Tiedote
Folkloristiikkaa, kansatiedettä ja historiaa opiskellut Mikko Kamula on tutkinut koko aikuisikänsä suomalaista kansanperinnettä ja vanhoja uskomuksia. Nyt viidenteen osaan edenneellä Metsän kansa -romaanisarjallaan hän haluaa kertoa meille suomalaisille juuristamme. Pohjolan neito (Gummerus) ilmestyy ja on arvosteluvapaa 17.4.
ENNAKKOTIEDOTE: ”Minulla oli kerran seitsemän isää seitsemän vuoden aikana.” – Andrev Waldenin August-palkittu perheromaani ei moralisoi28.3.2025 08:20:00 EET | Tiedote
Ruotsalaisen Andrev Waldenin omakohtainen esikoisromaani Miehenpuolet (Gummerus) on ollut valtaisa menestys kotimaassaan yli 300 000 kappaleen myynnillä. Kirjan käännösoikeudet on ostettu useisiin maihin, ja siitä on tekeillä filmatisointi. Kuvaus rankasta lapsuudesta, rikkinäisestä perheestä, köyhyydestä ja miehenä olemisen vaikeudesta on samaan aikaan hurja, humoristinen, harkittu ja rosoinen. Andrev Walden esiintyy toukokuussa Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaalilla yhdessä Samuli Putron kanssa. Miehenpuolet ilmestyy Jaana Nikulan suomentamana 28.4.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme