Veroeurot oman katon alle – kotitalousvähennys ei muutu remonttien osalta

Kotitalousvähennys on helppo ja järkevä tapa pienentää kodin remonttikustannuksia. Mattimeikäläisen matematiikassa se tarkoittaa, että koska kotitalousvähennyksen saa tehdä joka vuosi, kannattaa remontoidakin vuosittain. Kiinteistö säilyttää arvonsa ja verotuksen kautta remonttiin käytetyistä rahoista palaa pitkä penni takaisin kotiin.
– Kotitalousvähennystä tulee käyttää oikein. Samasta remontista ei ole laillista jakaa kotitalousvähennystä kahdelle vuodelle. Verottaja tarjoaa rahanarvoisen mahdollisuuden, on tärkeää käyttää sitä vastuullisesti, linjaa Vesivekin toimitusjohtaja Jari Lehtola.
Muutoksista kotitalousvähennykseen on puhuttu ja niitä onkin tiedossa. Muutokset eivät kuitenkaan koske tavanomaisia kotitalousvähennyksen piiriin kuuluvia remonttitöitä.
Kaksivuotisessa kokeilussa kotitaloustyön sekä hoiva- ja hoitotyön vähennyskelpoista enimmäismäärää korotetaan 2 250 eurosta 3 500 euroon ja korvausprosenttia 40:stä 60:een.
Lämmitystapamuutoksia tuetaan öljylämmityksestä luopumisen osalta korottamalla kotitalousvähennyksen enimmäismäärää ja korvausprosenttia kuten edellä kotitaloustyön sekä hoiva- ja hoitotyön kohdalla. Muutos on väliaikainen ja se on voimassa vuosina 2022–2027.
Muiden töiden osalta (mm. remontointi) kotitalousvähennys pysyy ennallaan.
(LÄHDE: VERONMAKSAJIEN KESKUSLIITTO, LOKAKUU 2021)
Kotitalousvähennys kattoremonttiin
Verovähennys lasketaan arvonlisäverollisesta hinnasta. Vähennystä saa työn osuudesta, ei esimerkiksi matkakuluista tai materiaaleista. Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä yhdeltä veronmaksajalta vuonna 2021 on 2 250 euroa. Summa voi koostua erilaisista kustannuksista tai esimerkiksi ainoastaan remonttitöistä.
Vähennyksessä huomioidaan 100 euron omavastuuosuus. Kahden hengen taloudessa vähennystä ei kannata jakaa puolisoiden kesken, mikäli työn osuus remontista jää alle 2250, koska silloin omavastuuosuus peritään molemmilta.
Esimerkiksi kattoremontti ja kotitalousvähennys muodostavat rahanarvoisen yhtälön. Työn osuus on pääsääntöisesti niin merkittävä osa laskun loppusummasta, että kahden hengen kotitalouteen palautuu suurin mahdollinen verohyöty, 4500 veroeuroa. Monet rakennusalan yritykset ovat ottaneet asiakseen kannustaa asiakkaitaan kotitalousvähennyksen hyödyntämiseen.
– Olemme ottaneet linjan, että pääsääntöisesti kattokaupan yhteydessä laskemme kotitalousvähennyksen osuuden asiakkaalle valmiiksi ja kehotamme asiakkaita ilmoittamaan verottajalle vähennyksen, sanoo Jari Lehtola.
Suurin osa Vesivekin kuluttaja-asiakkaista asuu omakotitaloissa, joiden remonttitöihin kotitalousvähennyksestä saatava hyöty on merkittävä. Kysymys on siis kiinteistön kunnossa pysymisen kannalta välttämättömistä toimenpiteistä, joiden siirtäminen tulevaisuuteen ei paranna kuluttajan saamaa verohyötyä. Remonttien lykkääminen voi pahimmillaan johtaa suurempiin vaurioihin ja korjaustarpeisiin.
Kotitalousvähennyksen käyttö
Remonttia tarjoavan yrityksen tulee kuulua ennakkoperintärekisteriin. Yrityksestä kannattaa pyytää rekisteriä koskeva todistus ennen työn tilaamista tai asian voi tarkistaa itse YTJ:n internetsivulta.
Kotitalousvähennys haetaan siten, että maksetut työkorvaukset tai palkat ja palkan sivukulut ilmoitetaan verottajalle internetitse Omaverossa tai postitse lomakkeella 14A (kotitalousvähennys yritykselle maksetusta työkorvauksesta).
Veroedun voi hyödyntää heti ja hakea kuluvan vuoden ennakonpidätysprosentin alentamista verokorttiin kotitalousvähennyksen perusteella. Toinen vaihtoehto on, että kotitalousvähennys pienentää maksetun veron lopullista määrää ja saapuu takaisin kotiin veronpalautuksina tai pienempinä jäännösveroina.
On tärkeää tarkistaa, että kotitalousvähennys on siirtynyt varsinaiselle veroilmoitukselle. Vähennys myönnetään yleensä sinä vuonna, jona työkorvaus tai palkka ja palkan sivukulut on maksettu.
Jos vähennys unohtuu, kotitalousvähennys on kuitenkin mahdollista hakea myös takautuvasti. Verotoimistoa voi pyytää tekemään oikaisun verotukseen ja huomioimaan kotitalousvähennyksen jopa kolmen vuoden takaa.
Kattoremontteja tehdään talvella
Mielikuvissa remontoinnin sesongiksi mielletään muu aika kuin syksy ja sydäntalvi. Kalusto ja resurssit toteuttaa remontteja läpi vuoden ovat kuitenkin tätä päivää. Jos kotitalousvähennys on jäänyt tältä vuodelta hyödyntämättä, vielä ei ole myöhäistä, mutta kiire voi tulla.
– Vesivek-kattoremontteja ja rännien asennuksia tehdään läpi vuoden. Nykyaikaisella kalustolla ja ammattitaitoisella asentajatiimillä katto rakennetaan säältä suojaan yhden päivän aikana, Lehtola kuittaa.
Kattoremonteissa käytettävien materiaalien maailmanmarkkinahinnat ovat nousseet, ja suunta näyttäisi säilyvän samana. Hintatason nousu korostuu taas kevätsesongissa, joten syksy ja sydäntalvi ovatkin taloudellisen ja ennakoivan remontoijan parasta aikaa.
– Kotitalousvähennys on kuluttajan etu, jolla edistetään työllisyyttä ja saadaan euroja pyörimään kotimaassa. Sen mahdollisuudet ja merkitys pitkäjänteisessä kiinteistöjen kunnossapidossa olisi hyvä tiedostaa, sanoo Vesivekin toimitusjohtaja Jari Lehtola.
Kotitalousvähennyksen voi käyttää sekä kodin että vapaa-ajan asuntoon toteutettaviin remonttikuluihin. Vähennyksen voi tehdä remontoinnin lisäksi kotitalous-, hoiva- ja hoitotyöstä kuten siivouksesta ja pihanhoidosta aiheutuneista kustannuksista.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Jari Lehtola, Vesivek Oy, toimitusjohtaja
puh: 0400 664 666
sposti: jari.lehtola@vesivek.fi
Kuvamateriaalipyynnöt:
Sirpa Lehtola, Vesivek, AD
puh: 040 415 3704
sposti: sirpa.lehtola@vesivek.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Vesivek Oy on yli 40 vuotta vanha suomalainen rakennusalan työllistäjä. Palveluketju tapahtuu turvallisesti ja vastuullisesti ilman alihankkijoita. Vesivek-tuotteet valmistetaan Suomessa. Vuosittain teemme yli 5000 kattoremonttia. Veroeurot jäävät kotimaahan ja asiakkaille tarjoamme vain parasta.
www.vesivek.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Vesivek Oy
Vesivek haastaa KiRa-alan yhteistyöhön vastuullisuuden kehittämiseksi5.8.2024 06:00:00 EEST | Tiedote
Kiinteistö- ja rakennusalan palveluyritys Vesivek on uudistanut organisaatiotaan ja nimittänyt lukuisia uusia avainhenkilöitä. Uudistusten tavoitteena on vahvistaa entisestään Vesivekin sitoutumista palveluiden laadun ja vastuullisuuden jatkuvaan kehittämiseen. Yritys pyrkii toimimaan aktiivisesti myös koko KiRa-alan vastuullisuusyhteistyön edistämiseksi.
Vesivek jatkaa tehostettua panostamista turvallisuuteen6.10.2023 12:23:36 EEST | Tiedote
Vesivek tehosti keväällä työhankkeidensa turvallisuuskoulutusta ja käynnisti kattoremonttihankkeiden turvallisuuteen liittyvät tehotarkastukset henkilöstönsä ja alihankkijoidensa keskuudessa. Toistaiseksi toteutettujen lähes kahdensadan tarkastuksen pohjalta on ryhdytty toimiin työhankkeiden turvallisuuden parantamiseksi entisestään.
Vesivek aloittaa turvallisuuden tehotarkastukset26.5.2023 15:56:31 EEST | Tiedote
Vesivek tehostaa koulutusta ja käynnistää tehotarkastukset henkilöstönsä ja alihankkijoidensa keskuudessa varmistaakseen asbestipurku-urakoiden turvallisuuden.
Kattoala avuksi nuohousalan huoleen27.5.2022 05:00:00 EEST | Tiedote
Nuohoojan ja muiden katolla huoltotöitä tekevien turvallisuus on kiinteistönomistajan vastuulla. – Näin runsaslumisen talven jälkeen kaikkien kiinteistönomistajien tulee tarkistaa, ettei lumi ole vaurioittanut tikkaita tai muita katon kulkuteitä, muistuttaa Nuohousalan keskusliiton toimitusjohtaja Hannu Murtokare.
Talokaupoissa arvioidaan katon käyttöikä28.3.2022 06:00:00 EEST | Tiedote
Myytäviä kiinteistöjä arvioidaan vaihtelevin kriteerein. Kuntokartoituksen tekijä on harvoin kattoalan ammattilainen, eikä aina edes kiipeä yläpohjaan. Katon kunto kannattaa arvioida myyntitilanteessa. Näin asia ei nouse myöhemmin esiin ja aiheuta osapuolille eripuraa. Yhteisellä sopimuksella voidaan talon myyntihinnassa huomioida kattoremontti. – Sekä myyjän että ostajan kannalta se on ihannetilanne; vastuu katosta siirtyy sen korjanneelle firmalle, huomauttaa Vesivek Oy:n toimitusjohtaja Jari Lehtola.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme