Sähköistyminen on haaste Pirkanmaan energiajärjestelmälle - selvitys auttaa päästöjen vähentämisessä

Pirkanmaan ELY-keskus on selvittänyt maakunnan energiantuotannon ja -kulutuksen tilannetta ja miten maakunta voisi kehittyä hiilineutraaliksi. Energiajärjestelmäselvityksen (liitteenä) laati Ramboll Finland Oy. Siinä kuvataan muun muassa nykytilaa, jo tehtyjä investointeja sekä suunnitteilla olevia hankkeita.
Maakunnan energiataseesta käy ilmi, että Pirkanmaalla käytetään paljon ostosähköä. Vuonna 2019 sähköä käytettiin Pirkanmaalla lähes 6000 gigawattituntia, kun sitä tuotettiin reilu 1100 gigawattituntia. Ostosähkön osuus oli siis noin 80 prosenttia Pirkanmaalla käytetystä sähköstä. Tuulivoimantuotanto maakunnassa oli vähäistä.
Tulevaisuudessa sähkönkulutus kasvaa, sillä sähköistyminen on kasvussa niin liikenteessä, lämmityksessä kuin teollisuudessakin.
Lämmitys tuottaa suurimmat päästöt
Energiankulutus on suurin yksittäinen päästölähde Pirkanmaalla. Energiankulutuksesta lämmitys tuottaa suurimman osan päästöistä. Pirkanmaan lämmönkulutuksen kasvihuonekaasupäästöt jakautuivat vuonna 2019:
- kaukolämmön kulutus 45 %
- öljylämmitys 21 %
- muu lämmitys 20 %
- sähkölämmitys 14 %
Öljylämmityksellä Pirkanmaalla tuotettiin vuonna 2019 lämpöä 720 gigawattituntia. Öljylämmityksen määrä on ollut jo pitempään laskussa, ja laskua on nopeuttanut Pirkanmaan ELY-keskuksen myöntämä avustus öljylämmityksestä luopumiseen. Öljylämmitystä on korvattu erityisesti ilma-vesilämpöpumpuilla sekä maalämpöpumpuilla.
Lähivuosien investoinnit keskittyvät puuhun ja tuulivoimaan
Tulevaisuudessa sähköistyminen lisääntyy ja energiatuotanto muuttuu. Se tuo muutoksia Pirkanmaan energiajärjestelmään. Lämmityksessä kaukolämmön rooli säilyy merkittävänä, mutta myös sähkön rooli kasvaa.
Puupolttoaineet tulevat olemaan lähitulevaisuudessa tärkein polttoaine, ja siihen on investoitu voimakkaasti. Energiapuun käyttö ei kuitenkaan ole merkittävästi lisääntymässä nyt suunnitteilla olevien investointien valmistuttua. Erityisesti Tampereella myös jätteenpoltolla tulee olemaan tärkeä rooli tulevaisuudessa.
Parantuva energiatehokkuus vähentää sähkönkulutusta, mutta tästä huolimatta tulevaisuudessa ollaan yhä enemmän maakunnan ulkopuolelta ostetun sähkön varassa.
Useita hankkeita meneillään
Merkittävin maakunnan energiataseeseen vaikuttava investointi on vuoden 2023 alussa käynnistyvä Naistenlahti 3 -biovoimalaitos. Laitos vähentää turpeen käyttöä jopa lähes 700 gigawattituntia vuodessa. Määrä vastaa noin 85 prosenttia koko turpeen käytöstä Pirkanmaalla vuonna 2019.
Myös tuulivoimatuotantoa on rakenteilla sekä suunnitteilla lukuisia hankkeita. Uusien tuulivoimaprojektien toteutuminen mahdollistaisi noin 1200 gigawattitunnin kulutuksen korvaamisen tuulivoimalla. Pirkanmaalla on myös tunnistettu haasteita sähkönsiirtokapasiteetin riittämättömyydessä etenkin Luoteis- ja Pohjois-Pirkanmaan alueella, jonne tuulienergiatuotannolle soveltuvat alueet vahvasti painottuvat.
Aurinkoenergian tuotannon teho Pirkanmaalla on noin seitsemän megawattia. Selvityksessä arvioitiin, että aurinkosähkön tuotantopotentiaali olisi noin 2 000 gigawattituntia vuodessa ja aurinkolämmön noin 7 500 GWh. Lukuihin liittyy huomattavan paljon epävarmuuksia, koska maakuntatasoista potentiaaliselvitystä ei ole tehty ja tuotantoihin voi liittyä myös erilaisia rajoittavia tekijöitä. Tässä on myös tärkeä huomata vuodenaikavaihtelun merkitys ja esimerkiksi aurinkolämmön tuotannon ja tarpeen kohtaanto-ongelma: aurinkolämpöä on eniten tarjolla kesällä ja lämmöntarve on suurin talvella.
- Vuonna 2019 sähkön osuus liikenteen energiankulutuksesta oli vielä pieni, mutta selvityksessä haastateltujen asiantuntijoiden näkemyksen mukaan Pirkanmaan tieliikenne tulee sähköistymään voimakkaasti. Myös biokaasulla nähdään olevan osansa liikenteen polttoaineena erityisesti raskaassa liikenteessä. Nokian Koukkujärven uusi erilliskerättyä biojätettä hyödyntävä biokaasulaitos tulee jatkossa lisäämään tarjolla olevan liikennebiokaasun määrää, kertoo projektipäällikkö Anna-Maria Rauhala Ramboll Oy:stä.
Pohjana päästövähennyspolun laatimiselle
Energiajärjestelmäselvitystä hyödynnetään jatkossa maakunnan päästövähennyspolun laatimisessa. Selvitys toimii myös pohjana maakunnassa alkavalle energiastrategiatyölle.
- Energiajärjestelmän murros hiilineutraaliksi on tärkein keino ratkaista ilmastonmuutosongelmaa, sekä Pirkanmaalla että globaalisti. Osansa murroksessa on perinteisillä keinoilla kuten energiatehokkuuden lisäämisellä tai tuulivoimalla. Mutta tarvitaan myös voimakkaita investointeja kokonaan uusien ratkaisujen kehittämiseen, kuten vetyenergiaan ja hiilidioksidin talteenottoon. Tähän voidaan osaltaan panostaa esimerkiksi EU:n vihreää siirtymää edistävillä rahoituskeinoilla, kertoo johtava asiantuntija Soili Ingelin Pirkanmaan ELY-keskuksesta.
Osallistu webinaariin 23.11.
23.11.2021 klo 8.30-11.00 järjestetään verkkoseminaari energiaselvityksen tuloksista Teamsin välityksellä. Sinne ovat tervetulleita kaikki aiheesta kiinnostuneet.
Tulosten lisäksi webinaarissa esitellään tulevia rahoitusmahdollisuuksia alueellisille energiahankkeille sekä käynnistetään Pirkanmaan energiastrategiatyö.
Ilmoittaudu mukaan tapahtumaan tästä linkistä.
Lue lisää ilmastotyöstä:
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pirkanmaan ELY-keskus:
- Johtava asiantuntija Soili Ingelin, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi, p. 0295 036 333
Ramboll Finland Oy:
- Projektipäällikkö Anna-Maria Rauhala, etunimi.sukunimi@ramboll.fi, p. 040 668 4246
Kuvat

Liitteet
Tietoja julkaisijasta
Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus
Työllisyyskatsaus │ Pirkanmaan työttömistä 54 prosenttia oli pitkäaikaistyöttömiä maaliskuussa24.4.2025 08:11:30 EEST | Tiedote
Maaliskuun työllisyyskatsauksen mukaan työttömiä työnhakijoita oli Pirkanmaalla yhteensä 30 767 henkilöä, joka on 3 020 henkilöä enemmän kuin viime vuoden maaliskuussa. Pirkanmaan työttömyysaste oli 11,6 prosenttia.
Maastoliikennettä rajoitetaan arvokkaalla Vatunlanharju-Ulvaanharjun Natura-alueella23.4.2025 09:14:45 EEST | Tiedote
Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) esittää moottorikäyttöisten ajoneuvojen kieltämistä maastossa Ikaalisten ja Hämeenkyrön arvokkaalla Vatulanharju-Ulvaanharjun Natura 2000 -alueella.
Yksityisteiden valtionavustukset vähäisiä – vain kiireellisimmät hankkeet huomioidaan23.4.2025 08:45:31 EEST | Tiedote
Pirkanmaalle on myönnetty tälle vuodelle hallituksen antamassa valtion talousarvioesityksessä yksityisteiden valtionavustuksiin 249 806 euroa. Avustuksia kyetään myöntämään nykyisellä rahoitustasolla ensisijaisesti vain siltahankkeisiin.
Teiskontien jalankulku- ja pyöräväylää parannetaan Irjalankadun risteysalueen kohdalla22.4.2025 14:20:20 EEST | Tiedote
Teiskontien eteläpuolen jalankulun ja pyöräilyn väylän parantaminen jatkuu tänä kesänä Teiskontien ja Irjalankadun risteysalueen ja Alasjärvenrannan välillä. Vuonna 2024 pyöräilyn seudullista pääreittiä parannettiin Jaakonmäentien ja Irjalankadun välillä.
Suunnitteilla ympäristö- tai ilmastoinvestointi? Pirkanmaan maaseutualueille 800 000 euroa rahoitusta10.4.2025 15:23:32 EEST | Tiedote
Pirkanmaan ELY-keskuksella on jaettavissa lähes 800 000 euroa maaseudun yleishyödyllisiin ympäristö- ja ilmastoinvestointeihin vuonna 2025. Tukea kohdennetaan erityisesti luonnonvarojen kestävään hoitoon ja vesien suojeluun sekä luonnon monimuotoisuuden edistämiseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme